struktur

 
 
jag eldar och letar i arkivet av bilder. dricker nyponsoppa och glömmer att laga middag för att det är kallt i stugan. 
 
hittar bilder från i våras, när köpstoppet var relativt nytt. försökte inspierera mig själv genom att gestalta det jag redan hade, på ett nytt sätt. för oftast så är det uttrycket och känslan i det nya som gör det åtråvärt.
genvägen till en kreativare vardag ligger inte i att falla för alltför många yttre frestelser.
 
jag rensade ur garderoben när jag skulle inleda mitt köpstopp. sålde av en massa. sen sorterade jag fram de allra finaste bitarna och lät de synas. de skulle få effekten av att gå in i en butik där man vill ha allt. mycket av detta har jag haft i många år och behövde egentligen bara få göra samma jobb som fått mig att falla från början. 
 
nu för tiden hänger jag mycket ute i det blöta trädgårdslandet, vid komposten och i kalla klassrum, så klädvalet ser inte ut som på bilderna. men inte desto mindre låter jag de få göra sitt jobb. 
 
än så länge har det fungerat. det är nu över 7 månader sedan jah köpte ett klädesplagg, skor eller accesoarer.
 

fragment

 


Tiden går så himla snabbt. Som ni märker är det inget flitigt uppdaterande för tillfället. livet har tagit mig med på ett väldigt trevligt äventyr och jag får inte riktigt tiden att räcka till.

 

Förra veckan stod vi till knäna i färska kompostlimpor och bekantade oss med en del av skolans rabatter. Vi lär oss latinska namn, såsom det anstår blivande trädgårdsmästare.

 

Tiden delas mellan den underbara tiden på skolan och det nya hemmet. Estetisk fascist som man är så har jag gått på att uppdatera 80tals -köket när jag egentligen borde byta foder.  Jag tröstar mig med den fina hösten och de långa helgerna som kommer. Det ska nog hinnas med. Trivseln kommer fortfarande först. Inte optimalt men ett faktum.

 

Bekvämlighet kan vi dock tumma på. Vattnet hämtar jag än så länge på den egna tomten  och i helgen gjordes den första eldningen i kaminen. Än så länge är det bara för den extra piff-känslan, men snart behövs det på riktigt och då är det skönt att veta att den fungerar.


Slutklämmen

 
Jag har alltid varit nattmänniska. Men när jag nu då och då tvingas gå upp kl sex så gäspar jag mig ner till busshållsplatsen och bara njuter av morgonsolen och daggen. Slutklämmen på sommaren. Den är allt fin den.
 

Höstmarknad på Skillebyholm

 

Det kommer nog bli ganska mycket grönt här i bloggen framöver. Mer än vanligt alltså.

 

Vi har tömt växthus och fyllt med halmsoffor samt plockat äpplen och grönsaker till försäljning. 7 dagar in på utbildningen  och det är bl.a. detta vi sysslat med denna vecka. På söndag är det stor höstmarknad här på Skillebyholm. Det kunde väl knappast ha börjat med en bättre rivstart kan man tycka. Runt 120 olika hantverkare som säljer sina alster, ekologisk buffé i växthusen och självplock bland snittblommorna.

 

Det är häftigt att vara med och se hur hela evenemanget byggs upp, även om det förstås planerats i månader innan vi ettor kom hit. Vi dekorerar med kransar, plockar bönor från frilandet, sätter upp tält och blandar dressingar till buffébordet. Och inte minst lär vi känna varandra. Riktigt pretto-mysigt har vi det!

 

Det blir ett stort evenemang det här, förra året kom mellan 4000 och 5000 besökare under dagen!!!
Är solen med oss kan vi nog räkna med en repris på söndag. 


 
Före och efter. Plantor borttagna, marken fräst och halmbalar utmöblerade i väntan på restauranggäster.
 
 
Och lite vila innan kalaset börjar;)


 
 
 

skörd
I helgen blev det skördefest från kolonilotten! Palsternacka, grönkål och rödbetor. Lila morötter som var en chansning från en mycket gammal, bortglömd fröpåse. Det blev riktigt goda (och kräftlika) rötter.
 
Nu lämnar jag lotten till nästa kolonist. jag tog med mig en bit rabarber och planterade i nya trädgården. Samt lite jordärtskockor, salviaplantor och lavendel. 
Det känns så roligt med egen trädgård. Istället för att ta cykeln och trampa i 20 min med alla korgar fulla så öppnar jag bara dörren och går runt knuten. 
 
 
Redan nu planerar jag nästa års växter.
Och då kommer jag veta än mer om vad sjutton det är jag gör!
 

hem ljuva hem (del 2)Ja och faktiskt en helt annan del. Nu har jag börjat skolan. Jag bor lite här och lite där hemma i stugan.

 

Det blir ett redigt flängande fram och tillbaka, hit och dit men det är det verkligen värt!!

 

Tiden flyger fram. Fem dagar känns som två. Jag kryssar mellan rabatter och vildvuxna ekar. En del barfota eftersom vädret tillåter (och helst sen en gjutjärnspanna slank ur handen och gjorde sig bekant med min tå). De nya klasskompisarna känns märkligt bekanta på något sätt. Kanske har vi redan börja smälta samman. Vi är ju ändå här av samma anledning.

Engagemang. 

 

Det har varit en jättefin vecka och jag börjar förstå litegrann hur antroposofiska skolor skiljer sig från vanliga. Detta är en yrkeshögskola men tillika gemytlig och omhändertagande. Elevantalet gör naturligtvis sitt. Vi är bara två klasser på skolan. Min klass på sitt första år, samt andraklassarna. Ett antal av lärarna bor i anslutning till gården i egna hus och det finns även gårdsbutik, badplats och biodling. I veckan kom dessutom en skock får och en del höns som dagversamheterna ska ha ansvar för.


 Tanken är nog att skapa en liten oas i symbios. Åtminstone är det det som blivit. Det är lätt att förstå att före detta elever har svårt att slita sig och att de som arbetar på Skillebyholm väljer att flytta hit permanent. 

 

Trots det regniga vädret har en ny känsla infunnit sig. jag kan närmast beskriva den som att hitta rätt. Jag är numera Järna-bo. Det kommer bli fint.

 

Har jag glömt att nämna det så är det förstås en Trädgårdsmästarutbildning jag går, med inriktning på biodynamisk odling och entreprenörskap. (På Skillebyholm i Järna)

 RSS 2.0