Utflykt i hettan

Idag har vi varit ute vid Skoklosters slott.
Egentligen var det meningen att vi skulle åka till Värsta marknad men vi lyckades missa den med en dag, och eftersom det skulle vara snopet att bara åka hem med picknic och allt så fortsatte vi till Skokloster istället.
Imponerande ställe men det som mest fångade vår uppmärksamhet var ett stort träd man kunde krypa in i, ungefär som pippis sockerdricksträd, fast ännu bättre!

vackra former

stort nog för två eller kanske tre att få plats. här viktor och moises

mamma och jag

och något annat intressant, äkta svensk kulturarv, en runsten från ca 600-talet

Syntetiskt blod

Detta är en nygammal upptäckt som jag första gången läste i vetenskapens värld, nu har jag stött på den igen!
Syntetiskt blod är en av sjukvårdens nya stora hopp!
Det är ett amerikanskt företag med svensk delägare som tagit fram och patenterat denna konstgjorda form av den annars så bristfälliga varan.
Det låter ju konstigt, gör det inte?
Det syntetiska blodet genomgår tester på 900 patienter och inom ca 1,5 år kan blodet finnas på marknaden. Det har talats om att det dessutom pga dess rikliga syrehalt kan vara att rekommendera att "byta ut" lite av sitt riktiga blod om man är i riskzonen för hjärtinfarkt eller stroke.
I t.ex DN har det funnits att läsa motsatsen, att syntetsiktblod ökar risken för hjärtinfakt
Jag vet inte vad ni säger.

Jag tycker det låter Läskigt!
och hoppas att jag aldrig ska behöva en blodtransfusion, särskilt Inte av syntetblod!

Naturellt, ja tack!


ännu en Bra produkt som numer rymms i badrummet, för allehanda svåra fläckar!
så enkelt och bra, jag köpte min på clas ohlsson för 39:-
miljöFyndigt!

Bronsålder

Jag har nu lyssnat färdigt på Johanne Hildebrandts triologi om vanerna och asarna. Jag lånade de tre ljudböckerna på biblioteket för att ha något att lyssna på medan jag syr. Jag har aldrig gillat ljudböcker förut, men de här, de är något alldeles speciellt de! Dels måste det vara för att det handlar om något som faktiskt är del av vår fornnordiska historia, även om historien i sig är påhittad. Och som ni vet om ni läst något jag skrivit innan så Älskar jag kulturhistoria. Hursomhelst, för ca tre veckor sen när jag började lyssna på första delen slogs jag genast av beskrivningarna av hur människor då klädde och förde sig.
Efter det och på ett besök i Gamla Stan bestämde jag mig för att köpa mig ett vackert bronsarmband. Jag har ju så mycket smycken som jag inte använder, så en del har fått åka ut på tradera.
Idag skulle jag iallafall åka in och köpa det, men det var tyvärr slut i den modellen jag ville ha.
Som tröst fick jag en vacker bronsring av Moisés.

Efter det har jag suttit och letat efter "mitt" armband på internet och hittade en objektsbeskrivning på ringen, som är en svensk hövdingaring från vikingatiden.
inte fy skam det inte!


Zeitgeist

Igår kväll satt jag med brorsan och en av hans kompisar och kollade Zeitgeist igen.
Man blir faktiskt så berörd av att se den att första gången fick jag närmast vad man skulle kalla panikkänslor efter att den var slut. Då såg jag den själv och hade inte någon att diskutera med om den efteråt.
Så igår runt halv 3 på natten (ja, egentligen imorse) satt vi tre där i soffan och jag kände mig närmast statisk av känslor och uppror. Och det blev diskussion!
I brist på trötthet plöjde vi oss sedan igenom "Bowling for columbine" för X:e gången.

Jag kan helt enkelt inte förklara filmen på ett rättvist sätt men på wikipedia kan man läsa detta om filmen:


"Zeitgeist - the movie är en amerikansk film från 2007. Filmen är framställd utan vinstsyfte och finns tillgänglig för kostnadsfri nedladdning. Filmen karaktäriseras av upphovsmannen Peter Joseph som en samhällskritisk dokumentärfilm, men har av andra betrakatas som konspirationsteorisk. Filmen behandlar ämnen som vem som egentligen styr USA och i förlängningen hela världen och är i "kriget mot terrorn". Filmens namn kommer från det tyska ordet för tidsanda, vilket används som lånord på engelska.

