Experiment genomfört

Nu är slånbärssaften färdig. Blev godare än vad jag väntat mig!
Det krävs lite tålamod efetrsom det tar fyra-fem dar innan saften är färdig. Dock sköter den sig ju mest själv så det är inget hårt arbete att tala om, förutom att man ska plocka bären då.

Receptet är följande:

1½ liter slånbär (ca 1 kg) mogna och frostbitna eller frysta
1 liter vatten
5 dl socker (ca 500 g) per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft

Tillagning

Slånbären ska vara mogna och frostbitna, då är de mindre kärva. Om det inte varit frost, frys dem ett par timmar eller längre. Bären kan inte kokas, då blir saften kärv. I stället lakas saften ur med kokande vatten.

Rensa och skölj bären. Lägg dem i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över bären. Täck över och låt stå svalt till följande dag. Häll av saften, koka upp den och häll den över bären. Låt stå övertäckt och svalt 1 dygn. Upprepa detta två gånger till, dvs sammanlagt fyra gånger, så att bären blir urlakade.

Häll bärmassan i en silställning att självrinna 20-30 min. Mät upp saften och sockret. Koka upp saften, rör ner sockret och koka upp på nytt. Tag bort ev skum.

Tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite av saften. Häll den i rena varma flaskor, ända upp till kanten. Förslut dem genast. Förvara svalt.

sjusovGick upp sent idag. Ändå har jag gjort lite av varje. Sytt gardiner på beställning, hämtat ut paket, tagit en långpromenad med vantar på (nu är det höst) och handlat mat. Hm en riktigt slö dag egentligen. Blir att gå och lägga sig tidigt ikväll.
Men först film och te!

Den tjusiga väckarklockan som man drar upp har jag fått av mamma. Den tickar på efter många årtionden.

Smäll på fingrarna

Vad dum jag känner mig. Satt vid middagsbordet ikväll och Viktor pratar om höstens nya biofilmer , och nämner "2012" som jag skrev om för nån vecka sedan. Ja, alltså inte om filmen, utan min förvåning över avsaknaden av denna film.

Därefter när jag nu loggade in så har jag fått en kommentar på just det inlägget som berättar för mig att en sådan film kommer inom kort. Tyvärr så är ju även denna en katastroffilm, vilket var som jag inte hoppades på men men. Filmindustrin är ju som den är.

Vad ska man säga. Mina tankar ligger i tiden, men jag är dåligt uppdaterad!

 

På wikipedia kan man läsa följande om filmen i fråga:

"Katastrofer börjar inträffa samtidigt i hela världen den 21 december 2012. USA inrättar en myndighet vid namn "Institute for Human Continuity" (Institutet för Människoartens Överlevnad) som med hjälp av ett antal fartyg försöker garantera Homo Sapiens överlevnad.

Filmen är inspirerad av ett antal olika hypoteser, bl.a. att Mayakalendern tar slut vilket vissa tror betyder jordens undergång, vissa tror också att den yttersta dagen kommer."

 

Synd! Man kan ju dock hoppas på att vi överlever och sedan börjar Förstå.

Det brukar ju för det mesta känneteckna katastroffilm i ett nötskal.


Livet i en ask

Eller åtminstone lite te

Dagens loppisfynd är fem fina plåtburkar och en parfymflaska i glas med slipade blommor.

Här ska jag gömma kakor, kryddor och en och annan hemlis. Fina burkar ska inte bara stå tomma. De ska användas!


gröna fingrarmurgröna är en nygammal favorit. finast är de uppbundna i cirkelform. jag och mamma var och köpte hängande murgrönor som jag sedan band upp.


ståltråd och avbitartång


gör en cirkel med två små ben och stick ner benen i jorden.


sen virar man bara försiktigt stjälkarna runt.
går lätt att ta bort om man tröttnar eller hellre vill ha murgrönan hängande


KontrasterI Svenska Dagbladet stod det ju igår om hur 27 år gammalt konserverat kött sålts från sverige till polska dagis och förskolor.
Vilken kontrast till årets kanske största snackis(efter möjligen lågkonjukturen), nämligen vad det egentligen är vi stoppar i oss och våra barn.
Uppenbarligen är det inte intressant vad man i andra länder matar sina barn med,
huvudsaken är att tjäna pengar.
Krasst!

