en sommardag

 
Bakom vedboden växer smultron och penningblad med gula blommor. Jag tror det är det vackraste stället hemma. och det bästa är förstås att jag inte behöver lägga mig i alls, utan bara tacksamt kan gå ut och plocka smultron till morgonyoghurten. i en av mormors gamla tekoppar. klockan är 16.15 och det är det enda jag tagit mig för idag. skönt.
 
 
 

hej hopp

 
Nu säljer jag av lite sommarkläder och skor --> här
 
 
 

soundtrack

 
Min andra semestervecka är snart slut. Har inte gjort nåt speciellt. Varit hos en vän och skruvat upp hyllor under skrattkrampanfall:) men mest varit hemma. Har börjat plocka in örter för torkning. Här hänger pepparmynta och salvia från trädgården. Har sett massor av blåbär och vildhallon häromkring. Jag vill ta mig tiden varenda dag men jag hittar hela tiden nya saker att skylla på istället för att gå ut och bara göra't. Har dock börjat göra till vana att alltid ha en papperspåse i väskan, så jag kan plocka örter jag känner igen ute i det fria. Dagens skörd är lindblommor- som man kan göra te på.
 
 
Petar och pyyslar här hemma. Jag gillar att kolla in hemmet spegelvänt när jag vill få nya idéer -det blir helt andra rum, prova själv hemma. nästan som att se det för första gången (tills den rationella delen av hjärnan lägger sig i) Här skymtar lite av det ommålade köket och bakom gardinerna är min garderob.
 
 
Imorse förvillade sig en påfågelöga in hos mig när jag åt frukost. Jag tar det som ett gott tecken, att klöverängen därute gör det den ska.
 

Mitt senaste pyssel är som synes att måla insidan av ytterdörren. Färgen är en rest-slurk från när jag målade en av innerväggarna och köksväggen. Dörren är egentligen till min lilla veranda och jag har ingen aning om färgen tål att vistas i -20C men det är åtminstone regnskyddat. Har velat göra detta sen jag flyttade in men har aldrig fått tummen ur att köpa färg (eftersom jag inte visste vilken färg jag ville ha) men nu bara började jag och det ser lovande ut änm så länge. tanken är att täcka "hela dörren" i olika mönster med en kulör. Det jag hittills målat, runt fönstret är ett Inka-kors. Jag har vänner i Danmark som har det målat på sin vardagsrumsvägg och trots att det var alltför länge sen jag hälsade på så påminner just inkakorset så mycket om dem, att jag vill ha det hemma i mitt hus:) 
 
ja.. och det där med soundtracket, billie holiday är veckans artist kan vi säga.
 
 
 

idag...

 
...köpte jag en klänning på den lokala loppisaffären. jag undrar om det har med åldern att göra, detta att jag märker att jag gör mig av med alltfler korta kjolar och använder den här längden. rymliga får de också  gärna vara. eller om det bara har att göra med faser och stilbyten. oftast så börjar jag använda kläder igen om de får ligga i en säck några år (de som fortfarande passar)
 
 
nu på kvällen gick jag ner till grönsaksodlingen för att vattna och fann denna överväxta squash bland alla stora blad. på samma planta växer redan 2 små squash till. och med tanke på att jag har 5 plantor så kan man tänka sig hur mycket zuccini jag får äta fram till hösten
.
läste om zuccinipasta häromdan, det kanske kan vara nåt för att få slut på den lite snabbare? nån som provat? 
 
 

verts

 
 
Nu kommer bönorna mot tvättrumsväggen! Och gurkan likaså. det blommar i massor och snart nog når de kanske upp till nocken:) Snörena de klättrar på hänger på spikar i väggen. de nedre ändarna häftade jag fast på en planka som ligger i rabatten, nedtyngd av stenbumlingar- så att inte plantorna rycks upp ur jorden när det blåser.
 
under gurkorna och bönor växer ogräset i massor -som sen hamnar i salladsskålen! (våtarv)
 
 
 

sommarlov

 
I måndags började mitt sommarlov från praktiken. Idag är första dagen som jag sitter på trappen och dricker kaffe. Var rätt så nöjd med mitt drastiska minskande av kaffedrickande men så åkte jag och hämtade min post-och hittade en burk kaffe i köket som var min- så den fick följa med tillbaka till stugan.
 
 
Sitter och spanar på "gräsmattan" och lyssnar till humlorna. Häromdan fick jag årets femte erbjudande att låna motorgräsklippare av en granne. När jag tackar nej och förklarar att jag redan har en handjagare -men inte vill klippa-  flinar de bara och skakar på huvudet. Men bara kolla! Hur mycket vackrare är inte detta en en sketen välklippt gräsmatta så säg.
 
 
Snart är det så högt att jag kan ta det med lien! Men jag väntar tills det blommat över så humlor, bin och fjärilar kan övervintra här hos mig:) En dag råkade jag dock halvt trampa på en humla så efter det tog jag fram handjagaren och klippte en gång runt huset och bort till grinden.
 
