apotek

 
jag är inte särskilt konsekvent nät det gäller det jag odlar. jag försöker göra så gott jag kan men det är ärligt talat en del som inte blivit särskilt tjänligt, som hälften av mangolden som gick i blom innan jag hann skörda t.ex.
örter dock, det är så lätt! jag har valt att bara plantera örter i trädgården istället för blommor. eller snarare läkeväxter. och så går jag gärna ut och plockar det som går i skog också.
jag gillar att använda saker och ting. det kanske grundar sig i att jag gärna vill lära mig nya saker och finner man någon bonus med att lära sig fakta så går det mycket lättare.
 
i fönstret hänger nu från vänster;
 
>pepparmynta -aktiv ört till uppiggande te, drinkar bakverk och svalkande omslag/fotbad
>ljung och timjan -till lugnande te och till matlagning. enligt vissa källor fungerar timjan mot migrän men det har inte hjälpt mig tyvärr.
>oregano- blev en ynklig skörd men inte desto mindre nyttig. oregano är antiseptisk och är därför väldigt bra matsmältningskrydda och för att ta kål på ovälkomna baskilusker.
>kantnepeta -fint att ha i teblandningar. ganska tam i smaken men kan blandas med andra örter. och bina älskar den. bra för biologisk mångfald med andra ord.
>salvia -aktiv ört som passar bra för "kvinnobesvär" och i matlagning(särskilt till lamm har jag hört men aldrig provat) jag odlar den främst för att den går att bränna som rökelse och rensar från dåliga energier, men jag dricker också lite för stora mängder salviate vinterhalvåret. aktiva örter ska man vara försiktig med och inte överkonsumera. 
>anisisop -om man gillar lakritssmak så är anisisop toppen. också så vacker ört.mörkt blålila kolv-liknande blommor i ett hav av gröna lakritsdoftande blad. gillas av fjärilar och vem gillar inte dem
>basilika -gott i sallad, paj, till ost och gud vet vad. pesto också för all del. kan lugna oroliga magar.
>fänkål -ännu en lakritsaktigt smakande ört, bra för matsmältningen. bäst rå.
 
ringblomma har jag samlat massor av. den växer lika lätt som ogräs och är fin på många sätt. nästa år ska jag så en mindre äng av ringblomma. kan ätas, bryggas te på, göras olja av etc etc. calendula läser man på var och varannan skönhetsprodukt nuförtiden, så varför inte odla själv tänker jag.
 
 
 

rotation

 
jag har rensat i mina gömmor igen och lagt upp kläder till försäljning. mycket av det är sånt jag gillar men inte har tid att använda, annat är rester från en gammal livsstil och klädstil som jag inte längre håller -men vad gör det, de kanske är precis vad någon annan söker! det här med att rotera, det är min grej!
 
 
 

säsongens första

 
Efter mer än en veckas vila har jag börjat ta itu med saker lite smått. Kylan kommer krypande och idag eldar jag höstens första omgång i kaminen. den knakar lätt efter månader av vila. och det knastrar inifrån, ett trivsamt ljud minst sagt. trodde jag skulle klara mig ett tag till utan vedvärme, men ikväll stod inomhustermometern på 14 grader så jag gav efter. passade på att beställa ett nytt vedlass efter inspektion av vedboden.
 
andra säsongen av bron har börjat sändas. det är ett välkommet tidsfördriv! sist bodde jag i lägenhet och gjorde det till en veckovana att kolla på det i badet och käka massa onyttigheter under tiden. denna gång duger det med pepparmyntste och knastrande brasa. 
 
 
 
 

smygexhibitionist

 
en blogg som jag läst väldigt länge och återkommer till då och då är Elsas. hon syns ju lite överallt nuförtiden så hon har kanske inte undgått så många.
hennes blogg representerar så mycket som jag inte är, gör eller lever efter. men ändå så finns något där som väcker längtan i mig. en lite pudrigare bild av vardagen. visst handlar den mycket om flärd och konsumtion men Elsa bjuder också på något som många glömmer bort att ta med sig i livet -att ha roligt och våga chansa för att göra det man vill och tror på. hon startade sitt eget företag på stapplande ben och drog igång en versamhet som är ganska unik -och hållbar. bl.a. samlar ho npå vintagebrudklänningar som hyrs ut till bröllop.
 
jag har valt att leva mitt liv som jag gör och det är inte för inte som jag vågat ta alla de stegen som fört mig hit. jag är inte uppfostrad att leva efter den vardagen jag nu har. jag inspireras av många, inte minst Elsa. inte för att min vardag är särskilt pudrig utan för att jag insett att man kan göra vad faen man vill. bara man bestämmer sig och tror på sin sak. 
 
jag sitter nu sjuklig i min lilla stuga och lyssnar på radio (aschberg). tvätt som inte vill torka ute i regnet hänger i takbjälkarna och jag har hål på yllestrumpan. oroar mig för hur länge sommarvattnet kommer vara påslaget och det faktum att jag är för trött att skörda de nu mogna grönsakerna i landet. och då känner man sig inte så inspirerande precis. mest bara som en vanlig latmask utan ambition.
men så läser jag lite Elsa och plötsligt känns det inte så jobbigt att ta disken och drömma lite om höstmyset med tända ljus. blir till och med sugen på att ta på mig finklänning (för är det nåt vi har Gemensamt så är de kärleken för gamla fina kläder) och det räcker. egentligen så är man väl lite smygexhibitionist trots allt. eller inte. och vad spelar det för roll egentligen. Elsa livar upp min vardag.
 
