guldkorn


har ni några fina bloggtips på lager? jag lägger inte så mycket tid på att leta efter ny läsning, helt enkelt för att jag redan tillbringar för mycket tid vid datorn. men jag vill gärna hitta fler guldkorn därute. de bloggar jag läser mest ligger fortfarande i länklistan nere till höger. ni är ju en hel del som hänger här nuförtiden, vill ni dela med er av något som inspirerat på sistone?

 

jag delar de här två, som jag sporadiskt tittar in på då och då.

 

skogens maskinist-om ett par i norge som övergett systemet och lever tillsammans med sitt barn i ett egenbyggt hus i skogen. uppdateras inte ofta av förklariga skäl men ändå ganska intressant att se hur vissa väljer att leva i ett välfärdsland. särskilt tydligt blir det hur byråkratin fungerar när någon bestämmer sig för att leva efter hjärtat och inte efter normer. för övrigt samma kille som i filmen Friends of Gopia som dykt upp lite här och var det senaste året.

 

alisaburke -en kreatör och konstnär som också delar en hel del tutorials. jag tittar in när jag känner mig lat men pysselsugen. hittade dit med hjälp av mitt favvo-sökord "driftwood".

 

två totalt olika bloggar minst sagt! 

 

 

 


tomat x 3

av de egenodlade tomaterna ligger fortfarande en hel del i fönster och fruktskålar. det blev mycket tomater med andra ord. alla stora gröna tomater jag tog in på gränsen till förfrysning har succesivt mognat av och ligger röda här och var. följande har jag fått till från den egna odlingen;
 
1. syltade gröna cocktailtomater
2. röd tomat chutney
3. grön tomat chutney
 
å här kommer recepten, som jag hittat på olika receptsidor.
 
syltade gröna tomater;
1 kg gröna tomater, 2 liter vatten, 1 msk salt
 
konserveringslag;
1 dl ättiksprit (24 %), 3 dl vatten, 2,5 dl socker, 1 tumme färsk ingefära, 3 kryddnejlikor, 7 vitpepparkorn, kanel
 
koka upp vattnet och saltet och lägg i de tvättade tomaterna att sjuda någon minut. skalet kan spricka, det är bara bra. töm kastrullen och koka upp konserveringslagen. när sockret löst sig lägger man i tomaterna igen, som får koka 10 minuter. häll sen upp på ren burk och förvara i kyl eller likn.
 
röd tomat chutney
9 stora tomater el motsvarande mängd små, 1 gullök, 1 dl socker, ½ dl vinäger (vitvin el äppelcider), 1 tsk salt, 2 msk grovriven ingefära, 1 krm malen kanel, chili efter tycke
 
tvätta och skär tomaterna i bitar, hacka löken. blanda allt i en kastrull och låt koka på svag värme tills konsistensen börjar bli grötig. häll upp på rena burkar. 
 
grön tomat- och rabarberchutney
250 gram gröna tomater, 100 gram skivade rabarber, 2.3 msk grovriven ingefära, 1 gullök, 2 kanelstänger (jag tog malen, hade inga hemma), 1½ dl socker, 1½ dl vinäger (vit elller äppelcider), chili efter tycke
 
gör på samma sätt som med den röda chutneyn. rabarbern var en bonus eftersom jag fram till förra veckan fortfarande hade lite i trädgården. och lyckligtvis hann jag ta och frysa in den innan den gav upp helt.
 
chilin, ingefäran och vinäger är det mest karakteristiska för "min" chutney och därför får man prova sig fram, för att se vad man gillar i fråga om mängd.
 

paket

jag fick ett paket för ett tag sen. en vinst egentligen. 
 
 
från en tävling som medvetenmini gjorde ihop med underbaraclara. jag brukar inte delta i tävlingar men den här var så fin. ett set med ät-tema. jag är en sån som nästan alltid har nåt ärbart i väskan. och vattenflaska att fylla på. en mugg och tallrik från biobu var med i vinsten. båda är tillverkade av giftfri bambufiber och går att kompostera i sitt livs slutskede.
 
trätandborste från ekotandborsten. alltid bra att ha.
 
 
vattenflaska i stål från earthlust, temperaturhållande mattermos och burk med lock från Kids Konserver och Clipper eko-te.
 
