pimp my yard


 
 
I helgen satte verkligen pysselnerven in. I fyra dagar har jag röjt trädgården, beskurit buskar, hamrat ut svällda vattentunnebottnasr, byggt staket och diverse annat.

 
 
Under de regniga stunder som infunnit sig har jag pysslat inomhus, bl.a med att ta vara på en del av alla trasiga vinglas jag har i mitt förråd. Under de två åren jag jobbade intensivt på restaurang så var det många vinfötter som gick av. Men om kupan var hel så lindade jag försiktigt in den i papper och tog med den hem.
.
 
Det var ingen dum idé när det kan bli snygga lyktor minsann. Jag vill ha massor av lyktor i det döende trädet brevid förrådet. Jag förmår mig inte att såga ner det, men tänker att om man fyller det med ljus och något annat som kan klättra på det -kanske en ros- så blir det lika vackert ändå.
 
lyktorna gjordes med ungefär samma teknik som den här lampan. ståltråd, en rundtång och en avbitartång använde jag dock istället.
 
 

regnet det bara öser ner

  


 
och då tillåter jag mig att stanna inne och drömma mig bort -till alla tusen hemmaprojekt jag vill göra i sommar! En del avgör plånboken förstås men det är mer än vad man tror som man kan fixa väldigt billigt. återbruk, målarfärg och ett gäng glada vänner som man bjuder på middag sen är en oslagbar kombo!
 
det jag trängtar mest efter är ett litet växthus (har redan ritat konstruktionen), turkosa detaljer -kanske på ytterdörren, trärena ytor, ljus och doftande rosenhäckar!
 
bilderna är sånt jag samlar i min inspirationsmapp. olika källor, de flesta dock från moon to moon
 

Sneak peak


 

Odlingssäsongen är i full gång här på skolan. Vi är faktiskt ute varje dag i växthusen och sår, skolar om plantor och gräver bäddar, men mest fokus har det varit de senaste veckorna på vårt hedersuppdrag –att göra entrémotivet till Sveriges största trädgårdsmässa, Nordiska Trädgårdar. Hela veckan har klassen riggat inne på stockholmsmässan –som öppnar imorgon!

 

Skithäftigt har det varit att se idén växa från papper till färdig utställning, det hade man inte kunnat föreställa sig för ett halvår sen när vi tackade ja.

 

Mässan är öppen imorgon tors till söndag klockan 18 och vi kommer vara där varje dag. kom och glutta så får ni se hur snyggt det blev:)

 

I den egna täppan är det förstås fryst men i fönstret spirar olika bönor, snart halvmeter hög kronärtskocka som väntar på bättre tider och nysådd sallad. Varje morgon kikar jag långsamt ut, med hopp om att snön ska vara ett minne blott.

 

 

(förresten så hade vi en reporter från ”odla med p1” här förra veckan. Det programmet kan man höra här. )

 


foto och det kreativa

 
det kom en fråga om vad jag använder för kamera.
 
jag har en Canon Eos 400D, vilken är en föregångare till den som säljs ny (Canon Eos 600D) i butik nu . Jag köpte kameran begagnad via tradera.se för kanske 2-3 år sedan och använde det standardobjektiv som kom med (EFS 18-55mm). Det objektivet fungerar bäst dagtid eftersom bländaren inte går att göra så stor, och det blir för mörkt och pixligt om man fotograferar på t.ex kvällen. Dock är breddvidden på bilderna bra och man kan får med detaljer på både nära och långt håll i samma bild.
 
Nyligen köpte jag till ett ljuskänsligt objektiv (Canon EF 50mm 1:1.8), som gör motivet mjukt och bakgrunden suddig, som på fotot ovan. detta objektiv anses vara en budgetvariant på finare objektiv men är helt fantastiskt bra, enligt mig. fördelen är att man får en drömskhet i bilderna när kameran fokuserar på enstaka punkter i motivet och att man kan ta väldigt fina bilder kvällstid, nackdelen är att det inte går att zooma med detta objektiv, och vill man få med stora motiv så måste man backa ganska långt. Är man inomhus så går det aldrig att få med hela rummet, t.ex.
 
Alla bilderna ovan är tagna med det ljuskänsliga objektivet. Och alla bilder nedanför denna rad är tagna med standarsobjektivet.
 


 
Jag har en förkärlek för att fota vyer och detaljer och jag fotograferar gärna människor men lägger inte upp så många av dessa bilder på bloggen av hänsyn till den personliga integriteten. När det gäller motiv och teknik så är det enda tips jag kan ge att Göra. Bara gör. det är då man lär sig. och det är framför allt då det blir roligt. jag tog massor av bilder innan jag köpte den här kameran också och jag lägger fortfarande upp bilder som jag tar med min gamla olympus compactkamera här på bloggen, som det här inlägget t.ex. det är ofta ganska klumpigt att ha med sig en systemkamera och då funkar det lika bra med en "vanlig" eller mobilen för den delen, om man har möjlighet att fotografera med den.
 
för det mesta så redigerar jag inte de foton jag lägger upp här. jag gjorde det mer förr, men nu har jag helt enkelt inte tiden. och så finns det något ärligare i att visa upp saker som de är. om själva redigeringen i sig inte är en del av motivet förstås. man kan tolka det som man själv vill. egentligen kan man säga att jag inte följer någon regel, ibland redigerar jag och ibland inte. i detta inlägg är ingen bild redigerad och det tycker jag är ett bra betyg för den kamera jag använder!
 
 
 
 

RSS 2.0