underskatta inte din fiende

.
för en vecka sen var jag med på klädbytardagen. jag får inte köpa kläder, men jag får byta. när jag kom hem med den här högen insåg jag att den tillfälliga euforin byttes ut mot ångest nästan lika fort som när jag köper plagg. och därmed att problemet förstås sitter i att skaffa nya saker, snarare än att göra av med pengar på överflödiga ägodelar.
.
mitt mål med köpstoppet är att ändra min grundinställning till kläder. det får gärna vara kul och kreativt att välja och kombinera dem, men jag vill bara ha sånt som jag verkligen tycker om. Jag märker att med åren har jag bytt ut så otroligt mycket kläder och det som finns kvar håller ändå ett sorts grundmått. det viktigaste är att jag har gjort mig av med de flesta känslomässigt dåliga plagg. sånt som för mig förknippas med jobbiga situationer och relationer i det förflutna. alternativt så gör man om en "dålig" trasa till en glad trasa genom att använda den när man vet att nåt kul ska ske. klassiskt betingning, ni vet.
.
i klädbytartagen så hämtar man ut lika många plagg som man lämnat in, så på så vis gör det ingen skillnad i garderoben och med utrymmet. däremot så  lyckades jag inte lura min egen hjärna med att detta var okej. den registrerade något annat och gav mig ett nedåttjack som ett brev på posten. och på så vis var även knarkhärvan levande igen. redan samma vecka började jag klämma på nya secondhandplagg, som tack och lov inte fick följa med hem!
jag börjar lära mig att man inte ska underskatta sin fiende. man må försöka lura sig själv, men det hjälper bara sålänge man har en gnutta självinsikt och integritet kvar som kan tala ens förnuft till fånga.
.
Ps. missförstå mig rätt, klädbytardagar är guld, men för junkies är det en rysare.ds
.

staket av solros

.
den här veckan har det vart varmt igen och då passar man såklart på att sticka ut i skogen och gräva. jag vände grästuvor och anlade gångar i två timmar samt planterat ut solrosorna som växt tryggt hemma i vardagsrumsfönstret. förhoppningsvis längtar de inte alls hem utan har redan satt nya rötter. men för säkerhets skull var jag lite moderlig och gav dem små hus så de kanske kanske klarar sig från stora stygga haren den första tiden. några extrafrön pillade jag ner mellan plantorna, hoppas på ett staket av solrosor till midsommar.
.

11 frågor

Ett kedjebrev kom från Tuvaminnalinn!
.

1, Finns det någon låt du tycker om att lyssna på men inte riktigt kan stå för?

När jag var yngre var det lite av en styggelse att erkänna att jag lyssnade på något som inte var metal (eller åtminstone hårt), eftersom jag var hårdrockare, och man skulle vara så true som möjligt men nu, nej inte direkt. Jag lyssnar på allt möjligt och kan stå för det.

.

2, Om du fick spendera en hel dag med någon, död eller levande, vem skulle det bli?

Min mormor! Hon dog när jag bodde utomlands och jag känner inte att vi fick ett riktigt avslut då allting gick så fort. Jag hann inte komma hem till begravningen ens.

.

3, Vad skulle ni prata om?

Allt och inget. Jag skulle vilja höra allt hon hade att säga, be om råd och så skulle jag berätta om det jag själv tagit för mig och om hur livet är. Och så berättade hon alltid historier och familjedramer om när mamma ung, det tyckte jag om att lyssna på:)

.


4, Vilken är din största last?

Förut skulle jag säga shopping men sen köpstoppet får jag säga ätandet. Jag tänker väldigt mycket på vad jag konsumerar i övrigt men allt sött inklusive lösgodis har tagit över på senaste tiden. Jag har säkert laster som är värre i det stora hela men det är vad jag kommer på just nu. Det gör mig skittrött och ganska lättirriterad men jag kan (vill) inte sluta!

.

5, När kände du dig modig senast?