Kapitalism och skogspromenaderJag och Viktor spelade monopol i fyra timmar, två omgångar. Jag förlorade båda.
Vi kom fram till att jag inte är tillräckligt hänsynslös för att vinna. hmpf..


Har tagit en promenad i skogen som är i full gång med att byta skrud


Plockade slånbär och frös in. Imorrn ska jag göra slånbärssaft. Har aldrig testat det förut så det ska bli intressant. Slånbär är ju väldigt bittra men jag måste ju prova åtminstone än gång.
Återkommer med resultat!

Häng i bibblan

Biblioteket igen, ja jag vet. Senast lånade objekt är tre filmer jag sett de senast dagarna.
Höst och regn är goda förutsättningar för att krypa ner i soffan med te och chutneyskorpor.
två av dessa ärCaramel
En liten pärla som utspelar sig i skuggan av kriget. Fem väninnor driver en skönhetssalong i Beirut, Libanon. Fylld av humor och påtagliga sanningar om samhället. Lämnar en med lagom upprymdhet. En sån där måbra-film, fast med lite mer djup.


The Wrestler
Mickey Rourkes comeback har nog få missat. Trots omslagets skvallrande om nomineringar, både oscar och flera andra, var jag inte säker på vad jag hade att vänta mig.
Sanningen är att The Wrestler är den mest hjärtslitande film jag någonsin sett. Paralyserad och fullkomligt hängiven varenda sekvens satt jag efteråt  med en klump i halsen och kunde inte få ur mig något som överhuvudtaget förklarar vilket underbart och fruktansvärt mästerverk denna film är, dvs Mickey Rourkes prestation. Aldrig har en människa fått mig att tro så mycket på historien som i denna film. Vad ska man säga..
Helt fantastisk!
och soundtracket med accept, cinderella mfl. är bara så Yes!


Fyndigt värre


För den som drömmer om svunna tider finns det genvägar som inte är alltför långa att gå!


Äkta VaraDagens frukost: Cappuchino, fil med hemmagjord svartvinbärsylt och müsli, nationalteatern i stereon och Camino på bordet

Jag har än en gång en god anledning att lovprisa Jakobsbergs bibliotek. Vad hittar man inte hos dem om inte underbara CAMINO, ekologiskt, energismart, fair trade.
Efter att ha läst Reko som säljs i de flesta butiker nu, och blivit gruvligt besviken på hur lite information man faktiskt får för pengarna kan jag inte annat att tacka och bocka Caminos redaktion för en så underbar infostinn tidning.
Jag tecknar en prenumeration direkt!

Camino finns även på nätet:

perfektion


satellitfoto från lantmäteriet

eller lönn


2012

Hur kommer det sig att det fortfarande inte kommit någon Hollywoodproducerad katastroffilm om 2012? Los gringos brukar ju annars vara rätt bra på att hänga med i tiden. dvs, det finns filmer om hotande undergång i de flesta genrer. utomjordingar, miljöförstöring, superskurkar, maktgalningar, den religiösa domedagen, vampyrer, varulvar, milleniet och diverse korsningar mellan dessa.
Både maya, aztekerna och Hopiindianerna bl.a. har föruspått att det kommer hända något år 2012, då vi enligt deras profetior kommer gå in i en ny era.
Inte för att det är något jag oroar mig över. Men det får mig att fundera.
Varför har ingen tagit tillfället i akt att skapa något runt detta?

