du är vad du läser

 
Hoppas ni haft en skön jul allihop. Själv har jag gjort precis vad jag tänkt göra. Ätit, pusslat och kollat på tv i mjukisbyxor med familjen hela veckan! och läst förstås.
 
jag hörde någon säga att man är vad man läser. det stämmer väl lika bra in på det mesta andra vi gör i såna fall. för tillfället är jag igång med dessa fyra böcker. kanske säger de mer om mig än vad jag tänkt på innan jag samlade ihop dem och satte mig för att skriva detta.. 
 
 
Kvinnor som slår följe med vargarna; sagor och myter om vildkvinnans arketyp 
av Clarissa Pinkola Estes. 
 
jag har inte kommit så långt i den här boken ännu. efter dryga 50 sidor inser jag dock att den är en sådan bok som skulle kunna ersätta minst tio böcker jag redan läst. jag slukar nämligen böcker under kategorin "personlig utveckling/uppvaknande/healing" etc och kan nog säga att den här är något i särslag. den handlar inte om att göra eller följa en utstakad mall. den handlar om frigörelse. jag älskar den.
 
Kollaps; livet efter civilisationens slut
av David Jonstad.
 
låter dramatiskt och inte särskilt lockande kanske. men det är en väldigt bra bok. och viktig inte minst. överlag så lever vi människor ganska mycket efter personliga intressen. både som privatpersoner, företag, industrier och länder. trist. i verkligheten fungerar det inte mer än en viss begränsad tid. planeten är konstruerad för kretslopp och vi har korkat igen det i jakten på snabba cash. Jonstad menar att det är en oundviklig utveckling. Många stora riken i historien har fallit; Romarriket och Mayaimperiet kanske de mest kända. Inte bara till följd av yttre invasion, utan av inre upplösning, för att man gapat för stort. Det är alltså där vi är nu. inte för att det är nåt nytt! men det nog tryggt för många att leva i blindo så länge det går. i boken tar Jonstad upp exempel på lösningar inför vår framtid. för oss att diskutera och förhoppningsvis inspirera efter de kapitlen som nog är en stekpanna i huvudet på många. Som en recensent skriver; "Det borde vara obligatorisk läsning i alla gymnasieklasser". ja det är ju trots allt vi och nästkommande generationer som måste fixa det här, eller hur! personligen tycker jag det är både skrämmande och otroligt spännande.
 
The art of fermentation
av Sandor Ellix Katz.
 
den här boken var på min önkelista, och jag fick den av min bror i julklapp! den är megatjock så det är ingen snabbläsning, men å andra sidan en av de mest omfattande böckerna om fermentering, konservering och tillvaratagande av livsmedel. den platsar perfekt in i hyllsektionen om självförsörjning. jag har ju bläddrat i den hela julen och inser att här finns det mycket jag vill prova. förra året ville jag göra rabarbervin från egna plantor men det blev inte av. nu har jag skaffat gummikork, vattenlås och hävert till damejeannen (gammeldags jäs-kärl i glas) som jag tagit över efter mina päron. jag tror den här boken blir en fin vän i många år framöver. särskilt som jag kommer odla massor av grönsaker själv att ta vara på.
 
Harry Potter och de vises sten
av J.K Rowling.
 
ja lite lättsmält lektyr blir det inte ofta, men nu (mys)läser jag faktiskt denna på svenska. det är sällan jag läser fiction men det här färglada och silvriga omslaget liksom kallade på mig från Myrornas fantasyhylla. och magi är ju egentligen min grej:) jag hann gå ut ur butiken och till konsum för att handla mat innan jag insåg att jag skulle ha harry potter med mig hem. så jag gick tillbaka och köpte den. som sagt är det mysläsning och det är något som saknas i mitt liv. jag är väldigt effektiv när det gäller fakta och utvecklingslitteratur, men inte skönlitteratur. kanske dags att ändå på det, så hjärnan får drömma sig bort lite emellanåt iaf.
 
 
vad har ni för favoritböcker eller lästips?
 
