antåg

 
 
en del av mig längtar redan efter solvarna hallon, täcken på vädring och tvättbaljan full med ljummet regnvatten. fika på trappen och påtande i krukor och lirk med träd.
 
 
jag vill göra en del större saker i min trädgård i år. bland annat skrev jag mitt examensarbete om hur vattenanvändningen kan effektiviseras  på området och jag är väldigt sugen på att bygga en liten våtmark för egen rening. jag ska flytta ett träd som står illa till, vill få tillstånd för latrinkompost och sätta upp staket runt grönsakslandet samt täcka hela landet med tidningar för minskad avdunstningdet. jag pratade med en granne häromdagen, vi gick på trädgårdsmässan ihop, och vi bestämde oss för att dra ihop ett gäng som sedan kan hjälpa varann med tunga arbeten, det blir så himla mycket roligare. och så får man ro att ta det lugnt eller festa till utan dåligt samvete framåt kvällen. det känns kul att ha hittat en ny vän här i närheten!
 
jag ska odla strategiskt i år, och inte lite av allt som förra året. dessutom ska jag odla sånt som äts fort och behöver mycket vakt, nära huset. kanske olika sallat , tomat och paprika utanför dörrn men rotfrukter, ringblommor, kål och en del härdigare grödor i grönsakslandet, eftersom det inte ligger i anslutning till huset. jag vill gärna skaffa ett eller två fruktträd, gärna plommon. äppelträde jag har kommer inte ge frukt på några år än, det har varit illa tilltygat och måste dessutom byta plats.
 
i år ska jag ha massor av besök eller åka bort en hel del själv. det ska bli en upptäckarsommar har jag bestämt. en inre resa och/eller yttre. här i krokarna har jag så många fina vänner nu att jag gärna vill ha de runt mig mest hela tiden. särskilt en liten en, som jag närmast beskriver som en helt ny lillasyster, Ebba Sol, två år:)
 
Sommar. Men först ska vi ha vår. det pirrar så härligt i kroppen nu av förväntningar inför det som komma skall.
 
sommartid blir det i helgen! 
 
 
 
 

knoppar

 
jag har varit sugen på tulpaner ett tag nu men härdat ut. krispiga knarriga tulpaner på köksbordet snabbar ju annars på våren, men istället satsar jag på mer långlivade växter och som här, egensnittad prakt. för ett tag sen när jag var hemma tog jag med mig sekatören ut i trädgårn och klippte några kvistar från syrenhäcken. jag ställde de i vatten och nu en vecka senare har de börjat spricka i sina knoppar. det finns inget som spirande grönska att välkomna en när man kommer hem (förutom kärt folk förstås) men spirande knoppar är väl vår om något! och tulpanerna kommer snart de med, i rabatten. man kan ta in grenar från i stort sett de flesta buskar nu på våren men bäst är förstås de som knoppar först. mina favoriter är syren, hassel, äpple och forsytia.
 
en annan fin sak är att sprida budskap omkring sig.  jag sparar på fina visdomsord jag hittar på nätet och skriver sen ut de för hand. överallt klistrar jag upp dem och sprider ut. bland ljus och på kylskåpet, på toadörrn och bakom gardinerna, hemma och hos vänner. det är ett enkelt sätt att stanna upp i vardagen och komma ner på jorden när jag är alldeles för mycket i huvudet med stressande tankar.
 
 

hem

 
 
snart är jag färdig för hemflytt. men såhär i vårtider så har jag inte kunnat hålla mig från att vakna bland grönt förstås. mitt rum i kollektivet är minst sagt knökfullt som det är, men växter har ändå stor prio. jag tänkte visa innan det skall nedmonteras för slutförvaring (rummet alltså) Den stora flaskliljan på lilla bordet köpte jag för ett tag sen och planterade om i större kruka. den vackra kaktusen till höger har jag fått av min kompis kajsa och jag älskar den. dock vet jag inte vad det är för sorts kaktus eller vad den hetet. trädgårdsmästare från skillebyholm får inte lära sig så mycket om exotiska växter med andra ord. hursomhelst är den snygg!
i fönstret hänger en räddad kärleksört i liten loppiskruka bredvid hjärtan och halvädelstenar.
hjärtmobilen är ett pyssel från i julas som jag delat förut här.
 
