mantra

 
 
Jag tror verkligen på mantran. Att det man intalar sig -negativa som positiva- blir del av verkligheten. Jag har tänkt mycket på det sistone, antagligen för att jag varit inne i ganska negativa tankemönster. känslan av otillräcklighet, osäkerhet och att jag ständigt väntar på att det ska ske en förändring utanför mig själv som ska rädda dagen. det gamla vanliga som jag antar att de flesta känner då och då. 
Och man vet aldrig när det där ska vända. ibland kan det vara skönt att bara få ömka sig själv, men det det finns ju inget bättre än känslan av att just komma ur en sån period.
Hemma hos några vänner hittade jag denna text. när jag läste den blev jag så inspirerad så jag skrev av och satte upp i mitt eget kök. jag läser det varje gång jag lagar mat, minst. 
 
jag intalar mig att det hjälper. 
 

"This is your life. Do what you love and do it often. If you don’t like something, change it. If you don’t like your job, quit. If you don’t have enough time, stop watching TV. If you are looking for the love of your life, stop; they will be waiting for you when you start doing things you love. Stop over analyzing, all emotions are beautiful. When you eat, appreciate every last bite. Life is simple. Open your mind, arms, and heart to new things and people, we are united in our differences. Ask the next person you see what their passion is, and share your inspiring dream with them. Travel often; getting lost will help you find yourself. Some opportunities only come once, seize them. Life is about the people you meet, and the things you create with them so go out and start creating. Life is short. Live your dream, and wear your passion."

 

(jag vet inte vem om skrivit det från början. tar gärna emot upplysningar om någon vet?)
 
 
 
 

bits+pieces

 
 
Längtar något vansinnigt efter vår! Förra veckan stod lök och andra vårväxter på schemat. Efter att ha bläddrat i växtkataloger och ritat blomsterrabatter i en vecka kändes det som att jag skulle krevera när fredagen kom med ännu mer snö.
 
Jag har adopterat en bit kombucha-svamp. Stötte på den för några år sen, när jag bodde på Teneriffa men har inte tänkt på det sen dess. I kollektivet på skolan så är det däremot ganska många som har. Lite läskigt att hantera om man är äckelmagad skulle jag tro, men det har jag turen att slippa vara.

Den senaste inlämningsuppgiten vi haft ynnesten att göra är en hypotetisk frilandsodling med växtföljd. jag trodde jag kunde något om odling, tills den här kursen började ungefär. det hela går ut på att man flyttar grödorna år för år så att man inte får växtföljdssjukdomar (alltså när jorden blir trött på att bara få samma mat jämt och strejkar), men det är ca tusen andra saker att ta hänsyn till också. väldigt lärorikt som jag aldrig vill vara utan igen!
 
 
 
det hela har förstås gjort att jag inte kan hålla mig borta från att planera min egen odling hemma. lite tidigt kan man tycka. (alla mer eller mindre hårda grönsaksförpackningar i plast är superbt att så i, jag samlar sedan i höstas. de med lock blir som små drivhus)

 
men det är det faktiskt inte alls! det är tom flera grödor som ska sås januari-februari för att flyttas ut i maj.

 Kronärtskockan t.ex, som nu står på mitt fönsterbräde! Snart ska det sås en hel del till  -lavendel, chilipeppar, aubergine och klockranka står på tur. 

för att väntan inte ska kännas outhärdig har jag beställt pluggbrätten och en massa fröpåsar redan. igår kväll satt jag uppe till kl två och gjorde växtföljd och ritning till mitt eget friland. det känns så fint att kunna säga det. tänk att jag äntligen har en trädgård! 

 

DIY Jesussandaler

 
Ett par år nu har jag velat ha ett par jesussandaler. jag har stött på de då och då i enstaka hantverksbutiker men aldrig när jag haft råd. Det är ju helt fel årstid att tänka på sandaler egentligen, såvida man inte ska åka bort från kylan (och det ska jag inte), men det ter sig som så att jag fick en idé häromdagen. Eftersom jag överväger att ta upp mitt köpstopp snart igen så kommer jag inte kunna köpa några sandaler i sommar, när de antagligen finns för försäljning. Därför kom jag på idén att Göra mig ett par.
 
