ett hopplock

 
(karott som agerar mellanstation till komposten)
 
 
 
Om en månad flyttar jag ut -eller in- i stugan på heltid. Börjar daglig-pendla till skolan och får tid att sätta igång odlingssäsongen -äntligen! Det känns inte så aktuellt att driva upp en massa plantor innan jag bor fast och kan ta hand om dem dagligen.
 
Vi håller på med slutspurten till mässan (nordiska trädgårdar där min klass gör entrémotivet) och i övrigt lapar jag så mycket sol som jag kan. 
 
kaffe i trädgården och veden börjar ta slut efter vintern. jag får besök och åker bort för att besöka. det är så skönt med sällskap. dela idéer, skapa något nytt. eller hitta något gammalt att bygga vidare på. 
 
uttrycket "att arbeta sig trött" har kanske aldrig varit påtagligare än nu. klättrar bland buskar och i träd, gör storkok och i all allmänhet går hjärnan på högvarv. det bidrar till att känslostormarna blir allt lugnare. det är välkommet. mycket välkommet.
 
 
 

kärlek till Nibble <3

 
 
när jag sover på skolan är det första jag gör när jag stigit upp på morgonen, att öppna loftfönstret och dra in den klara luften och bada i sol om den är framme. 
imorse stank det av rök och en konstig oidentifierad lukt när jag gläntade på fönstret, en lukt som genast tog sig in i hela rummet. när jag går ut i köket möter jag min vän som säger att Nibble brunnit ner. Järna mejeris lada och 70 djur har brunnit inne. Den där oidentifierade doften börjar klarna i mitt huvud. kött.
Nibble gård och Järna mejeri ligger 2,5 km bort och några stenkast från saltå kvarn (vilket är nära med på landet mätta mått) och är ett av sveriges mest kända ekologiska/biodynamiska lantbruk.
 
polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand och även om man inte funnit bevis ännu för att det är så, är det mycket troligt. inom loppet av två veckor har det skett tre bränder här i närheten. 
 
det känns så sorgligt. det är verkligen en sådan grov respektlöshet, särskilt som man måste ha förstått att det fanns djur i byggnaderna. en vän som bor vid nibble tillbringade hela morgonen med att jaga de få kalvar som  rökhostande och skräckslagna lyckades ta sig ut. 
 
man blir såklart också så jävla arg att nåt sånt här får hända. oavsett om det är en olyckshändelse, uttänkt sabotage mot det antroposofiska, biodynamisk odling, avundsjuka eller bara ren och skär idioti så blir man bara så himla ledsen. det är kväll nu men fortfarande hänger stanken över oss och det sticker i ögon och näsa. dels av röken men kanske mest pga påminnelsen. om att det finns sån brutaliet,
 
kärlek till er på Nibble!
 
 
 
 
 

säsong

 
för exakt ett år sen såg det ut såhär hemma i lägenheten. jag var lite tidig då, med vissa sorter, men snart är det dags att börja så på riktigt!
 
 
Kronärtskockan jag sådde för några veckor sen har börjat ta sig friheter. Det är en av få grödor som kan sås redan i februari. Men alla sorters kål, gurka, tomat, chili, citronmeliss och gräslök står snart på tur. 
 
Jag tror att lite av det där hoppet som ska väckas i mig kommer göra det när det grönskar igen. björk och rosor och liljekonvaljer. tänk att man nästan glömmer hur de känns, ser ut och doftar. fast ändå inte. kan det vara en försvarsmekanism, för att inte längta ihjäl sig när vintern blir för lång. vår. snart är den här.
 
 
 
 

substans

 

Det är så mycket jag aldrig säger, så många kramar jag aldrig ger. Även om jag ändå gör också just det.

Jag ser på the secret om och om igen, försöker omprogrammera mig, så att jag också ska se allt det fina. Och glömma det där som tynger..

 

Skickade en videohälsning till en vän på födelsedagen på ett språk jag inte behärskar. Det gjorde mig glad och glädjen i henne gav mig lite nytt mod. Att tro på att våren snart väcks också i mig.

 

Det är de yttre förändringarna som känts ett tag nu. Yttre som blir inre. Någon som lämnar ett hål i mig. Det är outtalat, och kommer så förbli. Jag vet att det aldrig är för sent, men vissa saker är bäst att lämnas som de är.

 

Jag vaknar mitt i mörkret och tror det är morgon, drömmer samma drömmar natt efter natt. om samma.  Funderar på om det betyder något speciellt, om det är något jag glömt, eller förträngt. Om det är något jag ska göra innan tiden runnit ut.