Det var längesen. Jag arbetar hela tiden på att lägga mindre energi på rädslor och nervositet men när jag kände mig modig senast.. kanske när jag satt i bilen på väg till kursen häromveckan och insåg att jag kommit över så otroligt många av mina rädslor de senaste åren. Att jag numer har så mycket lättare att bara göra, istället för att grubbla, vrida och vända på allt. Modig kanske är överdrivet men jag kände mig åtminstone lite stolt!

.

6, Vad gör dig avundsjuk?

När andra gör sådant som jag vill göra men inte vågar. Jag tycker inte om att vara avundsjuk för jag förknippar det med något dåligt så jag försöker oftast skapa kontakt med den jag är avundsjuk på. Då brukar det släppa och personen blir mer som en positiv förebild. Funkar inte alltid men för det mesta.

.

7, Finns det något ord du alltid stavar fel?

Ord med många s och c, som accessoar och process osv.

.


8, Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?

Nån som är bra på att rynka panna men som under ytan är en riktig mjukis. (men jag älskar Tilly Scott Pedersen)

.

9, Vilken låt skulle absolut vara med på soundtracket?

Det är så många! men åtminstone vargsångenheaven's hung in black m WASP och något spår med hummande indianer.

.

10, Gjorde du någonting som barn som du fortfarande skäms så att du ryser för?

Inte vad jag kommer på. Jag har förlåtit mig själv eller förträngt det kanske;)

.

11, Vad samlar du på?

Saker med indiananknytning. Både från syd, central och nordamerika. Allt från foton till hantverk, mockasiner och böcker.

.

1, Vilket djur skulle du mest identifiera dig med? Dvs, om du skulle beskriva din personlighet med hjälp av ett djur, vilket skulle det vara?

2, Om du fick vara ledig ett år och kunde släppa allt (inklusive inte tänka på några som helst omkostnader), vad skulle du då göra?

3, Har du ro i kroppen eller är du en person som måste ha 20 järn i elden för att må bra?

4, Vad drömmer du om?

5, Vad är det värsta du har sagt till någon?

6, Vem var du för tio år sen och vad skulle du säga till den personen idag om du kunde?

7, Vad gör dig glad en dag då allt annat gått fel?

8, Tror du på ”övernaturliga” väsen eller krafter? (t.ex spöken, troll eller gud)

9, Vilken era skulle du besöka om det gick att resa i tiden?

10, Vad gör dig riktigt skitarg?

11, Vilken är din bästa talang?

 

Jag utmanar följande med ovanstående frågor; TuvaAnnikaKarinMarkusSara MayKimJonnaWildernessFilippaEmelieAnna!

.


I ♥ Rost

Här kommer min tutorial för att färga med rost!
Först och främst behöver man ett plagg. Jag tog en vit tshirt som inte användts på alldeles för länge. Man måste inte ha vita kläder för rostfärgning, men ljusa tyger rekommenderas!
.
Jag var inte så nöjd med modellen så jag kapade tshirten på magen och snitsade ihop en volang i stället. På Husqvarnan förstås (yes nu funkar det som det ska)!
.
Det hann bli kväll innan jag var färdig. Såhär blev det alltså.
.
Innan man börjar färga är det bäst att blöta plagget så att rosten tar sig bättre på tyget. Krama sen ur så tyget är rejält fuktigt!
.
Sen tillsätter man rosten! Jag använde en cykelkedja jag hittat, några tjocka skruvar och nån pinne som jag inte riktigt vet vad det är, man tager vad man haver. Man kan även använda vanliga konservburkar som man låter rosta utomhus och rulla in om man tycker det är jobbigt att gå ut och leta. (Fast det blir såklart ett annat mönster då)
.
Jag rullade ihop hela byltet till en boll, med de rostiga föremålen inuti, och stoppade bollen i en stor konservburk som är rejält rostig. (jag odlade i den på balkongen förra året) Man kan även lägga plagget direkt i en plastpåse.
.
För bästa resultat tar man ett glas till hälften fyllt med vatten och blandar i några matskedar ättika eller vinäger. Blandningen häller man över tygbyltet och så knyter man ihop påsen och snurrar på den så att den sura lösningen kommer åt överrallt. Man kan utesluta ättika men det sura gör att det rostar (mkt) fortare! Även om man lägger tygbyltet i en konservburk eller annat så bör man stoppa allt i en plastpåse. Rosten färgar av sig på allt som kommer i dess väg och man inte är försiktig! Jag ställer sen påsen i en plasthink som jag inte är rädd om för att vara på den säkra sidan.
.
Sen är det bara att ställa undan hinken någonstans där den inte är i vägen (jag ställer min i städskrubben) och göra något annat. Beroende på hur länge man låter rosten verka, desto starkare blir mönstret.
.
Efter ett dygn tog jag fram hinken och vecklade ut tröjan. Jag tyckte det skulle vara lite mer så jag flyttade kedjan till ett parti som inte blivit färgat och la ner allt i hinken igen.
Därefter väntade jag i ytterligare ett dygn innan jag plockade fram tshirten igen och sköljde den grundligt med vatten i badkaret. Det bästa är om man kan göra detta utomhus förstås. Inomhus skvätter det lite på väggar och emaljen i badkaret men det går lätt bort om man tar det på en gång!
.
Mönstet som blir är ett jättevackert sorts organiskt fossiltryck, eller om man så vill, batik. Beroende på hur länge man väntar desto mörkare och starkare blir mönstret. Jag har ett tyg som jag lät ligga i en vecka och det ser nästan ut som en arkeologisk utgrävning med fossiler och skelett.
.
Plagget tvättar man sen som vanligt i tvättmaskinen (eller för hand om man föredrar det). Rost är asbra enligt min mening men kom ihåg att vara försiktig med rostiga föremål, använd handskar!
.

