mångfald

 
På baksidan av min dusch/toa-byggnad låg det förut en stor hög av en massa fult bråte som de gamla ägarna lämnat kvar. En typisk skräphörna. Mestadels har det varit gammalt murket virke, ruttna pallkragar och plywoodskivor i upplösningstillstånd. men även plastpåsar, takpannor och leksaker etc. en salig röra av brukligt material och skräp. Ovanpå låg en blandning av plasttak och grenar från olika träd och buskar. 
 
När jag rensade upp märkte jag ganska snart att det var svårt att flytta en del material (+ att jag inte har bil och kan köra iväg skräpet) så jag bestämde mig för att behålla det på plats. Jag rensade ut allt som var skräp och tog sen på mig mina gamla undergroundkängor och stampade sönder allt trämaterial som var murket. sen grävde jag ner det på plats. det var en hel del och med hjälp av det jämnade jag ut markytan. 
 
 
Husväggen är lite oroväckande låg i förhållande till markytan trots att det redan finns dränering i form av betongplattor placerade en bit från väggen och lite grus emellan. Jag tog vara på de pannor som var hela och lät de hjälpa till att hålla vattnet borta från väggen. ihop med lite större stenar blev det t.o.m ganska snyggt:)
 
den här hörnan gränsar till skogen bakom min tomt och de skiljs åt bara av viltstängsel. Jag tror det skulle vara en perfekt plats att placera ett igelkott-bo på! I boken Vilda Grannar finns ritningar på en rad olika bon man kan bygga för att locka till sig djur och öka den biologiska mångfalden i sin trädgård, t.ex. fladdermusholk, fjärilsholk för övervintring och igelkott-bo. 
Virket jag har tänkt använda räddade jag från en stor skrothög här i krokarna. typ olika sorters råspont är det och obehandlat förstås. får återkomma när jag byggt och inrett:-) kanske behövs nåt tjockare men tanken är att man hjälper till att isolera utsidan med t.ex mossa och löv.
 
det känns bra och roligt att kunna använda saker på nya sätt, eller helt enkelt bara slippa köra till tippen med allt som inte passar in för tillfället. råsponten fanns i så riklig mängd så jag passade på att klä in mitt gamla avsågade köksskåp med den och nu har jag det i trädgården som skydd för gräsklipparen. det blev snyggare så.
 
på sidan i den nedre bilden står mina gamla vindskivor (ovansidan), de bytte jag mot nya i sommar och vem vet hur länge de sett ut sådär! vilken tur att jag sluppit vattenskador!!
 
 

Kommentarer
Postat av: Hanna

På min kolonilott har jag numera också en stor skräphög efter att vi renoverat uterummet och satt nytt tak. Mängder av gammalt virke har jag använt för att bygga ett stabilt bord, samt för att ersätta trasiga hyllor byggda av spånskiva. Tyvärr är det trist med det gamla platsttaket, jag vet inte vad jag ska använda det till och jag har ingen bil så det blir bara liggande.

Svar: jättebra ju! plasttak är ju inte snygga alltså, jag har mitt kvar gömt bakom ett förråd. ingen aning om det kommer bli använt till något, ett tag hade jag det på komposten som lock för att skydda mot regn men jag insåg snart att det var rättså onödigt. det får hänga kvar dock, även om jag inte gillar plast.
Sofia Nordahl

2013-09-09 @ 10:56:52
URL: http://skrumulte.blogspot.com
Postat av: Angelica

Smart sätt att skydda väggen från regn!!

Svar: takpannor är bra till mycket:)
Sofia Nordahl

2013-09-10 @ 19:08:02
URL: http://stationen1887.blogspot.com
Postat av: Hanna

Jag vet inte heller vad jag ska använda mitt till. Det är ca 25 år gammal och är både sprött och beväxt med mossa, så det fungerar inte så bra som tak. Kanske kan jag bara finfördela det och slänga det i de vanliga soporna på koloniområdet.

2013-09-11 @ 10:45:41
URL: http://skrumulte.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0