praktik

 
Jag har så mycket att berätta så jag vet inte var att börja. Sedan drygt tre veckor tillbaka gör jag min praktik på Källtorps Trädgård i Nacka.  Praktiken ingår som inslag i min utbildning och pågår 8 veckor innan jag ska byta praktikplats. Trädgården drivs av Sanne och Torbjörn och är så mycket mer än bara "en fin trädgård" att komma och titta på.
 
I stort sett kan man säga att de gör mycket av det som jag själv skulle vilja syssla med i framtiden, + en hel del grejer till. De strävar efter att odla enligt permakultur-ideer. Permakultur, kan man säga är mångfald av grödor/växter och man utnyttjar var och en växt genom att efterapa naturen, t.ex en skog. på så sätt får man på liten yta en blandning av träd, buskar och undervegetation och man undviker öppen jord som lätt utsätts för torka, näringsläckage och ogräsinvation. Detta blandat med proportionelig djurhållning ska i praktiken på sikt göra en sådan gård mer eller mindre självförsörjande. Och naturligtvis är det ekologiskt.
 
med tanke på att drygt 25 % av den matjord som vi haft på jorden försvunnit (förstörts) genom förbränning och giftodling (konventionell odling) i och med den industrialiserade värld vi lever i så känns det högaktuellt att lära sig ett och annat om hur naturen skullle ha gjort när vi inte lägger oss i. Sen utgår man från den kunskapen och "hjälper" naturen och sig själv på traven. Tänk att du går in i en skog, men alla, eller flertalet växter är anpassade av människor och går att äta eller på annat sätt använda.
 
Men hursomhelst så har jag den senaste tiden fått pröva på så många nya saker så att jag inte gör nåt annat än vistas i trädgården. Knappt äta hinner jag med för jag ska ju bara...!
 
Källtorp har ett program för arbetsträning (utbrändhet, arbetsskador etc), en egen nystartad förskola, växthus, höns, grisar, ankor och kaniner. Kretslopp på hög nivå med komposttoa som komposteras på plats och Bin förstås. Och kafé.
 
Imorse fick jag ta på mig en slöja (speciell skydsdräkt) och vara med när bikuporna skulle öppnas. Så fascinerande att se!
 
Einstein lär ha sagt att om alla bin dog ut skulle människan också dö ut inom fyra år.
Det tål att tänkas på!
 
 
 
(Alla bilder är lånade från Källtorps Trädgårds hemsida)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0