Four faces
Skrivkrampen har släppt
Bra saker som hänt i helgen
.Min skrivkramp har släppt
.Äntligen sänder Viasat history Mayaavsnittet från "de gåtfulla civilizationerna, och jag lyckas t.o.m spela in det
.Vi har haft årets andra kräftskiva
.Moises har ringt
.Jag har gjort storstädning i garderoben, sorterat och gett bort
.Jag har hittat de ultimata jeansshortsen, för löjliga 49 kr
.Hösten har kommit!
Boken är en Carlos Castaneda
Kung av grönt
Rabarber är min trädgårdfavorit.
Den är så krusig, vacker och god!
Idag har jag lagat egen chutney och bakat rabarbermuffins. Resten av skörden har jag fryst till i vinter.
Rabarberchutney
Skölj 500g rabarber och skär den i tunna skivor. Blanda i 1½dl russin, 3½dl strösocker, 1 tsk malen kanel, 1 rågat kryddmått curry, 1 rågat kryddmått chilipulver och 2 msk vinäger. koka chutneyn på svag värme och var noga med att röra om så att den inte bränner fast. Ta kastrullen av värmen. Häll upp på rena burkar.
Muffins
1 sats vanlig sockerkakssmet
(2 ägg, , 50 g smält smör, 2 dl socker, 1 1/4 dl mjölk, 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver. blanda torra ingredienser för sig, blöta ingredienser för sig. blanda sedan samman)
några finhackade rabarberstänger
ca 1/2 dl socker
ca 1/2 dl riven kokos
Blanda ihop rabarberbitarna med socker och kokos. Låt stå och dra en kvart. Rabarbern kommer safta av sig. Häll bort (drick upp) vätskan. Blanda i smeten. Häll i fomar och ställ in i ugnen ca 15 min 225 grader.
Läckert!
Rabarberfrön kommer med mig hem till Teneriffa. Hoppas jag lyckas få dem att gro. Skulle mer än gärna ha rabarber i trädgåden, både att äta och för att gjuta med. Den vänstra bilden föeställer betongplattor gjutna med rabarberblast. Den högra en något vanligare variant, som skål, eller fågelbad.
Läckert!
Sommarens sista ljumma suck
sommarens sista ljumma suck ska jag minnas såhär och sen blir det på med halsduk och stövlar

vid görvälns slott
väskan är ett gammalt siouxhantverk jag budat hem på tradera. klänning från indiska

fotograferar i skogen
klänning från gudrun sjödén, köpt andrahand

jag och min bror viktor vid görvälns slott
foton tagna av viktor
Guatemala i en liten ask

Armbandsfynd från Gotland. Såna färger ser man inte varje dag, särskilt inte på svensk landsbygd.
Nyheter i bokhyllan

De här två kom hem med posten igår.
Min hjärna som är väldigt förtjust i att organisera och vara rättvis hindrar mig dock från att hugga in. I min hylla finns lång väntetid. Jag köper för många. Den här veckan har den fått ett tillskott på inte mindre än sex nya böcker.
I kallhäll centrum ligger nämligen ett av Stockholms bästa antikvariat. Skyltfönstret fungerar som en magnet på mig, och eftersom det är så billigt kan jag inte låta bli att köpa åtminstone en pocket när jag är på väg hem från konsum.
Jag blir så exhalterad av böcker att jag får hjärtklappning, ja nästan blir utbränd, bara av att tänka på det..
Min dos av deckare


I onsdags sändes sista "Miss Marple".
De senaste veckorna har jag och mamma bunkrat upp med kanelte, skorpor och chutney, tänt ljus och tagit del av min favoritdeckare, och för min del, enda.
Jag kommer sakna!
Lugn

Idag regnar det och jag har fortfarande inte lämnat mitt sovrum

När det regnar finns inga måsten

Jag kan ligga kvar i sängen

Kika mot fönsterbrädan

Och hinna läsa lite ur alla de böcker jag ständigt lånar
tvättnötter=bedövningsmedel
boken ifråga heter Atlas över nordamerikanska indianfolk och är en ganska enkel, rikt illustrerad bok, främst tänkt för barn och ungdomar.