Filmens kapitel

Del 1 - Kristendomen

I den första delen av filmen jämförs kristendomens Jesus med tidigare gudar, främst Horus. Det mer eller mindre explicita påståendet är att kristendomen bara är en variation på tidigare religioner. I filmen hävdas att kristendomen är en dimridå för att dölja en bakomliggande sanning och kontrollera människors tro på verkligheten. Påståenden om kyrkors behov av pengar till sin verksamhet och att religion använts som argument för krigföring, tas också upp.

Del 2 - 9/11

Filmens andra del handlar om 11 september-attackerna och hävdar att den amerikanska staten ligger bakom attackerna. Filmen ifrågasätter att al-Qaida verkligen är en "terroristorganisation". Filmen ställer vidare frågan vad som hände med flygplanet som kolliderade med Pentagon, med det underförstådda påståendet att det inte skulle ha varit något flygplan alls.

Avsnittet fortsätter genom att ifrågasätta alla aspekter av World Trade Centers kollaps efter att två flygplan kolliderat med dem. Enligt hänvisningar till experter påpekas att World Trade Center konstruerats för att kunna motstå kollisioner med flygplan och det anförs att byggnadens stålbalkskonstruktion måste ha manipulerats för att byggnaderna skulle kunna kollapsa.

Slutligen kritiseras det amerikanska flygförsvaret samt den officiella katastrofrapporten om händelserna den 11 september, vilken också underkänns av filmmakaren på flera punkter.

Del 3 - Banksystemet

Tredje delen av filmen heter Don't Mind the Men Behind the Curtain och handlar om kosmopolitiska banksystem och inkomstskatter. Filmen målar upp bilden av maktens män som ser krig som en inkomstkälla och mäktiga affärsmän som vill ena alla länder i en enda, totalitär stat. Peter Joseph kritiserar ett "ekorrhjul" som den amerikanska centralbanken påstås sätta igång varje gång någon, stor som liten lånar pengar, vilket skulle ge en "inbakad skuld" som gör att centralbanken har en anledning att trycka ännu mera pengar och skapa inflation. Spekulativa kopplingar görs här mellan familjen Rockefeller, en av ägarna av centralbanken och motiven bakom Vietnamkriget, kriget mot Afghanistan och krigen mot Irak."



Jag blir nuförtiden väldigt uttråkad av Tv, det finns alltför många intressanta saker att göra för att slösa bort timmar på en sån dumburk, men när det gäller såna här Viktiga, elektriska frågor, som Vår egen rätt att bestämma över våra liv och leva i Frihet så är det knappast slöseri med tid!

Se Den!


Se filmen Zeitgeist på:
http://www.zeitgeistmovie.com/

Ljuvligt

Ljuv är mitt nya favoritord, ljuvligt

inte sant!?

Welcome to Paradise

På Teneriffa har vi skaffat en tomt som innan vi tog oss an den fått stå de senaste 20-30 åren och gotta till sig i all sin frodighet. Härligt vildvuxen var den då! Men så vill man ju gärna kunna gå in i den också!



trädgården när vi kom i september, sett från entrén.
vi hade bara hunnit ta av taket från den gamla byggnaden, fällt väggarna och använt de gamla blocken till att lägga en trappa och anlägga en liten stig genom tomten.




entrén som den såg ut när jag åkte i april. betydlig skillnad. efter att ha rensat bort all bråte upptäckte vi ett 100 år gammalt lagt stengolv där man förr antagligen hade kor. jag har fortsatt lägga stenblock en bit ner och anlagt en kort trappa och halvcirkelformad plantering i sten. sten ja, det finns det nästan hur mycket som helst av här!




entrén och trappan sedd nerifrån.
allt material är återvunnet och fanns redan på platsen, t.o.m den gamla lyktstolpen, men det finns ingen anslutning såklart.




