Du+Jag =Vi. har. makt.

.

Har du tänkt på en sak? Inser du hur mycket makt du besitter? Ja, just du. Hur varje val du gör i ditt liv, varenda liten sak –från vilken flingsort du äter till frukost, till vilket tvprogram du helst tittar på en lat hemmakväll i soffan – påverkar tusentals människor du inte känner. Det är helt fantastiskt när man tänker efter!

.

För några år sedan, när jag levde ett annat liv, någon annanstans, så hände något som skulle så ett frö till hur jag resonerar idag. I min dåvarande hemort låg ett socialkontor och en mataffär grannar med varandra, mitt i centrum. På socialkontoret delades bl.a.matkuponger ut till familjer med löner för låga att försörja sig på. Mindre än 100 meter bort, på öppen gata, knuffade mataffären dagligen ut två 300-literscontainrar, varav den ena ofta var fylld med avfall och den andra var full med mat. Nu menar jag alltså inte rutten, möglig eller på annat sätt äckliga sopor. Jag menar verkligen mat. All sorts mat som gick att köpa i butiken. Första gången jag stannade upp och såg dessa två scenarion i kontrast till varandra gjorde det mig alldeles kall. Det mest logiska hade ju varit om man istället hade haft avtal med socialkontoret och skänkte maten. Inte att man delade ut kuponger för att köpa mat inne i butiken medan perfekta grönsaker, fortfarande kylda yoghurtar och flak med juice stod utanför och väntade på sopbilen. När vi frågade varför fick vi till svar att det skulle affären (en av landets största kedjor) förlora pengar på. Det var det viktigaste. Ingen etik, ingen sensmoral. Bara pengar.

.

Vad har det här med mig att göra? kanske du tänker nu. Och vad har det med mig, Sofia att göra? Jo, jag hade kunnat välja att ignorera det jag såg och fortsätta leva mitt liv precis som vanligt. Men något vaknade i mig. Något som bubblade och växte sig större.

.

Det var där mitt riktiga engagemang för miljön vaknade. Om människor kan välja att fylla en sopcontainer med perfekt mat, så kan man fylla den med i stort sett vadsomhelst eller hur? Möbler, ikeatallrikar och förra årets nyckelplagg. Vem är det egentligen som bestämmer vad som är sopor? Är det du och jag? Eller är det någon annan som lärt oss att ständigt längta efter något nytt och fräscht? Att förakta saker och människor som anses omoderna. Kan vi skylla det ifrån oss? Och varför ger vi då bort vårt ansvar så blindt? Vår makt.

.

.

Förändring sker hela tiden, varje milisekund, dygnet runt. Vi har alla samma makt att förändra vår verklighet. Förändringar sker med varje ny tanke du har, med varje vana som byts ut mot en annan. Det borde vi dra nytta av!

.

Bilden ovan tillhör ett av mina tidigare blogginlägg.

.

Ta reda på vad det är du egentligen konsumerar. I början kan det verka meckigt men efter ett tag går det nästan av sig självt. Undvik att handla produkter från företag som aktivt kränker mänskliga rättigheter och miljön. Gynna istället företag du Vet gör bra saker.  Man brukar säga att ”ignorance is bliss”. Faktum är att man borde ta fasta på ”kunskap är makt” istället.

.

.Jag använder menskopp istället för tampong och bindor. Menskoppen är en finurlig liten sak i gummi som man kan använda så länge som upp till 10 år! Jämför det med alla mensskydd som hamnar på tippen varje dag, världen över. Många använder menskopp men det är alltför sällan det pratas om, vilket är synd. Du kan läsa mer om det här!

.

Leta i ditt inre vad som gör just dig engagerad i din omvärld. Vad är det som får det lilla fröet inom dig att gro? Låt det fröet växa till sig och spira!

.

Valfriheten vi har i detta land är inte självklar i hela världen. Jag vill inte ge bort min makt att välja själv. Gör inte det du heller.

.

 

Plan Sverige genomför just nu en klimatkampanj, läs mer om det på deras facebook-sida.

.



Kommentarer
Postat av: lisa

så bra inlägg!

2012-03-31 @ 10:48:08
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: anonym

Det är så rätt.

Jag jobbar för tillfället i en klädbutik. En klädbutik som för lite sedan varit med på nyheterna.

Där vi som personal är chefernas små marionettdockor och blir styrda med järnhand.

Säljer vi inte enligt dem siffrorna som det ska säljas för så får vi skit. Vi blir nertryckta och det är VI som det är fel på, inte något annat, det är VI som inte duger.

Tänk om människor (kunder) visste att vi står där varje dag med ett leende som egentligen inte existerar. För vi MÅSTE le, annars får vi sparken. Vi är så falska på arbetet, vi blir någon helt annan.

Jag vill bara därifrån. Men det är mitt jobb, där jag får pengar för att kunna leva.

Men kunderna har makten. Det är dem som kan göra förändring för oss.

2012-04-02 @ 07:39:25
Postat av: Karin

Toppenfint inlägg och toppenfin blogg! Det är så härligt att läsa om andra som bryr sig och engagerar sig, det är så man får ork att fortsätta själv. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något :) Tack för att du bloggar om sådant som är viktigt.

2012-04-02 @ 07:49:25
URL: http://makeitchange.blogg.se/
Postat av: Leone

Superbra skrivet! Det är underbart att läsa om människor som engagerar sig och det smittar verkligen av sig.

