ljuset och chokladen

'
på juldagen var det äntligen solsken! så gött att känna lite värme i ansiktet i den annars så snåla blåsten. vi tog en promenad hela familjen, som på den gamla goda tiden. Det kändes som vår!
'
En sak som jag saknar från tiden då jag var barn är när mamma och pappa gjorde picknick med smörgåsar och varm choklad och så gick vi ut och pulsade i snön någonstans, satte oss, skittrötta, mot en solvarm vägg och fikade! Då minns jag inte om jag var så förtjust i det (med tung overall och rinnande näsa) men nu skulle jag vilja göra det helst varenda dag när jag är ledig.
'
Vad har ni för soliga vinterminnen?
'

tisdag kväll

och efter underbart tvådagarsmaraton av ätande
'
och två dagar av långa arbetspass tänder jag ljus i badrummet
'
'
och kryper ner i hett vatten minst en timme!
'
Har ni haft det fint i jul?
'

julvarehär

'
egentligen har jag tröttnat lite på julen. i år har jag dessutom inte riktigt haft tid eller ork att bry mig om den förrän i förra veckan ungefär. (förutom julkalendern då, den har jag följt slaviskt) är det för att jag blivit äldre eller är det att jag förknippar julen med så mycket annat än mat och mys?
'
i metro stod det häromdagen att 42 procent av tillfrågade stockholmare inte längtar till jul, att man helst av allt önskade att den var slut redan innan det börjat. så typiskt för vår tid tänker jag då, med fokuset på stressen och pressen på julklapparna. jag undrar dock om det inte var så förr också. visserligen har nog standarden för antal klappar och prisklassen höjts men jag menar, en viss problematik med julfirande har nog alltid funnits där. i år har jag känt att det är nästan plågsamt att vistas i innerstan där affärerna skyltar med lockrop till att få folk att köpa vad skräp som helst. jag avskyr prestigen bakom alltihop men kan inte låta bli att spela med i en del av kalaset. och sen så har vi ju ätandet som är det bästa förstås. hos mor och far blir det tv och mat hela helgen.
'
och så har det pyntats lite här hemma nu. det blev ingen gran för oss iår, dels var vi lata och snåla men så tänkte jag även lite på det här med industrin och kände att nej, lite flörtkulor räcker allt. de fina hjärtana kommer från Indiskas förra års julkollektion. löven och girlangen gjorde jag trots allt själv så det är lite plus. och så rönnbär i kronan som pricken över i!
'
God Jul om vi inte hörs förrän!
'

Pretty Paperback

'
Förra vintern när det var dags att skaffa ny kalender gav jag upp efter 10;e bokhandeln tror jag. Jag konstaterade ganska snabbt att det inte fanns någon som jag tyckte dög. Jag ville ha enkelt daterade sidor med plats att skriva och rita, månfaserna och extra utrymme för idéer mm. dessutom skulle den vara snygg och miljövänlig. nej, det gick helt enkelt inte. så jag gjorde en egen. köpte ett block och en lila penna, satte mig ner med väggalmanackan och skrev av det som jag själv tyckte var viktigt.
'
I år har jag återigen letat men trots lagrat tålamod ändå kommit hem tomhänt. Till sist hittade jag en anteckningbok hemma i byrålådan som var oskriven. Jag limmade på en målad etikett och fyllde i datum.
Nu har det gått en vecka och jag har både lyckats fläcka ner halva boken med mörkt te och upptäckt att det är skottår nästa år (så jag blev tvungen att kludda över och skriva om 10 månader) men jag har bestämt att inte ge efter för en skinande ny kalender från bokhandeln, så nu är vi på god fot igen!
'
Liknande böcker finner man på Indiska eller små hantverksbutiker. Kom ihåg att räkna antalet sidor i boken innan du köper. 52 blad för 52 veckor:)
'

happy soap

Jag har en ny favorittvål tillika stapelvara
den luktar himla gott! dessutom är den lite extra bra
Den är nämligen rättvist producerad tvål från Indien
'
Och som att det inte vore nog med det ska jag och mina kursare besöka bl.a. fabriken i Tamil Nadu där företaget Palam har sitt säte och tvålen tillverkas! Vi åker nämligen till södra Indien i januari för att besöka Fair Trade-producenter och se hur Fairtrade fungerar i praktiken för odlare och hantverkare. Hur livet skiljer sig åt för människor som arbetar i konventionell handel vs Fairtrade (där det gör det, naturligtvis)
'
En annan bra grej är att tvålen, förutom i världsbutiker runtom i landet, finns att köpa på Indiska! Varför ska man behöva leta efter speciella butiker för att handla schyssta grejer?! Självklart ska man om man kan, stötta de små butiker som bryr sig om var och hur deras varor produceras och faktiskt tar riktigt ansvar! men visst vore världen ännu lite bättre om man kunde lita på att allt vi handlar är rättvist. när stora företag börjar ta det ansvaret är det lättare för marknaden att växa.
'
just den här tvålen innehåller palmolja, och det är jag personligen lite skeptisk till då den industrin inte brukar omnämnas i finare sammanhang precis. jag ska komma ihåg att fråga om detta när jag besöker fabriken. dock vill jag gärna tro att detta frågetecken väger upp för min gamla olivtvål, som knappt gick att spåra överhuvudtaget, och vars ursprung var höljt i mystiskt dunkel!
'
Här kan man läsa om Palam
'