(Elsa har tillsammans med sin mamma Helene Billgren designat årets rosa band)
 
 
 

sjukhelg

 
jag känner mig så snopen just nu. tror det är nästan 6 år sen jag var sjuk, eller kanske mer ändå! sådär så man blir sängliggandes. i somras fick jag 4 fästingar och knappt det kunde jag fatta, jag minns inte om jag  nånsin fått en fästing i mitt liv förr. men så var det en liten jäkel som hade det där otrevliga B:et med sig. så jag har fått antibiotika och har lite gått och väntat på att det ska hända nåt. att jag ska känna nåt. jag har varit skittrött och för mig som är nattmänniska har det känts konstigt att somna ibland vid kl åtta.
men nu, nu så har eftereffekten satt igång. borrelia kan provocera kroppen att svullna upp, och det är vad som händer. imorse kunde jag inte ta på mig skorna för att fötterna var så svullna. och nu ser jag ut som nicholsons "joker" med uppsvullna kinder. Jag mår ju inte direkt dåligt, det är mest jävligt irriterande eftersom jag inte kan gå till vare sig praktiken eller till jobbet tills svullnaden har lugnat sig.
 
vilken tur iaf att min "sk" självvalda kurslitteratur kom i veckan- en massa intressant läsning som bara väntar på att lusläsas. stora boken om byggnadsvård är en sådan pärla! jag har lånat den typ 20 gånger från biblioteket men såg nu att den verkar vara på¨utgång hos förlaget, så jag slog till och klickade hem den medan det fortfarande var möjligt. boken handlar mycket om hur man bevarar och restaurerar gamla hus (och det är ju inte mitt, men kanske nästa) och går även in på detaljer om gamla byggtekniker och tidsenliga hantverk. kan man vara lycklig över en bok så är jag det över denna! creating a forest garden och create an oasis with greywater går lite hand i hand, eller åtminstone kan man få dem att göra det om man är intresserad. jag gillar ju hela kretsloppsfrågan och det här med avloppsproblematik så jag blev jätteglad när jag hittade den här boken om egen "vattenrening". det kan vara svårt att veta om det är nåt att ha, när man inte kan bläddra i böckerna man köper på nätet, särskilt de engelska som inte finns i butik här, jag kollar alltid hos amazon, de brukar ha rikligt med recensioner och "bläddermöjlighet".
 
ett annat tips är denna fantastiska dokumentär som jag tittar på just nu, för kanske 32:a gången.
 
 
 
 

återbruk

 
Såhär ser mitt kök ut nu! När jag sitter i soffan (egentligen en extrasäng) så har jag köket framför mig. När jag flyttade in här för ett år sen såg det ganska annorlunda ut. Både färg och funktion har förändrats sedan dess. Och inte till särskilt hög kostnad. Färg och vägghyllor+skruv köpte jag nytt, annars är nästan allt återbruk eller ärvt. Luckorna målade jag ljusgrå med slurken målarfärg som blev kvar från en annan vägg. och den där dörren som var tillfällig bänkskiva blev också målad och har fått stanna kvar.
 
Jag är svag för loppisar och har en förkärlek för husgeråd och böcker så jag har aldrig haft brist på sånt. Dock är det massor av grejer som jag inte betalt en spänn för. När jag bodde i lägenhet gjorde jag veckovisa räder i grovsoprummet och väldigt mycket prylar här hemma har jag kvar sedan dess. Beslagen på köksluckorna, kastruller med glaslock, soffbordet, merparten av alla vackra trästolar jag har och snidade träskålar t.ex. kommer därifrån.
 
Jag tänker inte hymla med att jag gillar fina prylar och jag har också massor av saker jag inte använder. åtminstone inte just nu. men det är svårt att hejda sig när man ser vad andra människor kastar bort. ibland får jag prylbryt och skänker bort saker till höger och vänster, och så säljer jag även. jag övar mig i sortera bort sånt jag inte behöver. 
 
 
Jag gillar också att hitta funktion i saker som jag inte haft intention med från början. Den blå keramikkarotten t.ex, köpte jag på en loppis i danmark endast för att den var snygg. i två år låg den kvar i danmark i en kompis garage, men sen jag flyttade hit agerar den mellanstation för komposten. plåtburkarna kommer från mormor och loppisar och innehåller torrvaror. järngrytan är pappas gamla men locket har jag hittat i sopen. det snygga oreangea diskstället hittade jag i ett dike i förra hösten, det är en favorit!
 
lampan i fönstret sneglade jag på länge. den kommer från indiska och jag fick den tillslut i present av mamma:) en av få nya prylar.
 