(Snart har jag varit här ett helt år! Detta foto är från 18 juli 2012)
 
det finns nu en fb-sida för Lomeyende-bloggen där jag lägger upp sånt som jag ramlar över och tycker är intressant/bra/fint osv. -> Här 
 
 
 
 
 

ensamheten

  
 
 
vissa dagar biter den sig fast i mig med ett orubbligt tag. den där känslan. först svår att identifiera. sen kommer den över mig. ensamheten. och jag längtar mig bort till en plats där jag inte hade något val, bortrest till skogen och vattnet i norr. 
 
att vara den som ger sig av. inte den som blir kvar. 
men även när det är jag som lämnar så är jag också den andra. inmålad i ett hörn av trubbiga känslor och stickiga tankar. 
 
och fast jag vet att det är som det är. alla anledningar till att hålet i mig växer, främst för att jag när det med min uppmärksamhet. och jag väljer att leta på de tomma väggar som omsluter mig, efter en liten öppning någonstans. så kan jag känna att jag saknar något, någon att dela allt med, laga dubbel middag och någon att säga godnatt till. att det egentlugen är det jag söker efter när jag tror att min blick bara vilar.
 
jag sitter på en pall och ser på allt jag skapat här, det jag uppskattade mest med det här stället när jag flyttade in var stillheten. jag vaknar fem meter från skogens brus . dricker pepparmyntste och gräver om komposten. mäter virke till taket som ska bytas och somnar nästan varje kväll på soffan. 
 
 jag trodde nog inte att det skulle bli så stilla. för jag är sysselsatt precis hela tiden. 
men det är just vad det är. för stilla. så känns det nu.
 
 
Årrenjarka juli 2012
 
 

rik

 
årets första skörd är rädisorna! förutom jordgubbarna, rabarbern och kryddorna förstås men det är ju sånt som kommer av sig självt varje år, när man väl satt dem! hursomhelst så känner jag mig rik. tänk, en dag kanske jag kan leva hela sommaren bara på egna grönsaker (iår så gjorde jag allt rätt sent). planen är att fixa en jordkällare nu i sommar och med lite tur har jag också en del rotfrukter att stoppa ner där i höst:)
 
även om det är både hälsosamt och mysigt att odla egen mat så finns det också en del större grejer bakom mina motiv. just nu pågår i Järna en stor kampanj/festival med kurser om vår matjord -se en kort film om deras syften här!
 
 

vad jag gör

 
 Det här är sista veckan av fem som jag är på Källtorps trädgård, innan sommarlovet. (tack och lov ska jag tillbaka i augusti) Fem veckor har gått väldigt fort. En het dag fyllde jag gropen inne hos djuren med vatten, så att grisarna skulle få gyttjebada, de var måttligt intresserade dock! däremot hönsen blev ivriga, klafsade omkring och drack under ljudligt kluckande. höns är riktigt underhållande, måste ha när jag flyttar nästa gång!
.
grisarna gör sin favoritgrej, äter!
 
 
det växer sparris lite varstans i trädgården, i kryddlandet, under träden och i blomsterlådorna. det ska tydligen vara lättodlat- värt att prova! särskilt som den är perenn, dvs kommer år efter år. älskar smörstekt sparris med parmesan!
 
 
 
inne i växthuset växer gurka och tomat. man har så mycket gödsel från djuren samt växtkompost så lådorna fylldes aldrig med jord från början, utan sand! efterhand man fyller på med diverse näringsrikt material så bryts det ner till prima planteringsjord. gräsklipp från trädgården är ytterligare en grej jag har fått sprida i grönsaksplanteringarna .som näring och struktur.
 
 
bivax har jag fått smälta fast på ramar till bikupor.
 
 
och tagit på mig biodlardräkt och kikat ner i lådorna också. trodde jag skulle tycka det var lite obehagligt att se så mycket bin samlade men det var så fascinerande så jag stod nästan med näsan i. två gånger på fem veckor har det svärmat i trädgården -ett helt bi-samhälle lämnar kupan och bildar ett stort moln för att sen slå sig ner i ett träd el likn. det gör de när bikupan blivit för liten och bina är för många. efter att ha suttit ett tag i trädet sticker de vidare för att söka nytt bo -såvida man inte fångar in dem och ger de två kupor med gott om utrymme- vilket gjordes här. (men inte på bilden)

 jag har bekantat mig med och grävt ner biokol i marken. det man säger hänger ihop med terra preta -ännu en spännande grej.
 i nästan hela trädgården täcker vi med löv för att behålla fukt, minska ogräsinvation och förbättra mullhalten. jag har helt adopterat denna metod hemma -även om jag faktiskt varit inne på samma spår förut.
 
det är dessutom så himla vackert med det mörka täcket under allt det gröna!
 
 
(jag gör min praktik på källtorps trädgård. praktiken ingår i min utbildning på skillebyholm)
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0