Tidsresa

Ikväll tar vi båten till gotland. på söndag sätter ju medeltidsveckan igång. ska passa på att ta en massa kort och insupa atmosfären.


Allteftersom jag läser det jag hittills skrivit i den här bloggen slår det mig vad (i många avseenden) bakåtsträvande jag är, eller har blivit de senaste åren.
i christiania för några veckor sen lärde jag känna ett danskt/argentinskt par som var i full fart med att sälja nästan alla sina ägodelar, och hyra ut sin lägenhet för att åka till frankrike, sedan till portugal, för att lära sig bygga hus på det gamla sättet. alltså med dessa enkla medel; sand, lera, halm, vatten och sten. och arbetskraft.
 jag blev djupt inspirerad av detta och de lånade mig en tjock bok om ämnet som jag med entusiasm svalde på en dag.
efter att jag kom hem har jag hittat massor av information om det här byggnadssättet, som såklart är vida känt. i afrika används det för att bygga hyddor på savannens slätter, i mellanöstern till alla typer av byggnader, i england finns det många gamla byggnader som fortfarande står och brukas, trots fukt och regn.
det bästa är ju förstås att med dessa material kan man själv forma sitt hus som man vill, med sina egna händer, och man använder sig av 100 % naturliga råvaror.
Det må vara föga populärt hos traditionella byggfirmor att folk tar sina hus i egna händer, men så är det ju med det mesta i samhället.
Jag, för övrigt, hade tänkt börja med en hederlig vedeldad stenugn.








är du intresserad så se http://housealive.org/
eller
http://www.youtube.com/watch?v=m7H-ziKVLWY

eller sök på cob

coltan kriget

här kommer en liten topic jag stött på flera gånger nu. nämligen hur vårt konsumerande av bla mobiltelefoner påverkar kongos befolkning på ett onekligen negativt sätt.

Hippihäxan skrev detta den 26 juni på sin blogg.



"köp inte en ny mobil!!

Att kvinnor våldtas i krig är inget nytt.
Det används som krigsföring, förstör man kvinnorna och deras underliv blir det ingen nästa generation. Dessutom störs hela vardagslivet för den generation som redan finns, mammorna är viktiga för att allt ska fungera.

I kriget i Kongo våldtas ca 30000 kvinnor om året.
(Striderna i Kongo som har rasat sedan 1996 beskrivs som de blodigaste sedan andra världskriget.)

Men vad kan vi göra för att hjälpa till?

Köp ingen ny mobiltelefon, eller laptop!!

I Kongo finns det stora fyndigheter av kolumbittantalit eller coltan, en mineral som används i just mobiltelefoner.
När vi i väst vill ha en  ny mobiltelefon vartannat år (i bästa fall) ökar efterfrågan på coltan.
Byar i afrika som levt helt i fred och stillhet råkar plötsligt riktigt illa ut när det visar sig att de ligger på mark där mineralen finns, människor drivs på flykt,  stridigheter uppstår och kvinnorna våldtas....

Det andra kongokriget som startade 1998 har även kallats "Playstationkriget"... efter Sonys framgång med spelkonsolen, som gjorde att priset på coltan ökade kraftigt.

"Klart man ska ha ett playstation..."
Nej!!
Tänk efter en gång till, det handlar inte bara om naturresurser, återvinning, och slit och släng, utan också om andra människors liv!
(I dagsläget kanske det inte är playstation som är det allra hetaste... men det här gäller alla elektronikprylar.)

När jag går in på Dn´s hemsida och läser om kriget i Kongo görs det samtidigt reklam för nya Ericssonmobilen på samma sida....
Någon har verkligen tänkt till, eller inte...."




Jag är mållös!
och håller med i allt hon skriver!

jag har aldrig varit stor konsument av just mobiltelefoner, men väl andra saker. Man kan ju bara hoppas att detta får oss att tänka till när vi väljer att köpa nytt.
mig har det åtmintone fått tanken på att spara till en ny laptop till något så oetiskt att jag helt tappat andan.

Töjsmycken och medeltida skoj

I helgen börjar medeltidsveckan.
Jag har förberett Poi hela veckan.
Efter att ha sett apocalypto ett antal gånger och förundrats över deras vackra smycken och tatueringar bestämde jag mig för att tillverka egna töjsmycken. De som vanligen finns i diverse webshopar brukar vara ganska enkla. Jag ville göra större smycken med andra influenser än de som jag hittat på svenska siter.
Materialet är härdad lera med en mjuk slutyta. Då dessa är handgjorda varierar storlek och tjocklek.
Töjsmyckena kan köpas via tradera.com. Jag tar även emot beställningar om du har en egen design du vill få tillverkad.
För mer information kontakta mig här på sidan.
Humana priser! från 30 kr st.





