back to earth

Jag har ett nytt favoritställe
där man kan sitta hela dagen utan höra vare sig bilar eller bebyggelse
där man kan glömma alla måsten
och stanna halva dagen med hjälp av pannkakepicknick!
viktor pluggade lite medan jag mest lekte ronja på klipporna
vi stannade ända tills solen gick ned och jag fick vinka hej och tack för idag
'
translate

Ur Garderoben

mitt första projekt när vi flyttade in i lägenheten för ett år sen vara att fixa klädkammaren. här skulle allt få plats, kläder, skor, symaskin och skrin, garn + allt material till min verkstad.
'
jag är en riktig nörd när det gäller organisering och förvaring så det var rena drömmen att få fixa den här compakt storage- ytan. det första jag gjorde var att riva ut hyllplanen och klädstången på vänstra väggen. väggarna var smutsiga och hyllorna halvmålade så jag köpte en burk vit färg och målade om alltihop.
'
bokhyllan från mitt gamla flickrum står där jag tagit bort hylla och stång. den råkade passa perfekt och nu bor en massa skor där istället för böcker. I korgen har jag flipflops och platta sandaler.
'
en sak jag ofta tittar efter på loppis är galgar. de här kollektionsgalgarna i metall har jag hittat på massor av ställen, och inte sällan i containrar för återvinningsmetall (där man för övrigt inte får kasta dem). nästan alla trägalgar är från röda korset och emmaus. några från farmor o mormor.
'
jeans i blandad kompott, garnnystan i korg och verkstadslådorna högst upp
'
gamla väskor att förvara saker i tycker jag är fint!
'
fullt från golv till tak men ändå överskådligt
'
den underbara spegeln med runda hörn har jag fått av min fina moster. en av sakerna de haft på sitt landställe som ska säljas.
'
under vinterhalvåret lägger jag undan sommarsaker i stora plastpåsar med dragkedja som går att stapla på vinden.
'
det bästa tipset jag har för att hålla ordning på grejerna är just att skaffa fina korgar, väskor eller lådor att sortera sakerna i. det blir roligare att hålla reda när det är fint att titta på och det behöver inte bli dyrt! alla de gamla väskorna har jag hittat och således inte betalat ett dugg för. men annars kan man leta på myrorna och liknande affärer om man inte vill köpa nytt. bor du i höghus med grovsoprum kan jag således inte motstå att tipsa om att ta en titt då och då, du kommer bli förvånad över hur mycket bra och snygga saker folk slänger!
'
translate

tomtar på loftet eller en bazaar i stöveln

'
Såhär i hösttider har jag hittat ett andra användningsområde för alla gamla modemagasin som dräller runt i lägenheten helt utan vare sig nöje eller nytta. jag plockade fram höststövlar, boots och kängor ur garderoben och vips dök tidningarna ner i skaften. passar perfekt till att ge stadga! ska jag va fin i kanten så måste jag säga att det känns lite lyxigt också, att plocka fram en tidning ur stöveln och läsa på garderobsgolvet, även om tidningarna inte är nya för i år precis.
'
translate

lampan som blev ett flöte som blev en lampa

en dag när jag var sjuk fick jag syn på den här fisherman lampan från zero i elle interiör. några veckor tidigare hade jag hämtat upp just en sån vit glasglob ur soprummet. (bor i 60talshus där alla badrum har just såna)
'
gamla glasflöten har man ju sett så jag rotade fram lite snöre, natursnöret räckte inte så jag tog svart syntet att varva med och en nyckelring. sen var det bara att knyta.
'
tills det såg ut såhär. det var lite bökigt att få rätt avstånd på knutarna men det syns iaf att det är hemmagjort.
'
på ovansidan blir alla testar kvar förstås
'
jag löste det med att ta lite tjock ståltråd från verktygslådan och göra en ring av.
'
sen knöt jag ordentligt fast alla ändar i ringen
'
för att dölja allt det spretiga virade jag extra snöre runt hela ekipaget
'
och smälte ändarna lite snabbt med en tändare
'
och med hjälp av lite extra snöre att hänga upp i blev det såhär!
'
'
translate

vila

'
nu har årets förkylning slagit till och jag orkar inte göra nåt av det som var tänkt den här veckan. att sätta sig och läsa världsekonomi när jag blir trött i huvudet bara av att läsa ingresserna i Metro känns ju föga lockande. Idag har jag legat på soffan i ungefär sex timmar. drygt två av de slog jag ihjäl med att se "eternal sunshine of the spotless mind" och det funkar ju förstås. sen blev det lite ljudböcker och radio.
'
om ändå bara "utvecklingens drivkrafter" fanns som ljudbok. ha, tänk bara!
'
translate

om att välja rätt

 

Det känns krasst att säga men innan tänkte jag i huvudsak på planetens överlevnad. Först nu ser jag Människorna som ska leva på henne. Vår konventionella handel kör över en så stor del av befolkningen att man i vissa fall inte ens kan kalla det handel, utan snarare rån.