Ni vet ju (åtminstone ni som hängt här ett tag) att jag nästan aldrig kastar någonting. Förra sommaren hade jag ett par favoritsandaler av ren skräpkvalité. När de var för utslitna och bortom lagning rev jag bort remmarna och sparade själva gummisulorna. trots att remmarna var sönderslitna av användning så var sulan fortfarande riktigt fin. även insidan (innersulan) sparade jag. Skinn och läder har jag fortfarande i överflöd efter att ha flått ett antal soffor och fåtöljer från grovsoprummet (från när jag bodde i lägenhet). Det var bara att ta fram saxen och en inspirationsbild (från filippa bergs blogg)
 

Till vänster ligger gummisulorna. Man kan se var de förra remmarna har suttit. Till höger ligger innersulan som var fastklistrad på gummisulan. Här har jag dock redan limmat på nytt skinn på innersulan.
 
'
Jag strök ett tunt, jämnt lager över hela sulan och strök fast lädret. Efteråt klippte jag till det runt om samt klippte flikar hela vägen runt, för att kunna vika in kanten snyggast möjligt.
 
 
 
Färdigt! Man vill inte ha kontaktlim till detta eftersom man kladdar ner fingrarna rejält! Jag använde bara vattenbaserat tublim.
 
 
Sen är det dags för hällorna. Där stortån ska hållas fast gjode jag två små snitt med en spetsig kökskniv rakt genom sulan, som jag sedan drog en lång rem igenom. jag har skarvat remmen, därav stygnen på undersidan.
 
Och såhär ser det ut på ovansidan!

 '
När limmet har torkat är det dags att Prova! Gå omkring lite för att känna hur de sitter på fötterna och se till så att hällorna inte skaver på konstiga ställen. Ännu kan man försiktigt riva bort och flytta dem!
 
  
det vanligaste som brukar hända med mina sandaler är att hällorna eller remmarna som är limmade mellan inner-och yttersulan halkar ur när man nött bort limmet. därför gjorde jag hål med en håltång rakt igenom hälla och sula och knöt ett slitstarkt snöre igenom.
 
Då ser ovansidan ut såhär! Remmarna på plats och man kan se de små stygnen som håller fast hällorna.
 
 '
Då är det dags att limma ihop det hela! På med massor av lim, det här ska hålla en evighet (hoppas jag)

Sen sätter man klädnypor hela vägen runt, såvida det inte blir för tjockt. På mina sandaler var hälen just detta så jag la dem på golvet med en tung vedklabbe uppepå istället. Verkade funka det med.
 
 
Medan man väntar på att limmet ska torka kan man med fördel göra något annat. Baka en kaka t.ex.
 
 
...kolla på en eller två filmer och såklart sätta i sig det man just åstadkommit.
 
Förhoppningsvis (och troligen, vattenbaserat lim torkar oväntat fort) har sandalerna då torkat någorlunda och är redo för inspektion!
 
 
 
 

exotiskt

jag har fått en bit ingefära att ge skott och blad i köksfönstret. spännande att se vad som händer näst!
 

ljus

 
 
 

 
fast det inte syns så var det en riktig solskensdag när de här bilderna togs. fikarasterna spenderar jag helst såhär, i fönstret och med solen i ansiktet när det tillåts. de nya prismorna sprider ljuset så det är svårt att slita sig om morgnarna. hur länge som helst skulle jag kunna ligga och bara titta på katterna som dansar på väggarna.
 
våren känns verkligen inte alls långt borta. särskilt som vi redan börjat så fröer i skolan. min klass ska nämligen göra entrémotivet till Stockholmsmässans Nordiska trädgårdar i april! ett mastodontprojekt som heter duga minsann! växtkraft är temat och vårt motiv gör vi så gott vi kan med ekotänk förstås. det är nåt som borde vara självklart i trädgårdsvärlden men tyvärr inte är det ännu!
 

RSS 2.0