 

the sweater coat

 
ja såhär blev den alltså, the sweater-coat. 5 begagnade ulltröjor, 600 m sytråd och minst 12 timmar gick det åt att färdgiställa skapelsen. färgerna syns inte så bra här eftersom det saknas bra dagsljus men jag tror den här kappan inte riktigt är "mina färger". jag har inte bestämt mig för om jag ska behålla den än, men jag har redan hunnit samla en stor hög med tröjor för framtida kappor, så det blir fler!
 
mönstret har jag som sagt köpt av etsy-butiken katwise. det är en lång utförlig instruktionsboks-pdf skulle jag vilja säga. knasig och full av färg! (eller så köper man en färdig, fantastisk kappa. dock lite dyrare;)
 

rariteter

 
 
Jag sitter ofta och letar rariteter på etsy., ett ganska onödigt tidsfördriv, men de har så mycket fint. hantverkare och vintageälskare samsas på denna plats. om jag köper via nätet så är det oftast inom sverige, men jag letar gärna på etsy om det är ovanligare saker jag är ute efter. ganska nyligen insåg jag att man kan köpa presentkort där också. det är ju ingen dum idé om man vill ge någon möjligheten att själv välja ut en specifik sak. där finns konstnärer, skomakare, instrumentmakare och antikexperter i en blandning från världens alla hörn. lite som världens bästa julmarknad skulle jag tycka.
 
myrorna och stockholms stadsmission har jag alltid handlat från också när jag letar presenter (vilka även de har presentkort) och det är ju dessutom hyfsat lokalt. smart i dubbel bemärkelse. har ni fler tips på bra hantverks/vintage-sidor så tipsa gärna!
 
 
1. makramé halsband
2. handgjorda återbruks-ulltofflor
3. vintage pipor
4. vintage led zeppelin-tshirt
5. spetsklänning
6. liten same-väska
7. hennamålad tamburin
 
 
 

gammeldags

 
jag har ordnat med nästan alla julklappar nu. de flesta är inslagna till och med. ibland blir det enklaste finast. tidningpapper och garn. lite gammeldags så. med ett litet visdomsord att spara på. 
 
efter jul kan jag avslöja vad jag gett bort. själv önskar jag mig en viss yogamatta, en bok och en fin inspirationskortlek. jag är lite upprymd över klapparna jag ska ge bort, och hoppas de blir väl mottagna!
 
 

ett till julklappstips

 

Det finns företag som vill ta patent på maten. Det handlar inte om några bönders levebröd. Inte heller om ”mat”. Det handlar om m a t e n. All mat vi äter kommer från frön. Utan frön, ingen mat. Nej, inte kött heller, för vad ska djuren äta om inga frön finns?

 

Patenterade frön som t.ex. GMO innebär matkontroll, pengakontroll och såsmåningom, en möjlig ekosystem-kollaps. Patenterade frön kan innebära att vi med tiden inte kommer ha rätt att odla vår egen mat, utan blir tvungna att köpa precis allt. I usa (och många andra länder) finns redan problemet med genmodifierade(GMO) grödor, där fröna färdas med vinden bort till andra bönders mark. När fröna sen gror blir bonden vars mark blivit ”invaderad” juridiskt skyldig att betala skadestånd till fröets upphovsmakare för att ”han odlar” patenterade frön utan att betala för dem. Samma sak om man ett år odlat patenterade frön och nästa år vill gå tillbaka till ”vanliga”. Några gamla frön kan ha fallit till marken och vaknar till liv året därpå..

Gmo-frön är framtagna för att stå sig bättre mot sjukdomar och skadedjur, vilket gör att de kan slå ut den naturliga faunan och ersätta det naturliga urvalet. Det är inte så svårt att förstå att en sådan värld inom viss tid skulle bli ganska variationsfattig. Vilket i sin tur påverkar djurliv och till slut ekosystemen.

