frost

 
en morgon var det frost när jag steg upp. riktigt tjock och gnistrande i solen. den dagen hade vi höstgrävning på schemat och jag tror knappt det var någon som tyckte att det kunde passat bättre. ända fram till eftermiddagen låg gnistret kvar. jag tänker på det nu, när det gråbruna landskapet lockar till föga och ljuset blir alltmer kortlivat. 
bara en månad kvar till vintersolståndet. det är så man får tänka.
 

flyt

 
 
jag efterlyste ett cementrör på nätet för ett tag sen. jag har nämligen kommit på att jordkällare, det måste man ha om man ska försöka sig på att odla en massa ätbart. kylskåpet duger ju knappast till nästa års skörd av potäter, rotfrukter och alla burkar vinbärssylt. 
jag läste på lite och hittade en ritning på jordkällare som man gräver ner i marken istället för att täcka över som en kulle. om man gräver ner ett rör och bygger dubbla lock så får det samma funktion som en "vanlig" jordkällare. jag kollade först byggfirmor efter ett passande cementrör men inte hade jag trott det skulle vara så dyrt! sen undersökte jag begagnatmarknaden utan större resultat.
 
hur som haver, så vad upptäcker jag inte när jag rensar tomten och flyttar gammalt bråte om inte just ett sådant rör. först trodde jag det bara låg uppepå jorden men när jag började gräva så insåg jag att det är minst en meter djupt och orubbligt. ja helt perfekt med andra ord. jag behöver bara tömma det, tvätta rent och fylla på botten med grus för dränering. sen två lock på det och det är klart!
 
det kan man kalla flyt.
 
augusti (röret ligger under den trasiga "komposten")
 
november (voilà)
 

anekdot

hittade denna text i en bok om zonterapi jag lånade på biblioteket. jag kände igen mig.
 

stora planer små medel

 
min grundidé med hela den här stuggrejen är att saker och ting ska flyta in i varandra. sommarstugor brukar ofta ha funktionen som ett ställe man kommer till, relaxar och hobbysnickrar så länge renovering inte är nödvändigt. för så fort man ska göra om så blir det plötsligt "riktiga" renoveringskostnader. 
jag är ganska trött på hela idén att riva ut och byta ut sådant som redan är funktionellt. däremot kan man laborera och skapa ganska stora förändringar med små medel. 
 
mitt kök t.ex var riktigt ihopklämt litet, så jag bestämde mig för att ta bort alla överskåp och sätta upp öppna hyllplan. det var även ett högt golv-till-tak-skåp mellan köket och kylen som gjorde att allt kändes ännu mindre. 
genom att byta plats på kylen och skåpet samt såga av skåpet till bänkhöjd blev arbetsytan utökad med nästan en meter. sen räckte det med att måla om väggen för att köket skulle bli precis som jag vill ha det. rymligt och snyggt.


Vid Inflytt- klassisk sommarstugestuk. trångt och inredning från -84. den lilla spisfläkten fyller knappt sin funktion pga all inredning som blockerar.
 
 
Har tagit ut skåpet och målat om bakom.
 
Har sågat av det höga skåpet och bytt plats på det och kylskåpet, samt monterat ner överskåpen. grundmålat vitt bakom kylen.
 
Det såg ut såhär ganska ofta, med inproviserade köksöar.
 
en helg kom päronen på besök och hjälpte till att få upp de nya hyllorna. fläkten är frilagd och får hjälp att fånga upp os pga hyllplanen ovanför.
 

och nu ser det ut ungefär såhär.
 
jag har ännu inget stänkskydd bakom spis och diskho men hittade en gammal rostig plåt bakom den gamla skräphögen på gården. den skulle man kunna klippa till med plåtsax och passa in. 
antagligen målar jag såsmåningom om skåpluckorna i någon gladare färg men  har även funderat på att leta spillplank att snickra nya luckor av och få en rå träyta. och jag håller utkik på andrahandsmarknaden efter en bänkskiva till arbetsytan. just nu har jag lagt på dörren som blev kvar efter det avsågade skåpet men det är en ganska osnygg lösning. 
 
vid inflytt var hela stugan smutsvit invändigt. det gjorde sig inget vidare mot det mörka furutaket men jag ville inte heller måla tak, bjälkar och trapp, ifall jag skulle ångra mig senare. väggfärgen har jag rollat på i medvetet ojämna partier. melerat ger en mycket skönare känsla än täckt tycker jag. hade även det i mitt gamla sovrum i lägenheten om ni minns. där var det egentligen inte meningen men jag älskade det eftersom det påminde om en skog om natten.

den här färgen, som är en betong-grå-lila-brun sak blev så himla snygg så jag lät den fortsätta ut på kortväggen. den väldigt fyrkantiga kaminen fick så en kupol för att kännas lite mjukare (dock inte färdigt på bilden).
 
utan tvekan är min största form och färg- inspiration alla vackra cob-houses och earthships som byggts där ute i världen. bara bildsök på orden så förstår ni vad jag menar!
 

kretslopp

 
 
 
jag har så mycket planer för mitt nya hem, så mycket nytt att lära sig och ta hänsyn till. jag har hunnit med en hel del inne i huset (ska visa snart) men trädgården är ju en minst lika stor, om inte större utmaning. sen jag flyttade in har jag inte gjort något nämnvärt. jag ordnade en kompostplats redan i somras och fick en gul klätterros i inflyttningspresent.
 