 
 

mera lek

 
hej hopp nu är det vår. det kan man fira t.ex såhär. jag tog med mig bastian och doppade tårna i havet i helgen. solen gassade och vinden bjöd på storstilat fototillfälle. bastian ville dock inte visa sig i bild.
klänningen är framrotad ur min tonårslåda, älskar den med sina vårfärger såhär 14 år senare. lilablommiga koftan är en begamad hm och koftkappan är den senaste i raden av sweatercoats som jag sytt.
 
jag håller på att ransaka vad jag vill göra härnäst, ja alltså förutom att bli självförsörjande, bo med alla mina bästisar, vandra inkaleden, dansa varje dag eller åtminstone varje helg, skriva knasbarnböcker om snorkråkor och annat kul, resa runt i ekosverige och träffa ännu fler galenskapare(<3) osv. ja hursomhelst så har jag kommit på att jag villl fotografera mer. jag vill lyfta alla mina fina vänner. jag fnular just nu på hur man kan göra det både vackert, kul och viktigt. 
jag saknar verkligen att släppa loss min kreativa sida!!
 
 
 

all work and...lots of play

 
 
ursäkta avbrottet. här har det skrivits examenarbete de senaste veckorna och nu är det inlämnat!! sex veckor har jag haft till heltidsförfogande men helt i vanlig ordning så bestämde jag mig för att en vecka före inlämning radera allt jag skrivit och börja om! jag behöll visserligen huvudämnet men ändrade i fokuset. två nätter har jag inte ens bemödat mig att byta om och sova, utan haft kaffekoppen och datorn som nattsällskap. jag är hyfsat nöjd med slutresultatet men man stirrar sig ofta blind på saker när man har tidspress på sig. jag lämnade in det före lunch igår och redan nu så ser jag flera saker som jag hade önskat att jag formulerat annorlunda, sånt jag velat ta bort eller lägga till osv. så fort hjärnan fick tid att fokusera på annat så öppnade sig nya dörrar. men nu är det alltså gjort! it's gone. it's done. 
 
jag somnade framför lejonkungen igår kl 21 med en kompis och hann inte ens fira. ikväll ska jag på 30årsfest så det blir en skön kontrast. särskilt som min sista praktikperiod börjar på måndag! ni kommer kanske få se en del bilder på tomatplantor, växthus och ett kafé under uppbyggnad den närmsta tiden. sveriges största krav-tomatodling ska jag vara på under fem veckor. min sista praktik. sen tar jag examen!
 
bilderna visar mitt och co-workern Malthes kontor de senaste veckorna. jag bor fortfarande i kollektiv med hans lilla familj och en del andra sköningar. det har varit härligt och bo med en skruttunge som ropar Fiiiia på en titt som tätt. jag hoppas vi ska bo ihop snart igen!
 
 

havremjölk

 
Jag har börjat göra egen havremjölk igen. Förra fasen var någon gång i lägenheten för kanske två år sedan. Jag är ganska stor konsument av mjölk och efter senaste snackisarna om GMOsoja som restprodukt  även i ekomjölken så känner jag mig inte längre så sugen på den.
 
 
Hursomhelst! man behöver 13 dl vatten, 3 dl havregryn, 2 msk olja och en nypa salt efter behag. Kör i mixer tills det är alldeles vitt och simmigt.
 
 
sila av i finmaskig sil, eller duk om man har tid att vänta.
 
 
och häll upp mjölken på flaskor. 
 
 
i några dagar klarar den sig i kylskåp. Min kompis Josef gör sin havremjölk med mer havregryn och den mjölken blir väldigt tjock och god. Man får testa vilket man gillar bäst!
havregrynen som blir kvar i silen kan man koka gröt på eller använda på annat krativt sätt. 
 
 
mjölen dricker jag som den är (älskar havremjölk!), använder i pannkakssmet, smoothies och annan matlagning. däremot är den inte så god i kaffet eller att värma till choklad, då den blir tjock och mer som redning.
 
för den som är mer intresserad av GMO så finns en hel del info här, och även i denna denna fb-grupp.
själv skrev jag detta för ett tag sen.
 
 
 

RSS 2.0