kontroll och frihet

 

ett dagens tips är; att föra kassabok.

 

köp en eller häfta ihop en bunt papper själv och skriv ned allt du handlar. alla utgifter och inkomster ska vara med, ja allt! jag började med detta för 4 år sen och har märkt att det verkligen hjälper mig att Se vad jag lägger mina pengar på. det hjälper mig framförallt att rannsaka mina egna val. jag känner mig inte särskilt nöjd när jag lagt ut en massa pengar på sådant som bara varit högst tillfälliga kickar, som kläder eller liknande. därför har kassaboken också hjälpt mig att minska min konsumtion. idealet är att de mesta av mina pengar som konsumeras ska gå till ekologisk mat och nödvändiga räkningar. antalet nödvändiga utgifter varierar såklart från person till person men många "nödvändiga" utgifter är ju också val. jag har en gammal skruttelefon med kontantkort och är helt nöjd med det, t.ex.

 

jag har ett sparkonto från tiden då jag jobbade mycket. det är såklart en säkerhet men jag vill inte ta pengar därifrån om jag inte absolut behöver. och med tanke på min låga låga studentinkomst så har jag lyckats riktigt bra. jag har studiestöd och får också in lite pengar på att sälja av gamla grejer på loppis. summan på sparkontot är i stort detsamma som dagen innan jag började min utbildning för ett och ett halvt år sen.

 

rotation, överblick och resurshantering är mina ledord för att leva enkelt och billigt. ändå tycker jag inte att jag snålar. jag har allt jag behöver. kontroll över min ekonomi ger mig personlig frihet och en känsla av lugn, även om det finns sånt jag vill genomföra som jag inte har ekonomisk kapacitet till -just nu.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0