ny vänskap

 
18 dagar till ända för imorgon kommer mina fina vänner och bastians familj hem! det var ju kul det här med att ha hund. jag har varit hundvakt förut men åt en betydligt mindre och mindre sugen på långa långa promenader. bastian är en på-landet-hund och dagarna i tätbebyggelse var lite jobbiga för oss båda. han som är van att springa fritt var tvungen att gå i koppel och jag tyckte det kändes väldigt hämmande. efter ett tag tyckte jag faktiskt synd om Alla kopplade hundar. visst, mina päron bor i en förort med massor av omkringliggande skog och gott om dungar, så det finns möjlighet att vara frånkopplad då och då, men riktiga stadsboende hundar..hm..njae, jag ska inte ha hund sålänge som jag inte har möjlighet att släppa den lös.  det är skönt att vara tillbaka på landet! 
 
sista natten nu med bastian och hans morgonnuna intill min. morgonpromenad med svullna ögon och iförd nattlinne, kappa och gummistövlar. kommer jag sakna det? katten ja!
jag har aldrig varit så mycket ute i naturen under den här årstiden som dessa tre(snart) veckor. så mycket liv jag har sett, djur och knoppar. observerat fåglar och följt bastians blick när han stannat upp. för att inte tala om alla stjärnklara nattpromenader (ja jag som är nattmänniska har gått nattpromenader) med lysande vit måne, klar tystnad och tryggt mörker.
 
 
 
 

styling


 
 
 
okej! jag har börjat vakna till liv igen! holy vad det känns skönt!
 
den senaste veckan har jag börjat snegla på färger, växter och andats djupt i grönmossig skog.
examensarbetet fortskrider inte precis men jag behöver den här kreativa pausen! jag blir bara ilsk om jag ska sätta mig och läsa sånt jag läst det senaste halvåret utan vare sig reflektion eller lust. jag är sugen på att rensa hemma och göra om, få in ny energi både i hemmet och i mig själv. jag är sugen på allt utom examensarbetet och då tänker jag Inte kväva min nya inspirationskälla!
 
i några dagar nu har jag hängt hos mina föräldrar, det är så sällan jag har tid att vara här mer än en dag. efter min nya växtlust så har jag ordnat om hemma hos dem och stylat mitt gamla flickrum. de använder det som gästrum och kontor men inte en enda växt fanns där och eftersom mamma ganska ofta sitter där och använder datorn så tycker jag det behövs lite livskraft! 
 
hon har redan en massa fina saker så det var bara att organisera om dem för att få rätt känsla. det mönstrade sidentyget tog jag med hem från min fairtrade-resa i indien. växterna är också såna som hängt med ett tag men hamnat i skymundan. de stod alla i förrådsrummet i väntan på bättre tiden, det vill säga, nu:) speglar och växter är verkligen en hit tillsammans! det ser både större och grönare ut, vilket gör det hela ännu gladare förstås!
 
jag skulle ju nästan tagit ett före och efter-foto förstås men det är lätt att komma på i efterhand! huvudsaken är att det blev bättre än vad det var innan:)
 
 

bloggkärlek -the jungalow

Jungalow-Planter-10justina-blakeney-refinery29justinaskitchenjustina-blakeney-ruche-2014
 
I brist på egna peppfoton så vill jag tipsa om lite härlig läsning och fint ögongodis!
 
En blogg som jag följt några år är inredaren Justina Blakeneys. Hon kallar sitt eget hem för "the jungalow" eftersom hon älskar växter och jag blir alltid bubbligt inspirerad när jag besöker hennes färgstarka och prunkande värld. Ibland är det precis det som behövs för att få lite gnutta ork och lust att göra någonting hemma. Tom kan det hjälpa mig bara att städa upp hemma och ge mina torra murgrönor lite extra kärlek. 
 
sen är hon ju ett fan av frida kahlo och mexikanskt hantverk också, och det kan ju inte slå fel! ( jag har den perfekta gardinen jag köpte för 8-9 år sen som jag skulle ha i mitt blå frida-kök. ett kök som ännu inte blivit av.)
 
kolla in Justinas blogg här
 
 

grönt


nu är det dags att sluta tänka grått! jag har gått in i en grön längan som uppenbarat sig på enklaste sätt; alla vårkläder har åkt fram, jag lyssnar efter fåglar och låter mig fyllas av minsta möjliga antydan till värme i vinden. 
 