Men jag tar flykt till tilliten, om att allt är som det ska. Att det är så det blir, som är meningen.

 

I dansen hittar jag ofta många svar eller hintar på det jag söker. Ibland räcker det bara med att få ut det som gror inne i bröstet. Det är där jag går in i mig själv, och kommer ut på andra sidan. 

Det är rörlig meditation. Jag känner mer och mer att det är verkligen det jag är. rörelse. det vi är. och att jag nu äntligen börjar våga tillåta det. 

 


Den dagliga dosen

 

Jag har skrivit förut om en del av de hygienprodukter jag använder. De blir med tiden mer och mer neutrala. Hemma har jag en lista på recept som skrapats ihop både här och där och jag tänkte att det var på tiden att dela med sig av den!

 

Hår;

 

Jag använder nästan uteslutande Urtekrams schampoo och har testat nästan alla sorterna tror jag. Den senaste jag haft är Henna-schampoot som inte alls fungerade med mitt hår, eftersom det alltid tar en evighet att skölja ur. Alla Urtekrams shampoon löddrar knappt alls så det var ovant i början men jag gillar alla sorterna utom just henna-varianten. Kamomillshampoot är en personlig favorit! Jag gillar Urtekram överhuvudtaget eftersom man förstår vad ingredienserna faktiskt är för något. De står på ett språk man lätt fattar och det är Få ingredenser. Just nu har jag balsam från Urtekrams nya nordic birch och det är helt okej. Men föredrar deras andra organic conditioners.

 

Jag har även provat Bodyshops ekologiska rainforest-serie och gillar balsamet som är jättekrämigt och effektivt, liksom inpackningen. Men allra helst använder jag kokosnötsolja i håret som efterprodukt istället för inpackning. Efter tvätt och balsam så låter jag håret självtorka (äger ingen fön) och sen tar jag kokosnötsolja och smörjer det jämnt mellan händerna innan jag drar det genom topparna. Ibland tar jag istället för kokos, tistelolja eller jojobaolja. Jag köper oljor från Crearome som har en del ekoprodukter. Vanlig olivolja fungerar också bra om man inte vill ha en massa olika flaskor som tar plats men är lite fetare och svårare för håret att suga upp verkar det som.

 

 

Torrshampoo använder jag nästan aldrig, föredrar att tvätta ”som vanligt” men jag har en preppad burk torrshampoo för säkerhets skull. Innehållet är det simplaste man kan tänka sig, finkrossade mortlade havregryn! Man gnuggar det jämnt i hårbotten och skakar ut överflödet så är det klart. Har inte använt det nu sen jag låtit mitt mörka hår växa ut så jag vet inte om det blir prickiga spår, men på blont hår så var det utmärkt.

 

 

Hud;

 

Min morgonrutin är snabb kallvattentvätt i ansiktet och sen en hemblandad variant av dagkräm. När jag hittade receptet omnämndes den som nattkräm men jag använder den oftast på dagen också, speciellt om jag inte ska sminka mig efteråt, vilket jag sällan gör.

 

Man blandar 1 del olja (t.ex oliv), ½ del äppelcidervinäger (kung markatta har ekologisk) och 1 del vatten.

Jag har ingredienserna blandade i en glasflaska som jag skakar innan användning. Man blir ganska fet i ansiktet i början men det sjunker in väldigt fort när huden har vant sig. kanske fungerar detta bäst på vintern då luften är torr. I somras använde jag bara vatten och äppelcidervinäger på morgonen utan att tvätta mig med bara vatten först. Som ett sorts ansiktsvatten kan man säga;

 

Man tar 1 del äppelcidervinäger+ 4-10 delar vatten beroende på hur känslig man är för vinägerlukten och i huden. Vinägern förångas för övrigt ganska snabbt när den kommer på huden vilket får lukten att försvinna.

 

Som sminkborttagare fungerar en naturell olja, typ tistelolja, oliv eller mandelolja. Men man ska vara försiktig runt ögonen. (jag köper f.ö ingen lös bomull till detta längre utan har små klippta handduksbitar, som sen tvättas i maskin, eller kokas).

 

 

Till kroppen använder jag nästan uteslutande kokosnötsolja istället för lotion men olivolja är också riktigt bra, direkt efter dusch.  Jag gör just nu slut på en burk hampa-fotkräm från bodyshop men kokosnötsolja fungerar lika bra, särskilt om man smörjer fötterna innan man ska gå och lägga sig och tar på ett par strumpor.

 

Kristalldeodoranten har jag skrivit om ganska nyligen.

