himlen

 
 
Kanske är det här första steget till att jag ska lära mig ta det lugnt när jag är hemma. Äta Mat, läsa och lata mig utan att hjärnan går på högvarv. den nya uteplatsen består av en lastpall, ärvd bäddmadrass, påslakan från stadsmissionen och kuddar från soprummet(!). T.o.m det där flätade underlägget har jag hittat. Jag använder det mest under kastruller och sånt, och ibland som datorunderlag. Sänghimlen är som förut nämnt en klenod från mitt flickrum.
 
 
 
 Boken tillhör en av de som jag hela tiden återkommer till, Gaia´s Garden - A guide to home scale permaculture. ett av favoritämnena i min värld!
 
 

ett rum med utsikt

 
mina senaste containerfynd är en drös med gamla fönster (och en ganska stor trasslig rulle med grovmaskigt stålnät). några fönster var dubbla och satt fortfarande ihop i ena änden.
 
 
 
 
De har jag tänkt att jag ska häfta byggplast på så det blir som minidrivhus. Glas hade varit att föredra men plasten har jag redan i förrådet. 
 
.
 
Sen var det ett par omaka fönster -de fick bli en ny grind eftersom den gamla jag satte ihop av grenar på något mystiskt vis gått sönder(!) Beslagen får sitta kvar som nostalgiska detaljer och trots att det är skevt och dant så är jag mycket nöjd! Nätet häftade jag fast med häftpistol.
 
Otroligt att folk här i krokarna inte intresserar sig för återbruk. Nästan varenda dag ser jag grejer som ligger i dikeskanter och på högar som ska köras till "tippen". Vissa anser det vara fel att rota i skrothögar av olika anledningar men bara tänk vad mycket energi som sparas när vi kan använda det som någon annan inte längre vill ha. 

pannkaka


 
Andra dagen i rad käkar jag pannkaka med sylt och grädde. Pepparmyna är grejen. Jag har plantor utspridda i trädgården, älskar den örten. Som morgonte med riven ingefära eller hackad och blandad i grädden till pankisarna. Ja, det var bara det jag villle dela med mig av. Godnatt gott folk!
 
 
 
 

ute

 
 
Vad sägs om en rundtur i trädgården? Det har hänt mycket sen sist och inte minst utomhus. Massor av fynd har jag gjort den senaste tiden, men den största skillnaden har naturen själv gjort förstås! ( I farstun har jag förresten ett fikonträd)
 
 
Jag marktäcker nästan överallt nu, med det som finns att tillgå- löv. det optimala är ett jämnt, lite tjockare lager för att behålla fukten i jorden och locka maskar upp till jordytan. 
 
 
Ännu har jag inte haft mycket ro av att bara njuta i trädgården men det finns gott om sittplatser efter diverse olika städningar här i området. stolarna till den här gruppen hittade jag på en skrothög kvällen innan en container kom och tog med sig rubbet. tur för mig men det var massor av gamla möbler kvar som vare sig jag eller någon annan tog hand om. brännbart.
 
 
kommer ni ihåg de här lådorna? de hänger med än! och ännu roligare är att alla handtag och knoppar som jag tog tillvara på samtidigt (bortskruvade) nu har hamnat på de nymålade luckorna i mitt kök. ska visa snart.
I denna låda bredsådde jag vanliga gula ärter från mataffären och käkar skotten på frukostmackan!
 
 
Gräsmattan är full av vitklöver och humlorna älskar det! Biodling hade varit fint, kanske i nästa hem om jag har mer plats. (Blå möbler och odlingslådor från soprummet(!)
 
 
Jag hoppar innerligt att det här blir bästa platsen i sommar.
 
med kuddar och mys tänker jag mig det! sänghimlen hade jag i mitt flickrum men den fick stoppas undan när jag kom upp i tonåren. så fint att den fanns kvar nu när jag kan uppskatta den igen.
 
 
Jag har sen i höstas planterat rabarber, hallon och krusbär. I de utvidgade rabatterna växer numer örter som salvia, pepparmynta och körvel. nästan varje vecka planterar eller sår jag något nytt. jag hittar ogräs mellan raderna som visar sig vara ätbart och smakar som sallad (våtarv) och jag får små sticklingar från höger och vänster som jag petar ner här och var. men framför allt har jag lärt mig att slå av lite på takten och inte låta trädgården styra över mig och mitt ordningssinne. 
 
 
det är ju det som behövs!
 