för ett tag sen gick jag med en vän på bergianska trädgården i stockholm. man kan ganska lätt bli färdig där på en timme men vi stannade över tre. jag kunde känna energin långsamt ippra in i min kropp igen. växter är det mest helande man kan ha hemma och det är inte för inte som jag valt att jobba med växter, (även om just prydnadskrukväxter intresserar mig bara till den grad att de är vackra tills jag glömt att vattna för 10e gången). jag jobbar ju helst utomhus, i större skala. men jag drömmer om palmer bredvid soffan och tropiska klängväxter som ringlar sig utefter relingen på loftet. 
 
kanske hade det varit idealiskt att bo i ett annat klimat, för att få den jämna dosen av grön energi, men efter 4 år som utflyttad vill jag inte längre tänka på att flytta från sverige. jag älskar årstiderna. tom när man får vänta. längta. ja, kanske just därför.
 
men när det gröna kommer. det finns inget som slår det!!
 
första bilden; växthus av returpet. näst sista bilden får mig verkligen att drömma mig bort. ett litet härligt retreat mitt i grönskan. alla bilder är lånade utom den sista, som är från min egen sommarfikavrå.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

hemma

 
 
åh vad jag älskar att vara hemma! har blivit alldeles för lite den här vintern!!! men nu utan snö så har jag knappt något vatten alls. vattentunnan ligger utsjälpt på gräsmattan, fortfarande med is i från januarikylan. jag får ta med en dunk vatten när jag ska hit, vilken går åt väldigt fort nu när jag har hund med mig. därför blir det enstaka dagar. det har inte heller regnat nu i dagarna, annars kan man ju alltid samla nytt vatten. 
 
jag glömmer ofta hur avslappnande det är att vara här, när jag varit borta länge. jag drar mig för att åka hit för att jag blivit så bekväm av mig på skolan. men när jag sovit två nätter hemma så vill jag inte åka härifrån igen. jag använder ju datorn mycket men i övrigt känner jag att jag mer smälter ihop med min omgivning. vaknar till fågelsång eller ljudet av vinden som viner. det första jag gör på morgonen är att titta på termometrarna. imorse -1 ute och +17 inne.efter promenad med bastian var vi båda varma och jag struntade i att elda idag. vedboden är fortfarande välfylld, det är en trygg känsla inför våren. för tänk om den blir lika lång som förra året! 
 
Imorse innan jag steg upp låg jag länge och tänkte på mitt liv. vad det är jag vill, vad som är viktigt för mig för att må bra och vad det är som får mig att hela tiden förändras. visst det är oundvikligt, alla förändras vi, vi upplever saker som påverkar våra beslut och värderingar. 
 
något som återkommer till mig är behovet av människor och behovet av ensamhet. jag insåg igår att det imorgon är 14 februari och årets "kärleksdag". jag hör ibland mig själv säga till vänner att jag längtar efter någon. han den där. men jag tror att jag undermedvetet har hållit tillbaka de senaste åren. jag har varit helt fokuserad på mig och allt som jag vill uppnå. av erfarenhet så har kärleksrelationer fåttt mig att ställa mig vid sidan av mina drömmar, jag har låtit någon annan bestämma. kanske är det därför jag fortsätter falla för samma typ. den som mest bara bryr sig om sig själv och inte riktigt ser mig. undermedvetet har jag valt ut en person som inte kommer fungera. det besparar mig tiden att helt gå in i något nytt. jag ser slutet innan det kommer. behålla mig själv och stå i försvarsställning. gå därifrån stark.
 
men vet ni vad vad jag är trött på det! jag längtar efter att bara vara mig själv i en relation. att jag får vara jag och det är helt ok. att jag ska se att det är okej. 
 
och trots att jag också tycker om min ensamhet så är tanken på samarbete i stor skala alltmer lockande. tänk ekoby eller affärsverksamhet/kollektiv. den senaste tiden har det faktiskt blivt väldigt tydligt att jag behöver människor nära. jag vill Skapa stora ting. och det görs bäst tillsammans. kanske kommer kärleken sen.
 
 

smoothie


 
julihallonen från bakgården har legat i dvala...
 
 
...i frysen!
 
 
 
men ihop med lite nässelpulver, även det egenskördat..
 
 
och naturell yoghurt så får man en trevlig frukostdrink! 
 
 
slurp!
 
 
snart är det ju vår och ny nässelsäsong. mångfaldigat prisad är vår kära nässla men hur mycket nässelsoppa orkar man egentligen äta under tiden nässlorna är späda!? jag tar på mig tjocka handskar, plockar i sjok, hänger på tork i buketter och plockar sedan bort bladen och maler i en vanlig stenmortel. pulveriserad energi! perfekt att smyga ner i smoothies, gröt, drinkar och soppor.
 