det som är speciellt med de här grejerna är materialen. förnyelsebara och/eller kemikaliefria. Utan PVC, ftalater och BPA. Det forskas ganska mycket på just kemikalier. hur de finns överallt i våra hem och framförallt i barnrummen. boken "den onda badankan" om just detta kom ut nyligen för den som vill läsa mer om ämnet.
 
jag har bantat mitt hem på plast de senaste åren, både för att det ofta är ett onyttigt material och för att jag helt enkelt inte gillar det, tyvärr känns det dock praktiskt i mångt och mycket och särskilt matlådorna är svårersättliga. det finns i metall förstås, jag har två stycken men skulle behöva fler. det är bra att det finns alternativ till matförvaring och jag gillar särskilt mattermosen väldigt mycket. men många gånger har jag också använt vanliga retur-glasburkar med lock till lunchen eller en klyftad frukt. och ofta har det varit utmärkt! dessutom billigt och bra.
 
medvetenmini säljer i huvudsak kläder och prylar för barn men har en hel del även för oss utan. företaget är en en(kvinnas)show och små företag är det extra fint att stötta, när de gör något Bra, naturligtvis!
 
tävlingen gick förresten ut på att ge konstruktiv kritik om butiken. jag efterlyste information om den/dem som ligger bakom, lite personlig feeling helt enkelt, för att jag blev inspirerad och nyfiken. och det gillades tydligen. en fin handskriven lapp kom med paketet. Tack Ebba!
 
 

kompost -på liv och död

 
trädgårdsmästeri är ganska smutsigt arbete, åtminstone om man vill göra det "på riktigt". det finns många sätt att göra det på förstås men för mig är "på riktigt" att känna jorden, att förstå nedbrytning och uppbyggnadsprocessen som är en av de grundläggande principerna för vår -och allts- existens. vissa tycker det låter flummigt men det är ren vetenskap. 
 
komposten är en snabblektion i livs och dödsprocessen. och hur äckligt det kan tyckas vara att hantera jäst och ruttet köksavfall så tar snart fascinationen vid när man ser vad som händer efter ett par dagar i en färdig kompostlimpa. jag har en enkel kompost hemma, som fylls på med olika komponenter beroende på vad jag har eller (inte) förbrukar, t.ex skal, döda plantor, grenar, ruttna tomater etc. det betyder att jag blandar om ofta men nedbrytningen går relativt långsamt.
 
på min praktik finns en kompostpark. olika material samlas i olika högar. när man har tillräckligt av olika komponenter byggs en ny kompost där man gör en jämn mix av kväverikt material (matrester, färska plantor, gräsklipp etc.) och kolrikt material (grenar, torrt växtmaterial, halm etc.)
 
detta gjorde vi för kanske två veckor sedan!
 
 
får man till en bra blandning av kväve/kol så börjar komposten stiga i temperatur och kan efter 2 dagar ha kommit upp i 70°C. 
 
Vår kompost blev ca 4x1,5 meter och ca 1,20m hög. På en dag blev den varm. Efter 2 dagar pyrde het ånga ut om man grävde ett litet hål upptill och nu ca 10-12 dagar senare så är komposten ca 0.5 m hög. Förbränningen har gått så snabbt!
Med sådan aktivitet förvandlas inte bara naturliga ämnen. man kan tänka sig att en hel del fulbakterier och andra otrevliga komponenter skapade av människan kan förbrännas bättre i en sån här komposthög än att t.ex spolas bort i avloppssystem (om man t.ex pratar latrinkompost). som senare blandas med en annan massa tjafs, jäser och hamnar på åkrar där mat sen ska odlas. hur trevligt känns det, egentligen? 
 
men det finaste är att lära sig se att vi kan ta vara på så mycket mer än vad vi tror. komposten är en favoritgrej i trädgården för mig. 
 
tre stycken har jag hemma, för olika ändamål. nästa år hoppas jag på en fjärde (ja om jag kan få till den där sabla latrinkomposten nån gång)
 
 
 
 
 
 
 

soppa på en morot

 
i några dar har vi skördat morötter på min praktikplats. de morötter som är för små eller för konstig form för att levereras till köket lämnas i jordkällaren för personalen att förse sig av eller tas om hand av såna som mig:)
 ekologiska morötter är något i särklass. biodynamiska är snäppet bättre. kretslopp på hög nivå. och har man mycket morötter som man inte har plats att förvara så är soppa så sabla gott. jag gjorde storkok igår när jag ändå var igång. härligt att värma en kopp och ta en knäckemacka när jag kommer hem.
 