(nu har jag förresten gett efter för en internetstickaka, så det är mkt möjligt att det kommer hända saker här, både mer och oftare:-)
 
 
 
 
 

praktik

 
Jag har så mycket att berätta så jag vet inte var att börja. Sedan drygt tre veckor tillbaka gör jag min praktik på Källtorps Trädgård i Nacka.  Praktiken ingår som inslag i min utbildning och pågår 8 veckor innan jag ska byta praktikplats. Trädgården drivs av Sanne och Torbjörn och är så mycket mer än bara "en fin trädgård" att komma och titta på.
 
I stort sett kan man säga att de gör mycket av det som jag själv skulle vilja syssla med i framtiden, + en hel del grejer till. De strävar efter att odla enligt permakultur-ideer. Permakultur, kan man säga är mångfald av grödor/växter och man utnyttjar var och en växt genom att efterapa naturen, t.ex en skog. på så sätt får man på liten yta en blandning av träd, buskar och undervegetation och man undviker öppen jord som lätt utsätts för torka, näringsläckage och ogräsinvation. Detta blandat med proportionelig djurhållning ska i praktiken på sikt göra en sådan gård mer eller mindre självförsörjande. Och naturligtvis är det ekologiskt.
 
med tanke på att drygt 25 % av den matjord som vi haft på jorden försvunnit (förstörts) genom förbränning och giftodling (konventionell odling) i och med den industrialiserade värld vi lever i så känns det högaktuellt att lära sig ett och annat om hur naturen skullle ha gjort när vi inte lägger oss i. Sen utgår man från den kunskapen och "hjälper" naturen och sig själv på traven. Tänk att du går in i en skog, men alla, eller flertalet växter är anpassade av människor och går att äta eller på annat sätt använda.
 
Men hursomhelst så har jag den senaste tiden fått pröva på så många nya saker så att jag inte gör nåt annat än vistas i trädgården. Knappt äta hinner jag med för jag ska ju bara...!
 
Källtorp har ett program för arbetsträning (utbrändhet, arbetsskador etc), en egen nystartad förskola, växthus, höns, grisar, ankor och kaniner. Kretslopp på hög nivå med komposttoa som komposteras på plats och Bin förstås. Och kafé.
 
Imorse fick jag ta på mig en slöja (speciell skydsdräkt) och vara med när bikuporna skulle öppnas. Så fascinerande att se!
 
Einstein lär ha sagt att om alla bin dog ut skulle människan också dö ut inom fyra år.
Det tål att tänkas på!
 
 
 
(Alla bilder är lånade från Källtorps Trädgårds hemsida)
 

skönhet

 
allt det där som kallas ogräs frodas och breder ut sig i min trädgård i detta nu. en period kändes det övermäktigt och perfektionisten i mig ville ha ansade rabatter som man kan se i glassiga tidningar. ett  tag mådde jag t.om riktigt dåligt när jag tänkte på allt jag borde göra, men inte orkade. som att ta tag i grönsakslandet t.ex. men det som för nån månad sedan var en kulle full med ogräs börjar sakta men säkert anta en hanterbar form. 
 
det första genombrottet kom när jag började kolla in ogräsen med lupp. vi hade en kurs i floristik med skolan, bl.a på rosendal i stockholm. plötsligt så var inte ogräs bara osgräs längre, de hade syfte, tillhörde en större grupp, en familj och ju mer ingående det blev desto större blev den egna nyfikenheten -vad kan man använda ogräsen till?
 
mycket av det som vi lär oss ska bekämpas -kirskål, åkerfräken, brännässla mm mm är ju faktiskt läkeväxter. ja snyggare varianter också! vad sägs om stockros och malva, som har slemlösande effekter om man brygger te och dekokter på dem. vanlig pepparrot kan faktiskt finnas i gräsmattan och en del av de kryddor vi köper i mataffären växer vilt i sveriges skog och mark. maskrosor kan användas till ca 1000 saker och rabarberblommor blir snygga i vas.
 
jag har bestämt mig för att bli lite vän med ogräsen och håller på att beta av i trädgården. jag kan knappt förstå att jag inte intresserat mig för detta förr. det ser säkert lustigt ut när jag ligger i gräsmattan med lupp och flora men det är en helt ny värld som öppnat sig för mig.
och så är det en skönare känsla, att låta vara istället för att bekämpa.
 

RSS 2.0