anlagd liten rabatt av sten och blocken som utgjorde det gamla huset vi rev. delar av husväggen har fått vara kvar, som en del av kulturarvet. Och dekoration!




denna ljuvliga lilla planta breder ut sig över stort sett hela tomten, mycket tacksam är jag för det, eftersom jag inte haft tid att plantera särskilt mycket.
smakar dessutom rabarber, men till paj funkar den nog tyvärr inte:)




tistlar är det också gott om. de får gärna växa i brist på annat.
och vackra är de minsann!




en liten selleriplanta räddad ur soporna får vila i en av alla sönderslagna glasflaskor vi grävt fram över hela tomten.




ringblomma är löjligt tacksamt att odla, och kan dessutom ätas!
dock är det inte jag som planterat, utan det är moisés skötebarn




såhär äppelkäck kan jag se ut en molning arbetardag

Sy, äta, sy, äta, sy, äta och..sy

De senaste dagarna har jag knappt gjort annat. När jag får tid ska jag lägga upp nån bild.
Håller på att sy nya kläder till att sälja på tradera, kan bli några rockabillyplagg samt svensk folklore med handbroderade blommor. Testsyr  och får sen bestämma vilka som ska förbättras och tillsist säljas.
Mina planer på att sy egna tygbindor har fått skjutas upp, just nu är det Jobb som gäller!

Har fått hem världens underbaraste skinnryggsäck handsydd av siouxindianer. den är andrahand hemklickad på tradera, kan det bli bättre! Väntar också på ett par mockasiner som bör dimpa ner i brevlådan nästa vecka, också andrahand.

den enda mentala vilan jag unnat mig de senaste dagarna är besök på biblioteket och en stund i soffan med ljuva "Höstlegender".

Det var allt!


Lycka är..


Lycka är att få se knoppar brista..

..på mammas och pappas päronträd

Allra bästa Maja

Jag är så fasligt förtjust i Maja. Hon gör sånt som jag vill göra!
Gräver trädgårdsland, bjuder kompisarna på saftkalas, flätar vitlöksflätor och bakar rabarberpaj.
Just rabarberpaj är en favorit! Jag bakade faktiskt en igår av vårens första rabarber, Lycka!


med herr kanin


vid havet


saft och vila i ett uråldrigt träd


filosoferar på trappan

Så får livet gärna vara!


Jag vill jag vill jag vill..



..ha ett par riktiga Poi!

Falafel på nytt vis

Igår slog jag upp den Stora vegetariska kokboken jag lånade på biblioteket för sisådär en månad sen. jag ville testa falafel.
tyvärr hade jag inga kikärter hemma så jag tänkte att linser kanske funkar lika bra. ingen persilja, ingen koriander heller hmm.. så jag gick ut och plockade lite kärs. inte tänkte jag gå och handla iallafall. Ingen friteringsolja hade jag heller så jag bestämde mig för att det här får bli ett nytt recept!
Alltså, är detta en annan typ av linsbullar!

 

Ingredienser;

ca 1½ dl torra linser
1 lök (jag tog röd, det blir lite finare med bitarna som sticker ut)
1 vitlöksklyfta
1 riven morot
1 dl riven ost (gärna med mycket smak)
½ dl ströbröd
ett litet knippe kirskål
ca 1 tsk hel kummin
lite olivolja

Koka linserna som det anges på förpackningen. Släng i den hela kumminen och låt koka tillsammans. när linserna är mjuka ska de sköljas av med kallt vatten i t.ex ett durkslag. Ta ungefär hälften av linserna och kör i matberedaren tillsammans med lök och vitlök tills det blivit en grov smet. Häll över i en annan skål och blanda i resten av linserna, den rivna moroten, osten, ströbrödet och den hackade kirskålen. blanda väl. blir smeten lite torr kan man ringla över lite olivolja och blanda igen, tills man fått rätt konsistens.
Sedan är det bara att rulla bollar av smeten och lägga på bakplåtspapper.
Låt stå i mitten av ugnen i ca 20 eller tills de blivit gyllenbruna och lite knapriga på utsidan, ca 225 grader.

