Rea billigare än begagnat!

Idag har jag tagit en tur på stan och besökt 3 secondhand-butiker.
Tog först en tur till Myrorna vid St:Eriksplan, sen Myrorna vid Adolf Fredriks och sist Emmaus i slussen.
Jag blev häpen när jag gick omkring och kollade in ev fynd. De har höjt priserna. Hittade en klänning som jag köpte för nåt år sen till reapris i originalbutiken och på Myrorna kostar samma klänning (dessutom verkligt sliten) mer än vad jag betalade för den som ny.
Jag rynkade pannan. Hmm.. kanske var det ett undantag tänkte jag. Men icke. Särskilt Myrorna verkar ha höjt sina priser ordentligt.
Sist jag var hemma kunde man hitta  fina toppar för 35 kr, vilket är väldigt överkomligt även om det är ett använt plagg, men nu hittade jag kanske ett plagg i hela butiken med det priset. To.m. ett urtvättat eller missfärgat straplinne kostar nu alltså 45 kr.
Ja, jag muttrar, för inte är det väl meningen att ett välanvänt plagg ska kosta mer än samma plagg i tillverkarens rearensning. Hur ska då folk välja att gå till secondhandbutikerna!?
Jo, jag handlar såklart secondhand pga att det finns originellare urval, är billigt och sparar(åtminstone lite) på naturens resurser.
Men jag ska inte hyckla, det Är lättare att välja ett nytt plagg om det är billigare!
Helst ska man väl då avstå helt.

Jag får hoppas att jag kom en dålig dag.
 

Alltför långt bort


you are so far away
I miss you!

Årets första pannkaka


med vispgrädde och hemlagad lingonsylt.
Mums!

Göra om!


Idag har varit en produktiv dag.
Till lyssning av Johanne Hildebrandts "Freja" har jag varit pysslig hela dagen.
Bla har jag gjort om dessa plagg.


Denna gamla skjorta som var så fint mönstrad...


...har fått nytt liv som nackkudde.


Och den gamla kjolen till höger som varit trasig många år...


...har fått nytt liv som...


...en fin 70-talsinspirerad blus

Fina detaljer jag blir glad av


Ringar av silver, gamla som nya


Kasperdockan jag gjorde för många år sedan i skolan


Min kristallsamling


Det vackra halsbandet från Peru


Torkad salvia att bränna


En minidjungel på fönsterbläcket att gå vilse i


Såna färger!

Vad härligt att vara hemma!

Igår var jag hos bästa Sofie som fyllde år. Massa god mat och träffade gamla vänner jag inte sett på åratal. Det känns att man varit borta. Jag kunde inte hålla tyst om min passion för kulturhistoria, i synnerhet mayafolket som jag läser om just nu, sen gled vi in på en del etik och miljöfrågor. Återvinning. Det visade sig att det fanns fler som har samma problem när det gäller att göra sig av med grejer. Jag slänger aldrig något. Jag är en sån som tänker Kan-va-bra-att-ha. Jag har kläder sparade sen jag var 12.  För några dar sen, när jag nyss kommit hem, tvingade jag mig själv att rensa ur garderoben, i jakt på för smått, trasigt, urtvättat, eller i allmänhet, sånt som bara samlar damm. En del grejer som är riktigt fina säljer jag naturligtvis, en del skänker jag, en del får en ny chans. Men vad gör man med resten, dvs sånt som inte går att sälja för att det är för slitet, för trasigt för att skänkas eller få smyga ner i lådan igen? Jo, t.ex. kan man ge dem NYTT liv, men med annan funktion.

Vad man kan göra med gamla kläder;

kuddfodral, lapptäcken, nya plagg, påsar, mjukisdjur, väskor, fodral till det mesta(exempelvis telefon, glasögon, instrument, laddare), sittdynor, tygblöjor, trasor, skopåsar, matkassar, trasmattor, fickor att hänga på väggen, julkalender, tygbindor, tub till att förvara plastpåsar i, magipåsar...
kläder som är riktigt illa däran kan man strimla och använda som stoppning.Idag har jag och mamma varit och köpt penséer, lavendel och x antal fröpåsar. Jag ska anlägga ett litet krydd/grönsaksland på lämpligt ställe. Ska börja med mangold, gurkört och persilja sen får det bli lite mer efterhand.


idag har jag på mig såna fina trädgårdskläder.
snickarbyxorna har jag köpt på loppis på teneriffa. tröjan är några år gammal, från hm


Renare tvätt och renare Vatten

Jag är himla sugen på att köpa tvättnötter. Brukar kolla Hippihäxans blogg och på hennes ekobutiks hemsida kan man läsa detta:

"Tvättnötterna är ett billigt och miljövänligt alternativ till tvättmedel.

