havremjölk

 
Jag har börjat göra egen havremjölk igen. Förra fasen var någon gång i lägenheten för kanske två år sedan. Jag är ganska stor konsument av mjölk och efter senaste snackisarna om GMOsoja som restprodukt  även i ekomjölken så känner jag mig inte längre så sugen på den.
 
 
Hursomhelst! man behöver 13 dl vatten, 3 dl havregryn, 2 msk olja och en nypa salt efter behag. Kör i mixer tills det är alldeles vitt och simmigt.
 
 
sila av i finmaskig sil, eller duk om man har tid att vänta.
 
 
och häll upp mjölken på flaskor. 
 
 
i några dagar klarar den sig i kylskåp. Min kompis Josef gör sin havremjölk med mer havregryn och den mjölken blir väldigt tjock och god. Man får testa vilket man gillar bäst!
havregrynen som blir kvar i silen kan man koka gröt på eller använda på annat krativt sätt. 
 
 
mjölen dricker jag som den är (älskar havremjölk!), använder i pannkakssmet, smoothies och annan matlagning. däremot är den inte så god i kaffet eller att värma till choklad, då den blir tjock och mer som redning.
 
för den som är mer intresserad av GMO så finns en hel del info här, och även i denna denna fb-grupp.
själv skrev jag detta för ett tag sen.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Johanna, Tiger Baby

Det är så vidrigt med GMO! Måste tipsa om dokumentären "More than honey" som handlar om bin, men som också berör GMO… Man blir bara så ledsen hur det kunnat bli så här.

2014-03-01 @ 21:21:07
URL: http://tigerbabyshoppen.blogspot.se
Postat av: Anonym

Heja! Vet du på ett ungefärg hur länge du kan ha havremjölken innan den blir dålig? Häller i mig en hel del och vill inte göra mjölken mer än en gång i veckan :)

Svar: Jag brukar få den att hålla i ca 5 dagar i en glasflaska med gummipackning och snäpplock:)
Sofia Nordahl

2015-05-10 @ 18:18:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0