Lyckan att fynda


Var på Stockholms stadsmission i torsdags och hittade denna underbara lilla sak.
Den är från gudrun sjödéns vinterkollektion, tänk vad fort folk tröttnar på sina kläder nuförtiden! 600 kr fattigare och efter fyra månader fick den åka ut.
Lycka för mig dock som tog den till mig för ynka 65 kr! :)



Fina oregelbundna knappar


Passar fint med den hemmagjorda lilla väskan och en gammal Indiskasjal

Designat


Armband i glas, färgat snäckskal och karneol



Armband med snäckskal, hematit och tigeröga



Armband med glas, jade och mossagat



Rosa armband med indiskt handgjort glas, färgat snäckskal och rosenkvarts
Blått armband med indiskt handgjort glas, färgat snäckskal och granat



Armband med unakit

Alla smycken är unika och tillverkade av mig för hand.
Säljs via tradera under mitt alias "Lomeyende".
Jag tar även emot beställningar

Vardagspyssel





en gammal skjorta blev en fin volangblus


och denna volangiga sak brukade vara en klänning samt en av pappas skjortor

återvinning var ordet!

Jorden skall gråta

För den som gillar att läsa verklighetsbaserade böcker har jag ett hett tips.
Jag har ett pocketexemplar av James Wilsons "Jorden skall gråta" (the earth shall weap) som jag haft med mig i väskan de senaste 2 åren och läst många gånger.
Det är en otroligt intressant och hjärtslitande bok om de nordamerikanska indianernas historia.
De flesta filmer som gjorts om dessa folk utspelar sig i slutet på 1800talet eller början på 1900. De första europeerna kom till nordamerika för flera århundraden sedan, idkade byteshandel och var överlag fredliga. Därefter inleddes något som är ett av världshistoriens största folkmord. Succesivt har alla de nordamerikanska stammarna reducerat och många har helt utrotats. Man uppskattar att det levde ca 10 miljoner individer innan europeerna kom, i början av 1900talet fanns endast 250 000 av deras folk kvar i livet.
Även om det i många aspekter är en bok som för mig framkallar både ilska, sorg och skam är den också intressant på det viset att man får en verklig insikt i dessa människors tro, vardag, relationer, liv och hantverk.
Faktiskt en av de allra mest fascinerande böcker jag någonsin läst.
Faktiskt är det kanske tillochmed den bästa!

Läs den!



Detta finns att läsa på bokens baksida;

"Kampen mellan indianer och vita i Nordamerika tillhör västerlandets populärkulturella mytologi. Historiska gestalter som Sitting Bull och Geronimo, Buffalo Bill och General Custer har blivit rollfigurer i otaliga böcker, filmer och seriemagasin. Dessa innehåller alltid samma grundberättelse: det vita framåtskridandet breder ut sig över kontinenten och kämpar ned de vildar som hotar civilisationen.
Men det finns en annan amerikansk historia. Den handlar om hur en genuin kultur slås i spillror av en tekniskt överlägsen erövrare. Hur den nordamerikanska ursprungsbefolkningen under fyra sekel reduceras från någonstans mellan 7 och 10 miljoner människor till mindre än en kvarts miljon. Det var ett av de stora historiska folkmorden, en föregångare till 1900-talets långa rad av folkutrotningar.

Med ett överflöd av historiska källor, hämtade från etnografi, arkeologi och inte minst från indianernas muntliga tradition, har James Wilson skapat en mäktig krönika om de nordamerikanska urinvånarnas öden. Han berättar om de första brittiska kolonisternas möte med urbefolkningen på 1600-talet, om prärieindianernas kamp fram till det grymma slutet med massakern vid Wounded Knee 1890, men också om livet i reservaten idag.

"En dramatisk berättelse på elegisk prosa. Wilson har skrivit en överdådig och lärorik historia som placerar urbefolkningen längst fram på historiens scen."

Knep och knåp


Denna fina klänning var i morse en trasig sarong jag sparat i över tio år.
Nu är den en slags blandning mellan kinesisk startrek och medeltid.
..eller kanske bara hippieflickaktig..

Jag kan inte låta bli att vara störtnöjd!


RSS 2.0