 

mångfald

 
På baksidan av min dusch/toa-byggnad låg det förut en stor hög av en massa fult bråte som de gamla ägarna lämnat kvar. En typisk skräphörna. Mestadels har det varit gammalt murket virke, ruttna pallkragar och plywoodskivor i upplösningstillstånd. men även plastpåsar, takpannor och leksaker etc. en salig röra av brukligt material och skräp. Ovanpå låg en blandning av plasttak och grenar från olika träd och buskar. 
 
När jag rensade upp märkte jag ganska snart att det var svårt att flytta en del material (+ att jag inte har bil och kan köra iväg skräpet) så jag bestämde mig för att behålla det på plats. Jag rensade ut allt som var skräp och tog sen på mig mina gamla undergroundkängor och stampade sönder allt trämaterial som var murket. sen grävde jag ner det på plats. det var en hel del och med hjälp av det jämnade jag ut markytan. 
 
 
Husväggen är lite oroväckande låg i förhållande till markytan trots att det redan finns dränering i form av betongplattor placerade en bit från väggen och lite grus emellan. Jag tog vara på de pannor som var hela och lät de hjälpa till att hålla vattnet borta från väggen. ihop med lite större stenar blev det t.o.m ganska snyggt:)
 
den här hörnan gränsar till skogen bakom min tomt och de skiljs åt bara av viltstängsel. Jag tror det skulle vara en perfekt plats att placera ett igelkott-bo på! I boken Vilda Grannar finns ritningar på en rad olika bon man kan bygga för att locka till sig djur och öka den biologiska mångfalden i sin trädgård, t.ex. fladdermusholk, fjärilsholk för övervintring och igelkott-bo. 
Virket jag har tänkt använda räddade jag från en stor skrothög här i krokarna. typ olika sorters råspont är det och obehandlat förstås. får återkomma när jag byggt och inrett:-) kanske behövs nåt tjockare men tanken är att man hjälper till att isolera utsidan med t.ex mossa och löv.
 
det känns bra och roligt att kunna använda saker på nya sätt, eller helt enkelt bara slippa köra till tippen med allt som inte passar in för tillfället. råsponten fanns i så riklig mängd så jag passade på att klä in mitt gamla avsågade köksskåp med den och nu har jag det i trädgården som skydd för gräsklipparen. det blev snyggare så.
 
på sidan i den nedre bilden står mina gamla vindskivor (ovansidan), de bytte jag mot nya i sommar och vem vet hur länge de sett ut sådär! vilken tur att jag sluppit vattenskador!!
 
 

höstmarknad

 
Imorgon är det höstmarknad på min skola, Skillebyholm i Järna. Det är ett årligt event som går av stapeln med ca 4000 besökare(!) Förra året var vi som gick i första klass med och förberedde för marknaden, men i år ska jag dit och bara götta mig:) Det kommer finnas ekologisk buffé med sittplatser i växthusen, självplock av snittblommor, plantförsäljning och en stor marknad för både hantverk och ekologiska råvaror, bl.a. biodynamiska grönsaker odlade på Skillebyholm. Läs mer om eventet här--> Skillebyholms höstmarknad
 
 
Jag stod i buffen förra året och wokade! (till höger)
 
 

utflykt och tankegångar

 
 
god morgon!
 
 
 
förra helgen åkte jag med mamma ut på landsbygden i värmland, till min moster å hennes man. vaknade med kossor runt knuten (bokstavligt talat), plockade kantareller och inspirerades av det nya huset som min kusin och hennes man byggt upp på en gammal torpargrund, med delvis gamla metoder. gjorde så gott att komma dit. och jag blir bara mer och mer säker på att jag kommer vilja bo såhär i framtiden. nära naturen med familj och vänner. moster visade mig en fin liten torpargård med igenvuxen trädgård och jag kände att hjärtat bultade lite extra när jag klev runt i det höga gräset och kikade in genom gamla fönster. kanske blir det värmland jag hamnar i en gång, vem vet.
 
 
just nu har jag min trygga lya men jag vet att det också är temporärt.
jag vill ha djur, odla mat, prova på en massa projekt jag ständigt trillar över, och så vrider och vänder jag på en verksamhetsidé jag haft ett par år. på sätt och vis söker jag efter människorna att dela detta med. de verkar dyka upp pö om pö, och det är nog så det ska vara. det ska ta tid. det är så mycket som man kan åstadkomma när man jobbar tillsammans, den största utmaningen för mig är att våga lita på att sådana samarbeten skulle kunna fungera i längden. jag är så van att försöka lösa saker på egen hand att jag drar mig för att be om hjälp när jag egentligen skulle behöva det. lita på att tillsammans är man starkare, även om man säkerligen inte alltid kommer överrens. kanske är det en av lösningarna till roten av det onda. rädslan för ensamhet. inte bara i mig, men hos hela vårt samhälle. och att återigen våga möta den rädslan, ur flera aspekter. 
 
 
dörren till det gamla stallet hos moster. när jag var liten hade de fortfarande hästar här. och en ungtjur. 
 
 

RSS 2.0