 

Snabbversionen är att vi blir fångar i mångmiljardföretagens klor utan möjlighet att påverka en av vår viktigaste basfunktion, föda.

 

 
 

Meningen är inte att skrämmas, och jag vill inte heller överdriva, men det är många ettor och tvåår som adderats genom åren för att jag ska våga skriva detta och tro på det. I Indien förra året mötte jag själv bönder som odlade GMO-bomull. Det var deras sätt att överleva, men de insåg själva misstaget de gjort sedan de gått på patentföretagets lockpriser. Att det verkliga priset inte var vad de betalade för fröna, utan skuldsituationen de försatt sig i genom att falla för ett fult knep. ett beroendeförhållande som kanske skulle ärvas ned till nästa generation.

 

Julklappstipset är finansierang av en film om frön. Det är de två amerikanska filmmakarna  Jon Betz och Taggart Siegel som är i full fart med att producera Seed-the untold story. För att finansiera filmen tar de hjälp av en kampanj via Kickstarter och man kan donera pengar för att få filmen färdig. Jag tycker att det är ett jätteviktigt projekt och hoppas att de kan nå ut till så många som möjligt med sin film.

 

Jag ger bort en donation i julklapp i år. I övrigt fortsätter jag med Ekologiskt:)

 

mer film om GMO

 

 
bilder: 1.ekologisk jättezuccini ur egna täppan juli 2013. 2.ekotomater på skolan Skillebyholm sept 2012. 3+4. utslagen bomull och bomullsblomma av gmo-frö, indien jan 2012.

kärleksförklaring

 
jag har ett fint, enkelt julpyssel (eller närsomhelstpyssel egentligen) som jag vill dela!
 
.
klipp ut hjärtan i valfritt papper. jag har målat ett tjockare papper på båda sidor med vattenfärg för ändamålet, men tjusigt papper från en tidning fungerar också.
 
ta nål och tråd och "sy" genom hjärtana på höjden i valfri längd och mängd.
 
 
en mobil är det jag gjort förresten. jag tog två grenar i skogen och band ihop de till ett kors. sen knöt jag fast snörena och hängde upp schabraket. barnsligt nöjd är jag alltså!
 
 
det hela eskalerade efter att jag tagit upp det här med tacksamhetsaffirmationer igen. i några veckor nu så har jag koncentrerat mig på att vara tacksam för det fina i mitt liv, och sluta negga. jag försöker lyssna på vad det är jag egentligen säger och när jag hör negativa grodor hoppa ur min mun så funderar jag en stund på om det verkligen är så J*a viktigt. kommer jag fram till att det är viktigt så försöker jag få ut allt på en gång och sen återgår jag till att fokusera på det jag Tycker Om. I faser går jag i negativa mönster och jag känner nu att det här hjälper mig. Det gör mig lugnare inombords, mer livlig utanpå, gladare och mer hoppfull inför allt som komma skall. Mobilen är bara ett pyttelitet verktyg i processen. den påminner mig på sätt och vis om att jag Väljer hur jag vill leva. (Kolla upp Law of Attraction om det låter intressant.) 
 
Det är ett ganska roligt pyssel hur som helst!
 

kreativ

 
jag är inne i en kreativ period för tillfället. antagligen är det en sorts flykt från studierna (vi har mycket eget arbete nu i vinter). jag har börjat måla igen. plinkar ackord på min kammare och syr. jag ramlade över en fin etsy-butik för något år sen och har suktat lite efter en sån där fin handgjord sweater-coat sedan dess. i höstas slog jag istället till på en tutorial som försäljaren snickrat ihop efter eget bevåg. principen är att ta begagnade tröjor, klippa och sy nya. det var länge sen jag kände mig så hängiven ett handarbete. det har gått några år sen jag sålde egna hantverk så händerna har längtat efter att få skapa igen.
 
ett bra julpysseltips är det också. pulsvärmare, benvärmare och mössor kan man ju också göra om man har nån gammal tröja som aldrig används och vill ha ett litet projekt! 
 
 

RSS 2.0