kulturkväll på fina gatan i stan

I går var jag i butiken Buyfair på Wollmar Yxkullsgata ett stenkast från Mariatorget. Där hölls nämligen en föreläsning om Palam, som var ett av besöken vi gjorde på vår studieresa till Indien i vintras.
.
När jag kom in bjöds det på dryck och lite mat. Här är Anna som höll i halva föredraget.
.
Butiksföreståndaren Annika var jättegullig och såg till att alla i publiken var välförsedda med tilltugg. Hon har haft butiken på söder sedan hösten 2011 och kan verkligen berätta varje produkts historia! Butiken är genomgående en butik för ekologiska, rättvisa varor med en liten hörna även för secondhand.
.
Det bjöds på himelsk fruktbricka överringlad med choklad (fairtrade givetvis), ost och kex, hemgjord olivröra och ekocider.
.
smarriga hemgjorda praliner
.
sen fick vi slå oss ned och lyssna
.
Det var en jättefin föreläsning om hur Palam startat och utvecklats under åren. Deras mål har alltid varit att hjälpa de mest utsatta. Sverige importerar som bekant tvål från Palam, och Indiska är den största återförsäljaren. Jag har skrivit lite om det här. Johanna visade en fantastisk liten film från vårt besök, jag hoppas hon lägger ut den till allmän beskådan snart, så ska jag länka!
.
Johanna som höll i andra halvan av föredraget var jättefin i sin indiska dress från värdlandet.
.
Efter Palam-föredraget berättade Anneli om sitt volontärarbete i Nicaragua.
.
Sen blev det mingel och jag gick lös med kameran i butiken.
.
Buyfair är en riktig guldgruva för nördar som jag. De säljer bl.a. Etchletic-pjucksen som jag spanade på förra året via olika internetbutiker. Men som ni vet, köpstopp!
.
Underkläder i ekobomull
.
Jag bara väntar på att något barn i min närhet ska fylla år så jag får anledning att köpa hippiekaninen:)
.
Hudvård och färgglatt porslin. I övrigt kan man här hitta bl.a. sytråd i ekobomull, kaffe, te och choklad förstås, presentartiklar och pants to poverty!
.
Innan vi visste ordet av hade tre och en halv timme gått och det var dags att ta adjö! Tack ni som gjorde det till en fantastisk kväll:)
.