 

Föreställ dig att du har en kaffeplantage och kaffe som kostat dig 100 000 att producera, när inköparen sen kommer för att köpa din skörd erbjuder han dig 70 000. Du kan välja att tacka nej och se skörden torka bort, eller ta anbudet och hanka dig fram i hopp om att nästa år har kaffepriset höjts.

 

Självmord bland bomullsodlare i Indien har skjutit i höjden de senaste åren pga desperation. De får inte vad de borde för sina skördar. Vi handlar och företagen tvår sina händer. En bonde syns inte och går lätt att byta ut.

 

Egentligen är det så stora saker det här så det är svårt att greppa och ännu svårare att förmedla utan att skuldbelägga men jag känner på mig att det inte kommer att vara lika lätt att gå in i en klädaffär nåt mer och bara "måste ha" nåt, som jag upplevt förut. Det fastnar liksom hos en, bilderna, berättelserna. Vi får inte glömma dock att bojkott inte löser alla problem. och att det finns Bra alternativ redan, även om de är få. Det är våra krav som gör skillnad. Bryr Vi oss, så bryr De sig. Nåt annat har de inte Råd med. De lever av Oss konsumenter.

 

Jag ska försöka tänka på det i fortsättningen
'
translate

helt apropå

 

när jag ska sova skriver jag listor. göra imorgon listor, vill läsa böcker listor, pysselprojekts listor mm mm. och ibland önskelistor. det blir oftast snett och vint och för det mesta somnar jag på pappret med pennan i handen. Jag använder det lite som terapi, liksom det finns människor som skriver ner saker som hänt under dagen eller boostar sig själva med att lista bra saker om sig själva (när de går igenom nåt tufft)
på samma sätt boostar jag med sånt jag vill ha i mitt liv. med den universala regeln i åtanke att det man ger ut i energi, kommer tillbaka (passar bäst på önskelistor förstås).
'
En helt annan sak; hurra för landet brunsås! allvar och humor om svensk mat! se, se, se!
'
translate

la fille sur le pont

'
franska. svartvitt. vanessa paradis. knivar. paljettklänningar.
vad mer liksom?
'
jag tar en paus från den magstarka kurslitteraturen. att läsa en kurs i rättvis handel gör ont, ja alltså ont på riktigt. vissa sanningar önskade man att man slapp. men just det är ju en del av problemet.
'
translate

första dan i skolan

'

Hujeda! Idag var första dagen jag träffade nya klassen. Alla verkar snälla förstås men jag var ändå nervig och kände mig allmänt socialt inkompetent. Jag hade glömt hur det är att sitta i grupp på det där sättet och Synas, även om man merparten av tiden inte står i centrum. Och trots att jag är i min hemstad och många andra i klassen inte är det (den här helgen) så kände jag mig stundtals vilse. Det går säkert över snart, imorrn tillbringar vi 12 timmar tillsammans och kommer ha mer tid att lära känna varandra. Vi är få i år, bara 13 stycken, så det underlättar säkert.
'
En del intressanta samtalsämnen har redan dykt upp (vi är ju trots allt där av samma anledning) och det ser jag fram emot. Får se om jag lyckas sova nåt inatt eller om tankarna lever rövare.
Väskan kommer från min farmor, jackan från Argentina via Stadsmissionen
Jeansen (nedre bilden) kommer från mango och har hängt med i 10 år nu, liksom bootsen jag köpte begagnade. Tillverkaren är Buffalo. Blus från hm via Judits Second Hand.

translate

ska det va så ska de va

El Naturalista - Duna
Ethletic - High Top Sneaker (FSC & Fair Trade)
Terra Plana -Simone Veg Leather
Simple - Sidecar
Ethletic - Rain Boots (FSC & Fair Trade)
El Naturalista - Orgánico
'
Här går det undan jag vet. Ena dan ska jag inte shoppa på ett år och andra dan kollar jag in skonyheter. Om (och det är ett stort Om) jag köper några nya skor framöver så blir det från några av dessa märken. De har alla gemensamt att de verkar för en hållbar produktion.
'
El Naturalista använder rågummisula i sina skor och använder spilläder som de färgar med vegetabiliska färger (konventionella skotillverkare använder metallbaserade medel samt kemikalier) Skorna utforming är inpirerad av naturen och är oftast väldigt utmärkande.
Ethletic är ett mycket intressant varumärke. De Converse-liknande skorna och gummistövlarna tillverkas i naturmaterial. Bomullen är ekologisk och Fair Trade märkt, liksom gummit. De är även märkta med FSC som står för Forest Stewardship Council, det Internationella märket för skogsskydd.
Terra Plana (=platt jord) tillverkar skor med tunn läst och marknadsför sig själva med namn som "barefoot  shoes". De strävar efter att påverka miljön så lite som möjligt och använder återanvända material och syr det mesta istället för att limma.
Simple är ett kaliforniskt företag. De använder endast ekologiskt odlade eller återanvända material i sina skor, som exempelvis petflaskor och bildäck till sulorna. Nästan alla skor är sportiga.
'
El Naturalista - Orgánico i grönt får gärna flytta in hos mig! (alla märken säljs i svenska webbutiker)
'
translate

I want sustainable shoes

RSS 2.0