målet är att kunna använda mig så mycket av det som redan finns här på tomten. att ha trädgård kan bli så sablans dyrt om man inte ser upp och särskilt om man har bråttom att få ordning på allt. det mesta man vill ha går att ordna till liten kostnad bara man har tålamod.
 
just nu observerar jag och krattar löv. löven får sen hamna på odlingslotten och hjälpa till att hålla näringen kvar i matjorden till i vår, jag har även börjat vänja mig vid det här kretsloppstänket. eftersom vattnet är avstängt och jag går några hundra meter för dricksvatten så använder jag regnvatten till tvätt, disk och rengöring. vissa morgnar får jag ta en sten och slå hål på isen i regntunnorna men än sålänge går det faktiskt bra och jag kommer nog använda mig så mycket som möjligt av regnvatten till inomhusbruk även när de sätter på vattnet i vår igen. men eftersom jag inte har något avlopp så funderar jag på hur jag ska göra nästa år för att slippa hälla ut slaskvatten som ev påverkar grundvattnet. ute vid kulturcentret i järna (fd rudolf steiner seminariet) så har man byggt dammar som naturligt renar allt vatten innan det rinner ut i östersjön. alltför komplicerat för en liten trädgård som min men  värt att undersöka om det finns något man kan göra som ger en liknande effekt! som ni förstår är jag otroligt sparsam med vattnet nu under vinterhalvåret pga den knappa tillgången och av ovilja att kånka. då blir det inte heller så mycket att rena. det är förstås a och o att shampoo och sånt är kemikaliefria om man vill få ut det mesta av ett sånt system. de flesta såna produkter är helt borta ur mitt sortiment så det ska nog gå fint.
 
det känns på många sätt bra att det är höst nu. det betyder att man kan vila, luta sig tillbaka, dricka lite kaffe och filosofera ut vad man ska göra med alla idéer. i skolan har vi grävt hela förra veckan men hemma är det ett helt annat tempo. här ska det smältas, bearbetas och mogna så det blir så bra som det bara kan.
alla hjälpande tips mottages:)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

tid och rum

 
 
 

 
jag är försiktig. går hellre runt än rakt på. observerar. jag är en sån som observerar.
mer än någonsin kanske. 
 
det är en spännande verklighet jag befinner mig i. jag tror inte på omöjligheter, inte på död (utan förvandling) och för varje dag som går så minskar min rädsla bit för bit, rädslan för otillräcklighet, ensamheten. jag har skrivit förut om mörkret. det gör mig inte längre rädd. jag har förstått nu att det inte finns något mer där att vara rädd för än någon annanstans. mörkret där utanför och mörkret inuti. mitt eget.
 
 
det är andra känslor som gror i mig. ganska mycket i magen. till hälften oidentifierade, till hälften igenkännande.   i vanliga fall är det något att vilja fly ifrån, men jag kan inte låta bli att försöka dyka ner i det. jag vill verkligen inte vara någon annanstans just nu.
 

livet alltså

 

Tänk, varje dag lär man sig något nytt.

 

 Den senaste tiden har jag bl.a. lärt mig att;

 

-småfåglar tycker om fönsterkitt. Fick erfodra det en dag när jag vaknade av att talgoxar pickade på mina fönster. Fick först lite hitchcockskrämsel-feeling men insåg snart vari det attraktiva låg. Löstes med hjälp av att jag tejpade fast strimlade chipspåsar på alla fönster. Funkar faktiskt utmärkt även om den estetiska faktorn kan diskuteras. Fulchips var  det också, så det är inget man kan skryta med inför nyfikna besökare.

 

-brutna köpstopp inte gör så mycket vare sig till eller från (eftersom jag nu brutit mitt, på dagen åtta månader höll jag fast) till en början. Jag köpte en begagnad mohairtröja och funderade såklart på om det verkligen varit värt det. jag kom inte fram till något vettigt svar. försökte sen gå in i lite olika affärer, nu när jag ändå redan ”förstört allt”. Synen på nya kläder var dock ganska förändrad ändå. Några veckor till gick innan jag gick och köpte nya undies och en redig vintagekappa att ha i vinter. Det var väl det liksom. Principen höll inte, men köpsuget är inte direkt tillbaka. Faktumet att jag vet att jag ska lägga ut slantar på skottkärra, snöskyffel, snordyr el och material till en latrinkompost inom kort kan ju spela in. Köpgrejen uppfylls liksom ändå. Utmaningen gällde ju kläder eftersom det var där jag hade no control.

 

-grannar kan vara så himla bra att ha! Helst ville jag hitta en stuga som låg kilometer ut i skogen alldeles ensam men fy vad fint det är när man har roliga grannar som omotiverat kommer över och visar hur man skruvar isär ledningar mot vinterfrysningar, säljer en ny(!) komposttoalett till en för ett vrakpris och som man får bjuda på lite te i stugvärmen och samtidigt får berättat för sig en halv livshistoria.

 

-leva nästan helt normalt i huset trots kyla, inget vatten och snåltänk. Hurra för det! 

 

 


RSS 2.0