bakslag

jahaja. jag som skulle åka och gräva grönsaksland idag men det snöar igen. jag är glad att jag åtminstone hann med en del i  början av veckan! jag och cirkuscykeln premiärade för i år, bort genom skogen svichade (nåja,kämpade) vi!
.
på andra sidan träden väntade lotten snällt på att någon skulle komma och ge lite kärlek!
.
rabarber har börjat komma upp
.
vinbärsbuskarna som ska hämtas av föregående ägare är fortfarande kvar (argh) men jag har börjar omvärdera. hämtar de inte snart så Får de snart inte hämta.
.
det första vi själva gjort är en stencirkel i mitten för kryddlandet (vi=jag och brorsan som har lotten tillsammans)
.
medan jag grävde och hade mig...
.
så sneglade solen fram i alltför korta stunder
.
min nya granne kom över med jordärtskockor och undrade om jag ville ha, hon hade så många som övervintrat. OM jag ville!
.
jag längtar tills allt blir grönt och frodigt igen. föreningen ligger mitt inne i ett naturreservat så man hör bara skogen. fåglarna kvittrar, rådjuren betar (inte på mina grödor bara) och snart susar det i trädens löv
.
förvånande hur lång tid det tar att skyffla jord. man ser nog sig själv som lite övermäktig men tas snabbt ner på jorden igen när man ska visa hur mycket man orkar! jag hann gräva några gångar och även göra plats för där komposten ska stå, men sen var jag banne mig helt slut, cyklade hem och smällde i mig en nästan hel kladdkaka helt själv. För det var jag värd!
.

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn!

(jag och mamma 1986)
.
För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek hjärtat 95 stelkrampsvaccin till barn runtom i världen. har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? Det gör du genom att läsa och hämta material på Unicefs hemsida.
.
På hemsidan kan du även bli världsförälder. för 100 kr i månaden är du med och ser till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.
.
Dessa saker ser vi ofta som grundläggande men är inga självklarheter överallt. Det kunde ha varit du och jag som blev utan.
.
Kopiera inte denna text rakt av utan gå in på Unicefs hemsida och läs igenom materialet där.
.
För att alla barn ska få bättre förutsättningar att leva!!
.
För varenda unge
.

säsong

Nu är det utomhussäsong. Hos mig betyder det frukost på balkongen och påtning! förra året var premiären redan i mars!
.
Jag är väldigt stolt över min balkong! Till dels för att jag anser den vara en riktigt mysig plats. men också för att nästan alla inventarier här är sånt som andra i huset har kastat i soporna (!!!) och jag har fått rädda till ett lite längre liv. jag vill bevisa att man inte alls behöver kasta ut tusenlappar på sin inredning för att förnya. det är fortfarande alltför många som köper nytt var och varannan säsong och därmed kastar skitfina grejer direkt i soporna.
.
bänkar, kuddar, planteringslåda (gammal kökslåda), balkonglåda (cykelkorg) och fruktlådan i trä är alla containerfynd!
.
jag har ett riktigt fint växthus till tomaterna, som egentligen är ett vitrinskåp. 100 pix på blocket tyckte jag var överkomligt förra våren! plåtburkarna kommer från en restaurang. vissa av krukorna kommer från sopen, andra från mamma och några har jag köpt.
.
här kommer det snart små blad hoppas jag! och söta ceriserosa rosor som de hade i höstas när jag räddade dem från sopbilen.
.
plåtburkar (från restaurang), äppelkvistar att stötta plantor med (från päronens trädgård), rostig och snirklig piedestal med kruka från sopen, liksom den stora tunnan med lock i bakgrunden. tunnan hittade jag i december och jag har under vintern använt den som "torrkompost". dvs. slängt torkat skal och äppelskrutt, döda växter och annat i väntan på den riktiga komposten jag ska skaffa till kolonilotten!
.
en gammal kökslåda agerar förvaring till mina krukor, tetraförpackningar och plastlådor från grönsaksdisken. Glasflaskorna (vinflaskor) använder jag till vattning på sommarn och det begagnade "planteringsflaket" fick jag gratis på plantagen när jag frågade snällt!
.
i kökslådan växer ärter precis som förra sommarn! De trivs men ska planteras ut såfort det är färdiggrävt i kolonin.
.
den härliga solhörnan!
.
tomaterna har fått flytta ut till växthuset
.
och själv byter jag jeans och kängor mot vårklänning och strumpbyxor!
.
.
ps: om du ändå ska köpa nya trämöbler så glöm inte att leta efter FSC-märkningen som jobbar för hållbar skogsförbrukning.. ds.
.

sysslolös på lördag?