vinden har vänt

'
efter att ha provat denna smaragdgröna bakelse i sammet känns den överfulla garderoben plötsligt tom. så jag önskar mig från och med nu ett presentkort på beyond retro i julklapp. det är väl ändå befogat!
(jag har varit väldigt snäll i år:)
'

stöket

'
Årets julpysslande blev en girlang till julgranen, som ännu inte är införskaffad. I höstas plockade jag en liter nypon, bara för att de var vackra. Jag trädde de på en lång sytråd och hängde på torkning i köksfönstret. det var en grej då med att ta in naturen, jag gjorde ju likadant med höstlöv.
'
Till girlangen klippte jag ut ungefär 30 stjärnor av läder från en gammal soffdyna och gjorde två hål i varje stjärna. Hade tänkt ta fina tidningsomslag från början, innan jag kom på det där med skinnkudden, det blir också väldigt tjusigt med färgglatt tjockt papper! I pysselhörnan hade jag en burk med minibjällror som tillsammans med nyponen fick bli "hängen" i girlangen. Till sist knöt jag fast alla stjärnor på ett satinband och så var det klart!
'

den osminkade sanningen

'

Jag funderar mer och mer på det här med krämer och balsam, stylingprodukter och diverse saker vi kletar in oss med. Eller funderar mindre kanske jag skulle säga.  Jag kom till någon punkt förra året då jag bestämde mig för att köpa en 2kilos påse med tvättnötter (jag tänkte långsiktigt, en sån påse räcker till en 5årsförbrukning om inte mer, om man tvättar 1 maskin i veckan) .

Kanske var det då allt började. Eller så var det ännu tidigare, med menskoppens entré, ytterligare några år bakåt. Hursomhelst så har det här med krämer och inpackningar funnits kvar hos mig ända tills nu. Man ska ju satsa på en bra hudkräm, det är väl klart som vatten! Det vet väl jag och det har jag för det mesta gjort. Men vafan, ska det behöva vara så tänker jag nu? Jag vet ju inte ens vad alla de där ingredienserna på förpackningen betyder. För att inte tala om det smink som jag använt i åratal!

'

Jag har haft en "test"månad nu då jag bara använt olja i ansiktet eller gått efter ett recept på lika delar vatten, olja och äppelcidervinäger. 28 dagar av 30 har jag varit helt osminkad. Lite ovant först på jobbet och med vänner som aldrig sett mig utan hela kitet (underlag, ögon och läppstift) men nu såhär efter en dryg månad så fattar jag knappt att jag ens orkat gå upp och sminka mig varenda morgon i så många år. (jag gjorde det ju aldrig när jag bodde utomlands, så varför hemma?) För att inte tala om hur mycket fräschare huden känns och ser ut. Förr kändes det som att jag Behövde smink för att dölja tröttheten i huden och se ”gladare” ut. Även andra har sagt att jag ser "frisk" ut, utan att kunna sätta fingret på just vad som har förändrats. Nu är det snarare så att jag kan tänka mig lite smink när det ska vara lite lyxigt sådär. Ungefär som med tårta eller champagne eller nåt annat icke vardagligt, för hur gott är det om det ingår i den dagliga rutinen liksom?

'

För övrigt kan jag lägga till att nötterna fungerar utmärkt liksom kristalldeodoranten (vitapost där jag köpte min säljer inte längre denna deo utan plasthylsa) jag köpte för snart 14 månader sen och den är fortfarande i bruk. Jag tippar på att den räcker 4-5 månader till.

Det kan vara billigt att vara eko reko med andra ord! På köpet fick jag lite extra osminkad självkänsla. Inte fy skam det!

'