 

Jag gör egen skrubb av socker och olivolja, vilket jag också skrivit om förr. Det är ett recept väl värt att pröva, inte minst för att det innehåller sånt man oftast redan har hemma. man blandar olja och socker till en tjock gröt och förvarar i burk med lock- färdigt. Vill man ha lukt kan man droppa i lite eterisk olja.

 

 

 

Tvål och rengöring;

Jag är inget fan av pumptvål och undviker helst det eftersom det i milösynpunkt är en riktigt onödig produkt- man fraktar en massa vatten i förpackningar som snabbt kastas bort. Efter förra årets indienresa till fairtrade-producenter så köpte jag på mig en massa tvålar direkt från Palam- fabriken i Tiripur. Det blev ganska tungt på hemvägen men jag har gett bort en massa. I marknadsföringssyfte förstås;) Dock har jag på ett år gjort av med knappt  2 eller 3 tvålar, och då använder jag de till det mesta. Kökstvål, badrumstvål och fläckborttagare. De här tvålarna säljs också i Sverige förstås, av The House av Fair trade, på Indiska och i fair trade-butiker för att vara mer specifik. Så nu vet ni var ni ska gå! Fair trade arbetar aktivt för att ekologisera jordbruk och tillverkning, men är inte alltid eko-certifierat. Det beror på hur många år man varit ansluten och hur långt man kommit i processen.

 

Galltvål har jag också hemma och är en ”naturlig” fläckborttagare. Som namnet antyder innehåller den galla (oxgalla f.ö), som är starkt smutslösande och jag använder den när inget annat fungerar.

 

 

För vanlig textiltvätt använder jag tvättnötter. Har gjort det i tre år nu och aldrig gått tillbaka till tvättmedel. Ser ingen som helst anledning till det eftersom nötterna fungerar. Tvättnötter odlas i asien och är egentligen frukter från ett stort träd, Sapindus Mukorossi. Påsen med 2 kg nötter som jag köpte då, för 2,5 år sen väger idag kanske 1,5 kg? Som ni förstår är det sjukt drygt och värt den långa transporten.

 

I sommar har jag tänkt odla såpnejlika, som innehåller samma tvålämne som nötterna, saponin. Det återstår att se hur effektivt det är, men jag hoppas kunna tvätta både kläder med ett sånt avkok och även diska i. Eftersom jag bor på ett vattentäktområde och faktiskt saknar riktigt avlopp så Vill jag verkligen göra allt rätt och släppa ut så lite skit som möjligt.

 

 Och så det andra;

 

Ni som hängt här ett tag vet ju också att jag är en riktig sophatare:) och gör vad jag kan för att slippa brännbart avfall. Bindor och tamponger är sånt som jag är glad att jag slipper köpa numer. Promotar fortfarande för menskoppen, efter många års trogen användning. Och tygbinda förstås.  Gillar man inte det så finns flera andra alternativ. På t.ex jordklok.se  kan man se vad som finns.

 

Jag tror inte riktigt på produkter som tillverkas för att brännas. Man pratar om att det blir värdefullt bränsle och det är ju sant. Men det betyder inte att det inte finns bättre sätt att skaffa energi på. Inte minst pga av det faktum att vi gör av med mer energi än vi faktiskt har råd med. 

Sen är det ju så att ingen är perfekt och jag fuskar förstås också ibland. Men det är en helt annan historia;)

 

Hoppas listan varit till hjälp på något sätt!

 

Den som vill ha tips på smart smink ska besöka Junes abstracts! För övrigt är npgra av hemblandningsrecepten nog därifrån också, om jag inte minns fel.

 


där ljuset kommer in

mitt nya motto -värt att upprepas.
 
there´s a crack in everything. that´s where the light comes in.
 

idyll

 

 

Våren tog fart i veckan och det blev premiär på utomhusfrukost! Lite egenförtjänad grönska på det och ett sug efter sommar vilken fick mig att rota i boden efter tygstuvar att sy dynor av. I glada kulörer förstås. Skruvade upp en fågelholk i eken och bar många liter vatten. Plugg på det, ganska mycket rockklassiker, dans och hårtvättar över balja. Lite så var mitt sportlov. Inte alls särskilt äventyrligt men väldigt gött.

 

(Lägger märke till alla lata misstag jag gjorde i höstas nu när solen dyker fram och jag orkar ta itu med saker. Som att vattentunnorna borde ha tömts -en av de har fryst sönder. Och att jag måste förpacka mina prylar bättre -jag är förvånad över hur mycket i mitt förråd som har börjat mögla.  Bästa sättet att lära sig kanske? Göra fel, göra om, göra rätt.)
 

RSS 2.0