.
Ni vet väl att på lördag (21 april) är det Sveriges officiella klädbytardag!? Jag kommer vara på plats i Stockholm men klädbytet pågor runtom i hela landet.
Konceptet är enkelt! Du tar med max 5 plagg i fint skick och får en bricka för varje plagg du lämnar in. I stockholm sker inlämningen mellan klockan 10.00 och 12.00. Sen stänger vi för sortering och öppnar igen klockan 14.00! Då kommer man och byter in brickorna mot nya plagg! Klockan 17.00 stänger vi. Sprid ordet till vänner och bekanta, vi vill att detta ska bli hur stort som helst!
.
Givetvis är hela kalaset gratis:)
.

det bästa just nu

isen är definitivt borta
.
och bakslaget av snö och slask i förrgår likaså
.
jag och la paka loca tog en tur efter jobbet
.
och jag insåg att vårtecken dykt upp mest överallt. vet inte hur jag lyckats missa det!
.
vi gick till mitt favorithak vid klipporna och njöt av kvällssolen en timme eller två
.
på vägen hem blev det toksoligt och jag hittade fälld pil (tror jag det är iaf, väldigt böjlig). Perfekt att bygga växthus av tänker jag! att plocka pinnar och ta med hem är min nya grej sen köpstoppet infördes. känslan är ungefär detsamma som att shoppa, minus ångesten förstås.
.
prova vetja;)
.

tillvaron

jag går ut med hunden i timtal och letar drivved (jag agerar extrahem i 10 dagar)
.
.
jag äter yoghurt till frukost, lunch och middag. (bara just idag)
.
jag spanar ut (det snöar inte längre)
.
jag lär känna min nya livslånga kompis, Husqvarnan
(nu är det slut med skrik och svordomar och bråk med Yamatan)
.
och så fotograferar jag (kläder som aldrig används längre)
.
nu ska de bort bort bort! (klicka här)
.

ett litet steg hemåt

.
nu är jag tillbaka från helgäventyrer. och vilket äventyr, vill jag lova.
jag har gått en kurs som jag haft i bakhuvudet i nästan 10 år. jag hade kameran med eftersom jag tänkte att en helg på en gård i skogen skulle inbjuda till fotografering men sanningen är att sinnet befann sig någon annanstans, långt borta från vardag, fåfänga och blogginlägg;) jag plockade aldrig ens fram kameran ur sitt fodral.
Istället var närvaron till naturen och mitt eget inre så stark att jag nu faktiskt kan säga att livet aldrig blir riktigt detsamma igen. säkerligen ytterligare ett litet steg hem.
.
bilderna är tagna på gotland för några år sen
.
.

till blåkulla

.
Snön lägger sig igen. Kortvarigt men ändå. Värmen försvinner så fort när solen gör det.  Jag packar varma filtar och lagad mat. Idag ger jag mig ut i skogen, vi ses igen efter påsk.
.
Ha en skön helg!
.

stormsteg

sockerärt
tomat
och squash
.
Nu kommer de upp i rasande fart och jag tänker att det får skynda sig att bli varmt innan de växer ur sina lådor. de behöver antagligen större redan nästa vecka. då blir det även till att så en omgång till, för att att jag i sommar ska kunna ha grönsaker på löpande band och slippa skörda allt samtidigt.
.
under tiden jag väntar läser jag Gaias Garden om permakultur. ingen riktigt uppfattning om hur lätt eller svårt det blir att applicera det på en 100m2 jorplätt men efter att ha följt alys fowler och hennes radhusträdgård känns inte hoppet långt borta.
Boken fick jag i present av min bror, och är förstås precis vad jag ville ha:)
.