jag lagar på känn, men ungefärliga mått;
 
morötter, kanske 10 stora.
3 dl vatten
1 gul lök
½-1 dl grädde (vispgrädde helst)
chili efter tycke
1 buljongträning (eko, annars kan man strunta i det helt och salta mer)
salt å peppar
 
skär morötter och lök i grova bitar. smörfräs löken snabbt i kastrullen och släng sen i morötter och vatten. låt koka tillsammans med 1 buljongtärning. lite chili och salt å peppar. jag slängde i torkad blast från rotselleri som jag råkade ha. när allt kokat mjukt lät jag soppan svalna innan jag mixade med stav. blanda sen i grädden. smaka, krydda. Klart!
 
på fotot är det turkisk yoghurt och salvia i soppan, men om ärligheten ska fram så är soppan godare som den är, tycker jag. tomaterna i fönstrena har börjat mogna av nu, tror det blir tomatmarmelad.
 
 
 
 

uppdaterad spegel


 
en kväll kom jag på vad jag skulle göra med den runda spegeln ovanför byrån. den hade en ram av lackad furu när jag köpte den på erikshjälpen för tre år sen. efter köpet slipade jag bort lacken och laserade den mörkbrun men det kändes inte riktigt färdigt. jag kunde inte komma på vad jag skulle göra med den så den har hängt med i sitt halvfärdiga stadium sedan dess.
 
 
med blyerts ritade jag två linjer för att avgränsa vinklarna i mönstret. med liten pensel och överbliven väggfärg målade jag sen innersta kanten först med små linjer.
 
när det torkat tog jag nästa rad.
 

sen fick den torka direkt på väggen

 
mönstret kommer av min förkärlek för det naturromantiska. jag tänkte att det kunde likna fjäderstruktur om jag målade med små drag. blev nöjd med resultatet! en annan fin idé är att använda drivved, löv eller något annat riktigt från naturen och fästa på. driftwood är ett av mina bästa sökord när jag är pysselsugen, för övrigt.
 
 
 

insikt

 

Jag glömmer lätt att min livsstil har förändrats drastiskt på några få år. ibland känns det som att jag alltid levt som jag gör. Jag blir påmind när andra påpekar hur jag gör saker som ingår i vardagen. Men jag antar att det är så man lär sig också. Jag hungrar efter att lära mig mer, och älskar att se och fråga hur andra gör, som är mer hardcore än jag själv.

 

Jag har haft vänner på besök i helgen och även om de inte kommenterar och frågar om allt så blir Jag väldigt medveten om hur vanemässigt jag gör saker som för andra inte är självklara. Bara en sådan sak som att jag hämtar vatten för att jag inte har det inomhus. Och att det av just den anledningen blir en naturlig ransonering av dricksvatten här hemma. Till dusch, tvätt och disk använder jag regnvatten som jag samlar i stora tunnor runt mitt lilla hus. Att nästan ingenting får slängas i sophinken utan ska komposteras eller sorteras. Att jag planerar de enklaste saker som att duscha och tvätta håret efter hur länge solen är uppe och vilket väder det är. det är ingen hit att komma på tanken när det är kväll och närmar sig 0°c ute, eftersom jag har ett ouppvärmt duschrum i ett uteförråd.

 

Många skulle nog se det som ett offer att leva enkelt. Jag vet att jag själv skulle gjort det för tio år sen. Men på vägen har saker förändrats. Mycket tack vare de åren jag bodde mycket utomands, många oväntade möten och faktiskt, internet. Här frodas bloggar, artiklar och filmer om männsikor som valt att lägga undan många moderna bekvämligheter och söker nya eller gamla sätt att göra saker och ting på. Det gör mig så otroligt inspirerad! Vi söker väl alla efter ett sätt att leva som ger tillfredställelse, och det finns så många sätt att göra det på. För mig funkar det här livet. Det sporrar mig att veta att jag inte bara gör något för min egen skull. Även om jag personligen varit gynnad av det system som vi lever i, så är det inget jag tror på i längden.