Stoppa 5-6 tvättnötter i en tvättpåse och lägg i maskinen, tvätta som vanligt och släng sedan nötterna i komposten.

Nötterna växer på stora träd i Indien. De fraktas hit med båt och på sätt och vis har de klimatkompenserat sig själva eftersom träden bidrar till att minska koldioxidhalten.
Det är bykvinnorna som plockar nötterna, inget barnarbete förekommer.

1kg kostar 150kr och räcker till ca 90 tvättar.

Kombinera gärna nötterna med tvätttvål eller galltvål för att få bort svåra fläckar."


foto:hippihäxan


Ska till stan i helgen. Säljer de tvättnötter i ekobutiken i gamla stan?


Solen gassar

Idag är det första dagen sen jag kom som det varit soligt. Det firades med en liten promenad. Efteråt smög jag mig på några krokusar i mammas rabatt som lapade sol.
Så fint me lite färg i allt det grå!


Läslusig

Igår var jag på biblioteket och hade mycken möda med att hålla fingrarna i styr. Jag kom därifrån med 7 böcker, en ljudbok och en dvd.
Jag har fått dille på Mexicos historia och i synnerhet Mayafolket (också Guatemala), aztekerna och toltekerna. Om det inte var nog med att jag ska hinna läsa dessa inom loppet av fyra veckor så var jag på ett annat bibliotek igen idag och lånade två böcker till! OCH jag köpte även en bok i secondhand bokhandeln, "På jakt efter det förgångna" som handlar om planetens första stora städer, där t.ex. Tikal(Maya) och Tenochtitlán(Aztec) fanns med.
Jag blev så lycklig så jag nästan glömde bort mig och ville köpa fler böcker om centralamerika. Nu har jag tio böcker att läsa, åtta av dessa ska lämnas tillbaka inom en månad. Det ska nog gå bra!

Fr vänster:

Och då hade jag ändå denna fina bok på spanska som jag hittade second hand på teneriffa innan jag åkte.Jag Vältrar Mig i Mayakulturen!

Dessutom ska jag under tiden jag roar mig med detta privata projekt laga massor av mat, för jag lånade också två kokböcker, Stora Vegetariska kokboken" och "På fest hos Frida Kahlo i det blå huset" av Guadalupe Marín.
Jag tror Frida Kahlo är min musa... Dessutom var hon också från Mexico.


Ännu en blogg i nätdjungeln

En ny vår till mötes, fåglarna kvittrar, krokusar spirar, en ny blogg i nätdjungeln, ja, varför inte!?
Idén till att jag skulle börja blogga kom sig av många anledningar. Dels för att;

-jag är av rastlös natur när det gäller kreativitet
-jag bor ca halva året utanför Sverige och gärna vill dela med mig av min vardag till familj och vänner som är långt borta
-jag är pysslig och gärna vill få feedback på mina kreationer
-jag vill inspirera till att leva så enkelt som möjligt, både ekonomiskt och miljövänligt sett

Jag är nyligen hemkommen från Teneriffa där jag och min kille har en stor tomt vi håller på att rensa upp. Vi lever otroligt spartanskt, och jag har väl aldrig varit lyckligare!  Drömmer nu här hemma om en liten stuga på landet med vedspis och trädgårdsland där jag kan odla tex. pumpa, gurkört och jordgubbar.
Jag eftersträvar att leva i harmoni med naturen och att återanvända i det eviga i hopp om att tära mindre på planetens resurser.
Jag brukar säga att leva i två länder är min värsta miljösynd, men jag försöker kompensera så gott det går på annat sätt.

Denna första presentation får ackompanjeras av en av mina favoriter från barndomen, kära Maja


RSS 2.0