ett till julklappstips

 

Det finns företag som vill ta patent på maten. Det handlar inte om några bönders levebröd. Inte heller om ”mat”. Det handlar om m a t e n. All mat vi äter kommer från frön. Utan frön, ingen mat. Nej, inte kött heller, för vad ska djuren äta om inga frön finns?

 

Patenterade frön som t.ex. GMO innebär matkontroll, pengakontroll och såsmåningom, en möjlig ekosystem-kollaps. Patenterade frön kan innebära att vi med tiden inte kommer ha rätt att odla vår egen mat, utan blir tvungna att köpa precis allt. I usa (och många andra länder) finns redan problemet med genmodifierade(GMO) grödor, där fröna färdas med vinden bort till andra bönders mark. När fröna sen gror blir bonden vars mark blivit ”invaderad” juridiskt skyldig att betala skadestånd till fröets upphovsmakare för att ”han odlar” patenterade frön utan att betala för dem. Samma sak om man ett år odlat patenterade frön och nästa år vill gå tillbaka till ”vanliga”. Några gamla frön kan ha fallit till marken och vaknar till liv året därpå..

Gmo-frön är framtagna för att stå sig bättre mot sjukdomar och skadedjur, vilket gör att de kan slå ut den naturliga faunan och ersätta det naturliga urvalet. Det är inte så svårt att förstå att en sådan värld inom viss tid skulle bli ganska variationsfattig. Vilket i sin tur påverkar djurliv och till slut ekosystemen.

 

Snabbversionen är att vi blir fångar i mångmiljardföretagens klor utan möjlighet att påverka en av vår viktigaste basfunktion, föda.

 

 
 

Meningen är inte att skrämmas, och jag vill inte heller överdriva, men det är många ettor och tvåår som adderats genom åren för att jag ska våga skriva detta och tro på det. I Indien förra året mötte jag själv bönder som odlade GMO-bomull. Det var deras sätt att överleva, men de insåg själva misstaget de gjort sedan de gått på patentföretagets lockpriser. Att det verkliga priset inte var vad de betalade för fröna, utan skuldsituationen de försatt sig i genom att falla för ett fult knep. ett beroendeförhållande som kanske skulle ärvas ned till nästa generation.

 

Julklappstipset är finansierang av en film om frön. Det är de två amerikanska filmmakarna  Jon Betz och Taggart Siegel som är i full fart med att producera Seed-the untold story. För att finansiera filmen tar de hjälp av en kampanj via Kickstarter och man kan donera pengar för att få filmen färdig. Jag tycker att det är ett jätteviktigt projekt och hoppas att de kan nå ut till så många som möjligt med sin film.

 

Jag ger bort en donation i julklapp i år. I övrigt fortsätter jag med Ekologiskt:)

 

mer film om GMO

 

 
bilder: 1.ekologisk jättezuccini ur egna täppan juli 2013. 2.ekotomater på skolan Skillebyholm sept 2012. 3+4. utslagen bomull och bomullsblomma av gmo-frö, indien jan 2012.

Kommentarer
Postat av: LisaTorun

Oj, vad bra skrivet och vilket bra tips. :) Tänker själv mycket på det här och är livrädd för vad som eventuellt är på väg att hända, men har inte riktigt satt egna ord på det i huvudet än, eller vad man ska säga...

Svar: det finns så många sätt att dra sitt strå till stacken på. det här är ju ett, men huvudsaken är att vi pratar om vad vi kan göra åt saken också. inte bara prata om problemet.. din valda livsstil är ju superinspirerande ska du veta!!
Sofia Nordahl

2013-12-14 @ 18:36:55
URL: http://torunfirouzeh.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0