arktis

 
jag är ganska robust. det mesta glider av. men en sak som gör mig på riktigt, orolig är när man pratar om att börja borra i arktis. det finns såklart en massa idioti som händer, inte minst har det hänt en hel del katastrofer redan. oljeläckafet i den mexikanska golfen, skövlingen av regnskog som hotar djurarrter till utrotning och rätt och slätt samhällets stadiga utveckling av ökat våld, övervåld och respektlöshet. ja, idioti helt enkelt.
 
kanske engagerar arktis mig för att det känns vara så nära. Sverige är ett av åtta länder som sitter i Arktiska rådet, vi ska förvalta och skydda Arktis i den mån som synes bäst. Just nu sitter Kanada på ordförandeposten, och i maj 2015 kommer USA att ta över. Sverige hade posten  maj 2011-2013. Under den tiden ville man inte driva på ett borrningsförbud eftersom man menade att "det inte var läge" utan man behövde bearbeta långsiktiga relationer som ska lägga grund för framtida gemensamma intressen länderna emellan, jag har svårt att säga vad detta egentligen innebär, då jag har läst för få rapporter och pressutskick men whatever. ett borrningsförbud blev det alltså inte, främst för att det i huvudsak är kustländerna som är intresserade av arktis och vi vill inte göra oss ovänner med dessa grannar. men även om det är kustländerna som är Intresserade av oljan, så är väl vi andra Ointresserade av miljökatastrofer!? vi kommer varje dag närmre en verklighet där exploatering av arktis existerar.
 
vad skulle hända då, om det värsta tänkbara scenariot inträffade? Oljeborrningar som slår fel och vi får ett nytt BP-problem (som i mexikanska golfen) kan man ju fundera över och jämföra med. men sanningen är att det inte är samma sak. BP-läckaget har påverkat havsmiljön och lett till förödelse bland många djurarter. 
men arktis består fortfarande till stora delar av is, även om det smälter i allt raskare takt. ett ev läckage skulle kunna fastna under isen och på så sätt vara omöjligt att sanera. och kanske t.o.m omöjligt att proppa igen. förutom detta så påverkas självklart djur och människor som lever på kontinenten. folk som i tusentals år levt i det kalla klimatet och närt sig på fiske och hantverk från havet. en unik havsfauna som försvinner för alltid. 
 
häromdagen vad det Earth overshoot day- dagenpå året då vi förbrukat naturens resurser för 2013, och vi är bara i Augusti. anledningen är bland annat vår överkonsumtion av fossila bränslen, så det som shell tror är något att bidra med för välfärden är i sanning det rakt motsatta. (fast egentligen vet både vi och de att det bara är pengarna som lockar) som att ge vidare planeten till våra barn och säga " varsågod min son/dotter. visst är den lite sliten, utmärklad och trasig, men så har mamma/pappa haft mcket roligt med den också"*.
 
nä fy fabian. tycker du som jag så skriv åtminstone på--> Rädda Arktis
Det är det minsta man kan göra.
 
 
 
 
 
*ur en seriestrip av Anders Persson för Omställning Sverige
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0