Experiment genomfört

Nu är slånbärssaften färdig. Blev godare än vad jag väntat mig!
Det krävs lite tålamod efetrsom det tar fyra-fem dar innan saften är färdig. Dock sköter den sig ju mest själv så det är inget hårt arbete att tala om, förutom att man ska plocka bären då.

Receptet är följande:

1½ liter slånbär (ca 1 kg) mogna och frostbitna eller frysta
1 liter vatten
5 dl socker (ca 500 g) per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft

Tillagning

Slånbären ska vara mogna och frostbitna, då är de mindre kärva. Om det inte varit frost, frys dem ett par timmar eller längre. Bären kan inte kokas, då blir saften kärv. I stället lakas saften ur med kokande vatten.

Rensa och skölj bären. Lägg dem i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över bären. Täck över och låt stå svalt till följande dag. Häll av saften, koka upp den och häll den över bären. Låt stå övertäckt och svalt 1 dygn. Upprepa detta två gånger till, dvs sammanlagt fyra gånger, så att bären blir urlakade.

Häll bärmassan i en silställning att självrinna 20-30 min. Mät upp saften och sockret. Koka upp saften, rör ner sockret och koka upp på nytt. Tag bort ev skum.

Tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite av saften. Häll den i rena varma flaskor, ända upp till kanten. Förslut dem genast. Förvara svalt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0