 
 

helgen

 
jag har varit så kollossalt trött på senaste tiden. jag sover långa sköna timmar men är ändå trött. eftersom jag nu skilts från mina fina sambo-vänner så har jag haft lite svårt att hitta in i en ny rutin. jag har kanske inte riktigt känt behovet. men väntan på att vakna upp är också väldigt grått. 
 
i helgen var min bror på besök hos mig på skolan. vi tog en lång promenad genom skogen, förbi vackra solviksskolan (mumindalen) och vidare till Järna Café för semla och te. och så provade jag att göra sushi för första gången och det var mycket lättare än jag trodde. kanske också för att det verkar enklare med vegetariska ingredienser. jag är dålig på att variera maten annars, eftersom jag bara lagar till mig själv i vanliga fall men med sällskap kommer inspirationen. 
 
på tal om sällskap så jag tycker väldigt mycket om att ha Bastian hos mig, även om det är en omställning att ha en stor hund som kräver uppmärksamhet, motion och mys. När jag vaknar med hans nuna i mitt ansikte på morgonen och drar täcket över mig så känns det ändå väldigt skönt att han är där. Och ja han kommer gärna och lägger sig på mina kalla tår efter vi varit ute.
det får man se som en bonus.
 
 

kontroll och frihet

 

ett dagens tips är; att föra kassabok.

 

köp en eller häfta ihop en bunt papper själv och skriv ned allt du handlar. alla utgifter och inkomster ska vara med, ja allt! jag började med detta för 4 år sen och har märkt att det verkligen hjälper mig att Se vad jag lägger mina pengar på. det hjälper mig framförallt att rannsaka mina egna val. jag känner mig inte särskilt nöjd när jag lagt ut en massa pengar på sådant som bara varit högst tillfälliga kickar, som kläder eller liknande. därför har kassaboken också hjälpt mig att minska min konsumtion. idealet är att de mesta av mina pengar som konsumeras ska gå till ekologisk mat och nödvändiga räkningar. antalet nödvändiga utgifter varierar såklart från person till person men många "nödvändiga" utgifter är ju också val. jag har en gammal skruttelefon med kontantkort och är helt nöjd med det, t.ex.

 

jag har ett sparkonto från tiden då jag jobbade mycket. det är såklart en säkerhet men jag vill inte ta pengar därifrån om jag inte absolut behöver. och med tanke på min låga låga studentinkomst så har jag lyckats riktigt bra. jag har studiestöd och får också in lite pengar på att sälja av gamla grejer på loppis. summan på sparkontot är i stort detsamma som dagen innan jag började min utbildning för ett och ett halvt år sen.

 

rotation, överblick och resurshantering är mina ledord för att leva enkelt och billigt. ändå tycker jag inte att jag snålar. jag har allt jag behöver. kontroll över min ekonomi ger mig personlig frihet och en känsla av lugn, även om det finns sånt jag vill genomföra som jag inte har ekonomisk kapacitet till -just nu.

 

 

nostalgi

 
 
en lugn stund i stugan efter att ha träffat fina vänner inne i stan. det är coolt att kunna vara på landet och samtidigt nära stan. men trots att jag är uppvuxen i en stockholmsförort och förr både arbetade och hängde inne i stan så känner jag mig väldigt hemma här ute bland träden och tystnaden. vi pratade om det, mina vänner och jag. vi är alla uppvuxna i huvudstaden men lämnat livet där. på ett fd stammishak satt vi och nostalgi-gottade oss i gamla minnen och det lustiga (och för oss vad som nu känns absurt) i att folk fortfarande strömmar till stan. de nya som hänger på våra gamla hak. och gamla de som fortfarande gör det, efter 10 år. att de orkar;) 
 
efter indisk middag och häng på kellys så konstaterade vi att nä. ta ett långt bad och ett glas vin (om man har badkar), eller myskväll hemma framför brasan är så jäkla mycket bättre. livet på landet slår allt annat. sen skrattade vi högt åt oss själva. att vi blivit så Vuxna och tråkiga. vem  hade trott det. men det är ju sant. bekvämt mysigt och gött är det på landet. lördagkväll och innan kl elva gav vi upp!
 
väl hemma har jag tänt en brasa och vattnat pelargonerna jag misstänker dog redan i november. bäddat ner mig och äter kex i sällskap med en gammal tv-serie. härligt!
 
men för säkerhets skull bestämde vi oss för att se Metallica och Slayer på gärdet i sommar. så långt ifrån blommande fält och tystnad som man kan komma.
 
 

RSS 2.0