handsydda Poi med målade guldrunor.
svansen som är gul/orange är tänkt att likna eld

se show med eld-poi


en hjälpande tiger

idag är en sån där dag som inte alls börjat på rätt spår -spränghuvudvärk!
det är ca 3 år sen nu som jag bestämde mig för att dra ner på alla typer farmaceutiska mediciner. 
ibland, får jag visa mig besegad och tar en "eaze" när migränen blir för svår. men det är löjligt sällan om man jämför med mina tidigare vanor. kanske en, tre gånger om året sköljer jag ner en huvudvärkstablett. och det är de enda tabletterna jag tar. 

svaret på min lösning heter

Tigerbalsam!

funkar på alla sorters muskelsmärtor, huvudvärk och illamående.
denna lilla burk ligger alltid i min väska.


den har blivit en räddaren i nöden.

(och en stadig tallrik blåbärsgröt en huvudvärksmorgon förvärrar inte heller)

på tal om tipis

så fyndade jag en jättebra barnbok förra sommaren. i "stora indianboken" finns massor av "gör det själv". bland annat kan man lära sig hur man bygger en tipi.










den såldes ut för 10 kr. nuförtiden köper tydligen inte folk sånt här till sina barn.
och ungarna önskar sig hellre nya mobiltelefoner i present.
annat var det när jag var barn (host), då hade vi iaf hajk.

dagens i-landsproblem

Var ute en sväng idag och fick syn på Experts nya reklamafficher.

En stor varningstriangel med ordet "Rea" inuti. Och under står det "dammsugare till tältet?" och på en annan "gps till gräsklipparen?".

Låter ju uppenbarligen inte som riktiga prylar, tänkte jag.

 Jag hade fel.

Ibland, som t.ex idag, brukar jag sitta och fundera på det här men människans utveckling, och med den följer naturligtvis den tekniska. De flesta jag känner tror jag knappt höjer på ögonbrynen av att höra alla nya grejer som kommer ut på marknaden. Egentligen inte jag heller. Man är liksom förberedd på vadsomhelst. Och inte är det nåt konstigt med varken dammsugare till tältet, eller en självgående gräsklippare med tjuvlarm.

Men jag fattar inte att vi har kommit så långt (eller lågt) att vi behöver alla de här prylarna.

Jag kunde se mig själv sitta i min indianska tipi, vid lägerelden, bland fällar och filtar och dra fram en handdammsugare för att nån dragit med sig tre barr in i kåtan. Det gick inte ihop. Kanske tycker någon att detta låter rubbat, de flesta drömmer kanske inte heller om att ha en tipi och sitta vid lägerelden och berätta historier (vad vet jag), men jag kan inte föreställa mig varför någon i lyxig husbil behöver en dammsugare heller.

Detta exempel är ju ett förslag från en affärskedja som bara vill lyckas med att sälja sina produkter. Det förstår jag också.

Men det finns så många människor som lever ett automatiserat liv att den gamla känslan av värde går förlorad. Det tycker jag är synd!


I veckan var jag på biblioteket som vanligt och lånade några filmer och böcker. När jag kom in rynkade jag pannan av missnöje. Utlåningsdisken var borta. Istället fanns det ett hål i väggen med inbyggt rullband för att lämna, och en dator för självbetjäning.

I de flesta mataffärer häromkring är det nu jag själv som scannar det jag vill köpa. Bra sätt att undvika långa köer. Färre tillfällen att prata med främlingar. Så praktiskt, att vi svenskar blir ännu svenskare.


Sverige goes Automatiserat!


Jej!

Eller

...Nej!


Vi blir latare och latare, och mer och mer avskilda från vår naturliga miljö.
Matisse sade
"när vi pratar om naturen så ska man minnas att vi är en del av den"


Just det.


La patchamama

det slår mig med en smula sorg när jag som idag, ser dokumentärer om andra kulturer som blivit överkörda och nära nog utplånade av västvärlden, tagits ifrån sin tro och matats med en annan. många har anammat den "nya" tron men många har också gått tillbaka eller lyckats hålla liv i sin gamla religion, seder eller åtminstone tradition.
i morse såg jag en del av historychannels "de gåtfulla civilisationerna" och det handlade den här gången om inkafolket. trots att de blev tillfråntagna sitt land, sin status och nog så nära, sin kultur, lever traditionerna vidare. de vördar fortfarande patchamama, moder jord.