God (god) Jul -del 2

En fin present att ge bort till någon som tycker det är svårt att få tag i ekologisk frukt och grönsaker kan vara Ekolådan! Jag har köpt den vid några tillfällen till mig själv och har aldrig blivit besviken. Man kan välja att prenumerera på lådan och få den veckovis eller mer sällan. Man kan även köpa den vid enstaka tillfällen utan att förbinda sig att köpa fler. hemkörning ingår i priset och på hemsidan kan man se om de kör till ditt område (eller mottagarens) genom att mata in postnumret innan man beställer.
'
Om du tagit ett foto på en vän som du tycker är lite extra fint kan man låta framkalla (eller måla av) det och ge bort inramat till den fina vännen. Lite ovanligt men antagligen uppskattat! Hos Smartphoto kan man beställa svanenmärkt framkallning.
'
Saker man har liggandes hemma och som kan komma till bättre användning tycker jag inte man ska dra sig för att ge bort, vare sig det gäller spontant eller vid högtider som jul eller födelsedagar. Vissa tycker att det är lite etikettsbrott men sånt tycker jag är dumheter. De söta rosa kaffefaten och kannan fick jag av min moster i present, efter att hon haft de på landet några år. De passar utmärkt till resten av min udda servissamling! Något som du tröttnat på kanske någon annan blir jätteglad av att få!
'
Egenhändigt gjorda klappar är kul, då man både tänkt ut något personligt och faktiskt lagt ner tid och energi på att genomföra pysslet. Ett pimpat basplagg (här begagnad body med egen virkning) kan vara en idé. Har man däremot tidsbrist så är en sista minuten-present hemmagjord skrubb på socker och olivolja i en vacker burk, tillsammans med exempelvis en flaska bubbel (el liknande) och en pocketbok, för "lata kvällar i badet" ingen dum idé.
'
'
'
Till sist ska julklappen slås in och då passar fina sidor från lästa tidningar, liggande notblad och begagnat silkespapper. Industrin för att ta fram glättigt present och julpapper tål säkert att granskas men jag lägger hellre tid på annat just nu och kör med säkra kort -använt. jag har en skokartong där jag sparar presentplotter som begagnade krusidullsnören, rosetter och finare papper som klarat sig från föregående paketöppningsmassakers. även insidan på vanliga pappkassar från mataffären är fin som utsida till julklapparna. knyt ett sidenband runt och uppmana mottagaren att spara bandet till nästa gång du fyller år;)
'
För den som befinner sig i Stockholm i helgen vill jag även tipsa om Schysst Jul- den rättvisa julmarknaden som pågår på Sveavägen 41!
'
God jakt(klapp)lycka!
'

God (god) Jul

'
Såhär i annalkande juletider är det lätt att gå lös på shoppandet och julklappsletandet utan att riktigt tänkta till. Vad är det som vi faktiskt behöver och vill ha? Och såklart, hur kan jag köpa detta och samtidigt bidra till en bättre framtid? Jag gillar att tänka mindre företag, som satsar på kvalitet och värnar om Riktig mångfald och hållbarhet. All eloge till de som pysslar ihop sina egna julklappar eller istället för att shoppa bara tar det lugnt och äter gott under julen. Alla gör ju olika, själv gillar jag att ge bort saker, men bara om det finns en riktig tanke bakom presenten. Samma sak med sådant jag får. Hellre 1 bra julklapp än 10 mindre bra. Och helst begagnat eller antikt förstås:)
'
Här kommer min miniguide för att handla bra i jul!
'
Faktaböcker är en superb sak att ge bort om man ärligt tror att personen i fråga kommer använda sig av boken! Samma sak med prenumerationer. Slow gardening och Stefans lilla gröna är böcker som jag önskar mig! En prenumeration av Camino gav jag mig själv i present för inte så länge sen, och kan varmt rekommendera till den medvetne konsumenten!
'
Minh säljer traditionellt Vietnamesiskt hantverk från små familjeföretag. Porslin, överkast i sammet och hushållsredskap kan man bl.a. hitta här. Minh ligger på Odengatan 28 i stockholm men har även en webbutik. Där kan man även läsa om företagets idéer om etisk handel.
'
LP skivor är lätt att ge bort till de flesta entusiaster av äldre grejer. Ge bort en skiva med personens favoritband eller bara någon med fantastikst omslag. Har mottagaren ingen spelare kan man istället rama in skivan och ge bort som tavla! Har du ingen skivbutik i närheten så kolla tradera
'
'
Granit och Bodyshop är visserligen inga små företag men föregår med gott exempel på en del punkter. Body shop samarbetar med många mindre kooperativ när de tar fram sina produkter och har även lanserat hudvård utan skadliga ämnen! Granit Omtanke tillverkas med mindre naturslitage och större hänsyn till människa och miljö. Båda dessa initiativ är värda att uppmärksamma när vi handlar i jul!
Jag vill även slå ett slag för stockholmsbaserade butiken Gryningen på folkkungagatan som nu öppnat webbutik, hurra!
'
Afroart handlar med Fair trade och färggranna återbrukshantverk när det gäller inredning, kläder och smycken. Absolut värt en titt för alla julhandlare med sinnelag för det lekfulla!
'
Sist men inte minst för den som funderar på nyårsblåsan eller kanske vill unna sig själv en fin vintagejulklapp vill jag rekommendera fina Odd Lovin som drivs av Minna, som älskar Vintage och gjort det till sitt jobb! Här hittar man fantastiska plagg med all fakta som behövs därtill. Klänningen ovan blev min för nån vecka sedan och hänger på sovrumsdörren i väntan på nyår eller annat fint tillfälle!
'

Svindlande höjder

Har man sett fyra versioner och man väntar på en femte av en och samma berättelse så är det denna. Längtar så det värker...
'

RSS 2.0