nytta med nöje del 2

.
Såhär blev den lilla tygkorven i inlägget " nytta med nöje". När en kompis till mig rensade ur sin dotters urväxta kläder tog jag hem några missfärgade babyplagg för att testfärga dem. Den här bodyn skruvade jag och knöt ihop med snören för att få en sorts batikeffekt. sen lät jag det lilla byltet sjuda i rödbetsspad (som blev över när jag lagade lunch) i ca en halvtimme. när det var 10 minuter kvar hade jag i en halv deciliter salt och lät sjuda färdigt. saltet fixerar färgen något. sedan hällde jag av hela blandningen + bodyn i en glasburk där det fick svalna samt stå och dra i ytterligare två dagar.
.
När jag sköljt ur all överflödig färg och plagget torkat så målade jag med textilfärg ett favoritmotiv på det hele, jorden med stora träd!
.
Det återstår att se hur väl rödbetsfärgen sitter på tyget efter tvätt (men jag har inga nyfödda bebisar i min närhet att klä så det dröjer nog innan plagget blir tvättat) men jag kanske testar att färga mina egna kläder nästa gång. Ett oumbärligt verktyg är det hursomhelst att färga om urtvättade eller fläckiga kläder! Det blir något nytt och personligt minst sagt. kan man göra det med växter blir det ännu lite bättre förstås.
.
Textilfärgen är däremot en vanlig flytande i burk och jag har använt den förut, både här och här.
.

anniversaire

.
shit alltså, 28 år idag.
.
när jag var 18 skulle jag omöjligen kunna föreställa mig hur det känns att vara jag idag. jag måste säga att livet blir bättre och bättre. men då, för 10 år sen så lät ju 28 i mina öron riktigt skitgammalt. det var då man skulle ha småbarn, hus och volvo. fast i ärlighetens namn så har jag nog alltid vetat att det inte skulle bli så, inte för mig. inte än.
.
jag har alltid haft en annan agenda i bakhuvudet, redan sen mina tidiga tonår. jag ville göra så himla mycket, samtidigt visste jag aldrig var jag skulle börja. just därför är jag idag mitt inne i smeten av olika projekt. och jag måste säga att jag börjar tro på att man kan göra precis vad man vill. och nu börjar jag faktiskt få ett hum om vad just det är för något.
.
vägarna har varit svåra att finna ibland, medan andra har lagts ut framför mig av de som vandrat där förr. visst har jag också blivit lite visare (och andra visare har ofrivilligt börjat ticka så smått) men den största utmaningen är fortfarande att säga till mig själv att jag duger. jag tror det är något konstant, men önskar såklart att en dag kommer då man bara kan vara, och låta det vara bra så. skita i skavankerna och ärrade sår. säga att jag ångrar inget.
.
det gör jag kanske inte, jag är inte riktigt säker. de värsta såren och ärren, de hårdaste orden. de har alla lärt mig något och gjort mig lite ödmjukare. de har fått mig att acceptera att livet är som det är. vissa saker går att ställa tillrätta om man gjort sig orätt, andra inte. men livet fortsätter ändå.
.
28 år. det är ju ingenting egentligen. det är vad jag blir idag.
.
.
vintageklänningen införskaffades i höstas från oddlovin

den bästa snabbmaten

den enklaste och mest förekommande snabbmaten här hemma måste ändå vara omelett. jag börjar alltid med att hacka och fräsa på lite grönsaker. det gör inget om det är sånt som tappat stinget efter lite för många dagar i kylskåpet. man skulle kunna säga att omeletten är en nödräddning för just de grönsakerna.
.
.
sen blandar jag vid sidan av ägg, salt å peppar samt massor av curry! jag är inte så förtjust i äggsmaken och brukar därför peppra på med alla sorters kryddor jag har hemma
.
.
och så gärna lite färska örter! jag köper inte det så ofta men vore det sommar så skulle jag addera färsk basilika och mangold från balkongodlingen! det gjorde jag minst en gång i veckan i fjol! det är minsann tillfredställelse, budget och lyx i ett och samma svep
.
.
sen häller man ner grönsakerna i äggsmeten och rör om, innan man häller ut allt i stekpannan igen. använd en tallrik för att kunna vända på hela kakan
.
.
tillsammans med lite surkål blir det den bästa snabbmaten helt enkelt!
.
.

RSS 2.0