nyheten(!) i fråga är att något som kallas tvålbär, vilka uppenbarligen är släkt med tvättnöten, använts i generationer av indianstammar som cherokeserna och chickasawerna i Jagandet på mat.
jag citerar
"tvålbäret, en planta av familjen sapindaceous, växer i de subtropiska områdena i USA. plantan finns i ett dussin arter och innehåller ämnet saponin. förutom att detta löddrande ämne används för rengöring, används det till att förlama fisk som tycker om tvålbärets frön. indianska jägare använde det med framgång för att fånga fisk i sjöar och dammar."
"Indianerna hade detaljerad kunskap om växternas medicinska egenskaper. De utnyttjade den bedövande effekten hos ämnet saponin (se bild) för att utan möda fylla sina nät med fisk."

kuriosa som jag inte alls förväntat mig att hitta där jag hittat det..:)
Äppelriket
Just nu i mammas och pappas trädgård får man plocka fallfrukt var och varannan dag för att det inte ska ruttna bort.
Att plocka från träden är än så länge helt överflödigt.

Det tråkiga med just äpplen är att alltför många ruttnar bort i onödan.
Tills iår dvs.

Pappa har nämligen införskaffat en juicemaskin

Varje morgon räcker fallfrukten till ett glas eller två.
Har också börjat läsa på om att göra egen cider. Hittade en superbra bok på biblioteket.

Annars kan man göra äppelkaka, som den här från Rosendals trädgårdscafé.
Äppelkakan Signe
Kaka:
75 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 stora syrliga äpplen
Fyllning:
2 ägg
3/4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl creme fraiche
Kaka:
-Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. för att de inte ska bli bruna kan man lägga dem i vatten med citron.
-blanda smör, strösocker och vaniljsocker poröst.
-tillsätt ägg, mjöl och bakpulver.
-häll upp smeten i smörad och bröad form(jag brukar ta riven kokos, blir ännu godare) i en form med hög, avtagbar kant. gör botten slät med hjälp av en sliuckepott. tryk i äppelklyftorna, ganska tätt.
-grädda kakan i 175 grader i 20 minuter.
Fyllning:
vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. rör försigtigt i creme fraichen.
bred smeten över kakan och grädda i ytterligare 30 min.
Et voilá!
med grädde=himmelsk!

som tur var har jag också två små ätmaskiner som blir glada över ett färsk falläpple.
eller ett varsitt, snarare.
Smaklust

var med mamma på matmässan smaklust i tanto igår eftermiddag. vilken fröjd för öga och näsa.
på scen pratades det om den kunnige konsumenten och vår makt att bestämma vad som skall finnas i affärerna. och hur nervösa vissa livsmedelstillverkare börjar bli över detta.
visst känns det skönt att veta att man är med och påverkar och Förbättrar vår mat och vår inställning till den.
fick med oss kilovis med skånskt surdegsbröd (egentligen bara 3 stycken, men vad de väger(!))

såg en massa olika slags chutney som jag tänkt prova på att göra, bla på morot, tomat och krusbär.

köpte i förra veckan denna ekologiska mangochutney från santa maria, och den levde helt upp till mina förväntningar. sött och kryddigt, precis som det ska vara, och med Smak.
här ska bli paj, saft och kräm

krusbärsplockning hör augusti till
fortfarande med nattlinne på
äntligen komplett i tvättstugan

på medeltidsveckans marknad httade jag ett par som bla sålde tvättnötter.
jag blev så glad så jag köpte både till oss att ta med tillbaka till teneriffa, och till mamma och pappa. (nästa projekt blir att så kärnorna i krukor när jag åker tillbaka i höst)
nu är lådan komplett, med galltvål och tvättnötter, och jag har redan hunnit tvättat 2 maskiner.
första tvätten var jag lite snål och slängde i bara fyra stycken men andra gången blev det som det ska.
resultat?
oklanderligt rent.
tvättmedel, bye bye!
fårö




moises vanligaste fotopose


stenrosor jag skulle vilja ha i min trädgård

mjuk tång

fossilfynd
den bästa marknaden i världen




moises visar grannpojken hur man spänner skinnet på en djembe

karamelläpplen med mandel hör ju till. åt en..tre stycken tror jag

vårt marknadsstånd

när jag var yngre var svenska petri tårar min favoritfilm. den här bilden känns bekant

hantverk när det är som bäst

hos smedjan blev jag gärna kvar

inte varje dag man kan köpa fullfjädrad rustning

mer smide

visby var full av spetälska i finkläder

och med läderdekorationer


våra grannar från ett vitryskt kloster sålde fint hantverk

på kvällarna bjöds det gyckel och eldshow

och magiskt nog saknade havet horisont
kanske som för att säga
just nu
behövs inget annat
än detta
en liten tidsresa