 

En aspekt av det hela är förstås ekonomiska resurser. Anledningen att jag tog steget att flytta till en stuga med ”få bekvämligheter” var för att spara pengar på boende, slippa magasinera undan mina möbler etc medan jag studerar. Och samtidigt får jag bo nära marken, nära naturen. Jag hade råd att köpa stugan för att jag tidigare jobbat väldigt mycket. Och nu jobbar jag istället väldigt lite och kan leva på det tillsammans med studiebidraget jag får från csn.

 

Allt detta innebär också att jag känner mig fri på ett sätt som jag inbillar mig är ganska sällsynt om man lever i ekorrhjulet. Även om jag aldrig blir och inte heller strävar efter att bli helt fri från systemet, så har jag så mycket större valfrihet nu, än vad jag tidigare förstått. Det ger också insikt om att systemet går att ändra på. Det är en insikt jag inte skulle vilja byta bort.

 

 

bakgård

 
det är så vackert nu så jag måste stanna upp var och varannan minut. eftersom jag jobbar i trädgård så spenderas många timmar varje dag med att lyssna till aspens prassel i vinden. jag möter maskar i den leriga jorden, småfåglar som rör sig som fallande löv och ser rovfåglar över våra huvuden när vi sitter på potatisåkern. 
idag har det varit varmt igen och jag passade på att ta en promenad när jag kom hem. skogen är nästan min bakgård. och det finaste med att bo här.
 

höst

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 
 
 

1 Årets vedlass har kommit. Samma dag som jag bar in den sista fjolårsveden så kom lastbilen med den nya. Perfekt timing. Jag köper färdigkapad och kluven ved. Dock är jag sugen på att lära mig mer om just ved. Som många andra på-landet-nybörjare så har jag läst Ved av Lars Mytting och känner suget efter att förstå hela processen på riktigt. Jag är uppvuxen med myseldning på sommarlovens besök hos mormor men vill man primärelda vintertid för värme så är det en ganska stor vetenskap det här med perfekt ved. Den nu fulla vedboden värmer också inombords.

 

2 Tomaterna klarade den första frostnatten. Som tur var. Nu ligger tomater i varenda fönster, jag hade drygt 12 plantor på friland. Väldigt många är gröna men jag hittade ett recept på syltade gröna tomater och gjorde slag i saken en kväll. Alla cocktailtomater är nu syltade. De större tomaterna tänkte jag göra chutney av.

 

3 Det är så vackert här på morgonen. Halv sju går jag till bussen och passerar denna vackra frostäng.

 

4 Min praktikplats är toppen. Har varit där i en månad nu och vet att jag är just där av en (högre) anledning. Möten som jag aldrig kunnat föreställa mig. I veckan skördade vi kilovis med ekologisk prydnadspumpa. Förhoppningsvis hamnar den snart i blomsterbutiker häromkring.

 

5 Jag eldar de dagar då det behövs. Det är märkligt hur relativt det är med värme och känsligheten för kyla. Det är nu 17 grader inne och känns helt okej. Det räcker med några värmeljus på soffbordet.

 

6 Höststädning. Så vackert med gula björklöv strösslade över omoderna betongplattor och fortfarande grönt gräs.

 

7 Sista skörden tas om hand. Frysen är full av bönor, rabarber, majs och bär. I landet väntar jordärtkockor, potatis, betor och morötter på ett hjälpande handtag.

 

8 Tidig morgon i väntan på bussen. Yllekappa och drakskorna har åkt fram. Filosoferar alltid när jag åker buss.

 

9 Sista sommarbuketten innan frosten kom. Ska odla mer blommor nästa år. i mina arbetskläder finns inte en ficka som inte är full av olika fröer, löv eller rötter från olika växter i praktikträdgården.

 

10 När mörkret faller kommer tid för eftertanke extra starkt. Det är alltid då jag känner att jag vill göra mig av med saker. När jag säljer begagnade kläder försöker jag alltid göra de rättvisa med fina foton. Ibland lyckas jag för bra och inser att jag inte alls vill göra mig av med dem. Som den här kaftanen. Så vacker, från Indienresan men har inte burit den en gång på nästan 2 år. Efter att jag lagt upp den för försäljning förra veckan, ångrade jag mig, tog bort den, klippte av den till tunika och har nu burit den flera gånger.

 

 Jag älskar hösten.
 
 
 
 

RSS 2.0