jag läser för närvarande "jordens moder i norden" av birgitta onsell, som handlar om vårt skandinaviska kulturarv, de gamla religionerna och vad av detta som lever kvar idag. inte är det mycket. förutom ortsnamn som de flesta av oss inte känner historien bakom och en eller annan sägen vet vi nordbor förvånande litet om vårt lands historia.
det är synd, när det finns så mycket kunskap och budskap i det gamla att hämta.
vissa tycker att man ska se framåt, att gjort är gjort.
javisst, så är det ju!
men om det innebär att glömma sina rötter eller historiens gång, så tycker jag att man förlorat något på vägen.
frågar man någon, härifrån eller ej, vad de vet om skandinavisk eller svensk historia(forntid) så nämner nästan alla Vikingarna. och de har ju rätt. (moises låter sällan mig klaga på något när det gäller fysiskt arbete, han kallar mig då för vikingakvinna. att jag är för stark för att sjåpa mig:)

men vikingatiden pågick ca 1000 år, och dessförinnan trodde man på något annat.
då fanns en annan typ av gudom.

moder jord.

i bland annat birgitta onsells bok, öppnar sig en ny värld framför mina ögon. jag har läst myket svensk kulturhistoria förr, men aldrig något så levande om vårt Riktiga kulturarv.
kanhända har det gjort så stort intryck på mig just för att jag är aspirerande "trollkvinna" men vår gamla historia är en rik berättelse. jag har aldrig varit förtjust i den patriarkaliska berättelsen (dvs både tex kristendom och asatro, bl.a), och genom att läsa boken har jag fått större förståelse för helhetshistorien.

antalet svenskar som är troende är inte en jättestor massa, och de moder jord-dyrkande är en ännu mindre grupp.

om bara vi kunde ta så bra hand om vår moder jorden som hon tar hand om oss!
vi har gjort det en gång, men det var längsen nu, och de flesta har glömt hur något sådant går till
eller rentav ser mellan fingrarna

inte behöver man anamma en jordreligion för att rädda planeten.
det känns nog långsökt och naivt för många som är fångade i vår tids it-anda.
men det går, jag lovar

och vill man inte det så blir man iallafall inte dummare av att förkovra sig lite i vår kulturs ursprung! 


diversidad étnico





handsydd andrahandsklänning från ecuador

jag älskar syd och centralamerikansk hantverk
en dag Ska jag åka till guatemala och mexico

sånt som får hjärtat att banka


förutom loppisfynd, en spännande blick i någon annans ögon och diverse andra nöjen är denna film en av mina absolut värsta laster.

apocalypto har något som jag aldrig upplevt på film förut. jag kan inte sätta fingret på vad det är. kanske är det min fascination för utdöende kulturerr som gör att jag inte får nog. eller min fascination för mexico eller överhuvudtaget stamliv. vad kan man säga. det kan inte bara bero på det underbart visuella i denna underbara film.





den har rullat i dvdn några gånger om idag medan jag gjort annat.
trots att det är den näst nyaste film jag köpt (förra roskilde) så kan den mycket väl vara den film jag sett flest gånger av alla jag äger. de är inte få. och jag ser gärna om.


det rätta elementet



nyanländ till roskilde

carlos och moises

vi vecklade ut tältet och upptäckte att yttertältet saknades. det regnade som tur var inte på hela veckan
och nice är det att ligga och titta på stjärnora utan att bli myggbiten

campingfrukost

fett och fibrer är aldrig fel

enda dagen inne på festivalen

blev en dag för mycket

eagles of death metal kunne jeg godt lige

nästa morgon var jag i behov av terapi

tillbringade dagen på stranden

i min nya fina kjol jag köpte andrahand i christiania

mer terapi



christiania

har mit hjerte

skavsår och hemlængtan


nu har jag varit i køpenhavn i snart 2 veckor. det gick fort minsann. åker hem på  tisdag.
jag ær inte så mycket før att resa længre, jag har liksom trøttnat lite.
skulle hellre vilja ha en liten stuga i skogen och en kuriosa/bok/café/hantverksbutik, lite lagom pittoreskt så.
och bara ta det lugnt.
roskilde var ju helt okej, men jag har dessværre trøttnat på festival också. det kænns som att majoriteten ligger eller står stupfulla mest hela tiden. och jag sæger bara "puh"
jag blir trøtt

det bæsta med vistelsen hær måste ju ændå vara att komma tillbaka till christiania!
fy før europeisk media som baktalar och ljuger om vad som egentligen førsiggår hær borta. christiania ær som det brukar, varken mer eller mindre. lika fritt, lika glatt, lika knæppt, vackert och sådær vænligt man ønskar att fler platser vore.
nu ska jag ut och promenera igen, och førsøka att inte førværra mina onda skavsår på føtterna.
køpenhamn ær inte så stort och det ær bra, då hinner man se mer æn man annars skulle, dessutom ær vædret att tacka før.
æven om det kommit några intensiva skurar
tack før regnponchon, brorsan:)

RSS 2.0