Jag tror inte på massundergång eller något annat destruktivt, och det tror jag inte att de gjorde heller. Men vore det inte upplyftande med en film som handlade om hur vi som mänsklig ras gick in en ny typ av tänkande och förståelse.

istället kommer det fler och fler filmer som handlar om hur planeten går under och hur någon i sista sekund lyckas klura ut den magiska formeln som räddar dagen (och alla oss spända åskådare).

jo det har kommit en hel del filmer som behandlar temat "hur världen kommer se ut om 20 år om vi inte förändrar vårt beteende och våra omoraliska vanor"

jag är ingen filmskapare.
jag är inte ens en kritiker. allt har väl sin mening, på sätt och vis. men lite mer Mening skulle inte skada oss.
särskilt inte om det fick oss att vakna upp ur den här dvalan.
och sluta hata allt som vi inte förstår.


drömmen om evighet


jag längtar tillbaka till gotland

Makt

Det finns musik som får mig att rysa. Som underbara sångerskan Mercedes Sosa från Argentina.
Hennes ord är poder puro, ren makt.

Det är frihet att lära sig nya språk. Sen jag lärde mig spanska har verkligen en ny värld öppnat sig framför mina ögon. Jag förstår så mycket mer. Tyvärr förloras mycket i brist på bra översättning.
Ibland går ju saker och ting inte att översättas med rättvisa. Ta bara det svenska ordet "Lagom" t.ex.
Samma sak gäller ord i andra språk.
Varje nytt ord jag lär mig gör mig både ödmjukare och lyckligare.
I veckan har jag börjat slå i svenska ordboken i jakt på nygamla svenska ord.
Det förvånade mig inte att hitta ett eller två ord per sida som mig är helt främmande, i mitt eget språk.
Jag är klart inte ute efter att bli språkpolis eller kritiskt anmärka på hur vi tappar det svenska språket, utan helt enkelt är jag intresserad av att lära känna ord, som faktiskt har betydelse. Lika gärna som jag vill drunkna i så många olika språk som möjligt.
Tänk själv vilken frihet, att tala samma språk igen, att förstå varandra igen.
Se en annan människa i ögonen, från en helt annan plats, en helt annan värld, en helt annan kultur, och Förstå!

Som i sagan om babels torn
innan det rasade vill säga.

 


åtsnörddet finns dagar då en kopp te är allt som hjälper mot kylan och tomheten


känslan att vara åtsnörd och nästan gå av på mitten


eller gör det..?

...hjälper alltså

Baskern på!Baskern på för nu är sommarn slut!


Jag rensade garderoben förra veckan. Detta tjusiga mönster tillhör en tunika som tillsammans med andra fina plagg ligger ute till försäljning just nu. Viktor hjälpte mig att fixa fina foton. Tack, kära bror!
Se Här

Abstinens efter...blod..?

Jag avskyr TVserier. Varför? Därför att det finns för många.
Det finns för lite tid för hinna titta och sålla. Då är det bättre att bara sålla.
Man ska ju hinna Leva också.Detta gäller såklart inte True Blood.
Tack vare all uppmärksamhet den fått iochmed att den börjat sändas på SVT tänkte jag, som ungefär "Tja..varför inte? Att utforska en ny serie en timme i veckan har man inte dött av."
Vilken röta att gjorde det.
Eller kanske inte.
Efter två avsnitt dryper jag redan av stark abstinens. Vore det inte för abstinensen skulle jag inte sitta här och skriva om det. Jag har redan försökt få tag i en dvdbox, eftersom jag inser att jag inte kommer hinna se hela första säsongen. Jag åker ju senare i höst. I Sverige är det småknepigt. Boxen släpps inte förrän i december. Importerade finns det några enstaka av, som skjuter i pris i takt med min abstinens. Tyvärr är jag för tillfälligt för fattig för att lägga ut såna pengar som den faktiskt kostar här hemma på en sådan lyxsak som en dvdbox!
Mitt andra alternativ vore att importera en själv, direkt från Amerikat. Puh, tull, puh administrativa kostnader, puh moms osv...
Vad göra annat än att vänta...

åtminstone tills nästa onsdag...

RSS 2.0