2012-04-02 @ 08:39:31
URL: http://lingers.blogg.se/
Postat av: felicia-

fint!

2012-04-02 @ 09:02:43
URL: http://whofelicia.blogg.se/
Postat av: cindy

Fint skrivet! :)

2012-04-02 @ 10:38:07
URL: http://cindyvuong.blogg.se/
Postat av: TuvaMinnaLinn

Spot on!

Du inspirerar.

Kram

2012-04-02 @ 11:16:57
URL: http://www.tuvaminnalinn.se
Postat av: Stephanie Löfgren

Mycket bra :) Många saker som är bra för miljön är faktiskt lätta att genomföra, till exempel att återvinna de tömda mjölkpaketen istället för att slänga dem i soporna. Tar inte speciellt mycket tid men är mycket bättre för miljön :) Det är svårt att helt sluta lämna spår i naturen, men man kan åtminstone försöka minimera dem :D

2012-04-02 @ 12:38:46
URL: http://stephaniesbilder.blogg.se/
Postat av: Julia

Hej



Vi på Plan gillar ditt blogginlägg och undrar om vi kan få ställa några frågor till dig att publicera på vår egen blogg imorgon. Mejla mig så snart du ser detta så skickar jag över frågorna till dig.



Hälsningar Julia på Plan

2012-04-02 @ 16:58:39
URL: http://plansverige.org
Postat av: miriam

otroligt fin blogg!

2012-04-02 @ 17:19:19
URL: http://mirimirs.blogg.se/
Postat av: yasmine modell mamma och fru

Allt bra idag?

Intresserad av ett bloglovin byte? säg till när du lagt till mig isåfall

KRAAAM

2012-04-02 @ 17:46:55
URL: http://yasminegill.blogg.se/
Postat av: AMAIA - Mitt liv i Thailand!

Jättebra inlägg!!

2012-04-02 @ 18:33:27
URL: http://amaialayla.com
Postat av: ADARAS.se - din bloggtidning på nätet!

Superbra inlägg :)

2012-04-02 @ 19:13:53
URL: http://adaras.se
Postat av: sara

vilket bra inlägg!

2012-04-02 @ 19:18:35
URL: http://smuls.blogg.se/
Postat av: Louise

Bra skrivet!

2012-04-02 @ 19:51:36
URL: http://louiseringeby.blogg.se/
Postat av: Sara

Bra skrivit!

2012-04-02 @ 21:45:26
URL: http://sarasofienilsson.blogg.se/
Postat av: E V A

Bra skrivet. Jag hade en kopp förut (men jag tappade bort den, hoppas fortfarande idag att jag inte glömde den på något pinsamt ställe..haha). Men kanske dags att köpa en ny :)

2012-04-02 @ 22:21:58
URL: http://evali.blogg.se/
Postat av: M

Försök tänka lite längre och sätta dig in i problematiken innan du blir så upprörd och "kall".



Skulle butiken skänka bort mat som ska slängas måste maten först och främst gås igenom så att den inte är hälsofarlig och att den klarar sig ett bra tag till. Eller vill du kräva av socialbidragstagarna att de varje dag äter upp den mat de får för att inte riskera maförgiftning?



Sedan skulle någon från socialbidragskontoret behöva vara i butiken för att administrera matutlämningen och bestämma vem som får det där enda paketet påläggskorv och vem som får torrjästen, men tyvärr, mjölet var slut idag. Däremot har vi 300 paket risifrutti...



För att inget skulle gå till spillo skulle man också behöva tvinga bidragstagarna att likt tiggare gå från butik till butik. Förhoppningsvis får de till slut ihop en komplett middag.



Men du kanske säger att man ändå ska få sina matkuponger. I så fall kan man kanske skriva ungefär så här på dem: "Om denna kupong inte räcker till att föda din familj får du gärna rota i sopcontainern bakom huset".



Men du har rätt, visst sparar man lite sopor genom att göra så och jag har ett förslag på nästa blogginlägg från dig:



"Varför inte stänga av värmen till socialbidragtagarnas lägenheter och istället ge dem varma kläder gjorda av ekologiskt ylle? Tänk så mycket CO2 de sparar åt oss alla!"

2012-04-03 @ 00:53:13
Postat av: Sofia

Tack för all positiv respons och värme. Fortsätt dela med er av era tips för en bättre framtid. Det gör skillnad för alla!



M: Var skriver jag att jag vill lägga en sådan börda på de som redan har en? Självklart menar jag att butikerna ska dra sitt strå till stacken och ta sitt miljömässiga och etiska ansvar när det gäller vad som bör kastas och inte. kanske borde man helt enkelt köpa in mindre kvantiteter för att slippa slänga, och offra bilden av den perfekta butiken med ständigt välfyllda hyllor, eller så kan man till exempel skapa avtal med organisationer som tar hand om Maten! Sådana avtal existerar faktiskt, mycket tack vare påtryckningar från engagerade miljö och människovänner. svt körde en väldigt intressant och tänkvärd dokumentär om detta för ett tag sen -> http://www.youtube.com/watch?v=V22bMQffcmw



tyvärr vet jag inte hur detta ser ut i sverige, då eu fortfarande har en hel del regler som försvårar all typ av etiska förändringar kring mat. däremot vet jag av erfarenhet att många butiker slänger varor där det saknas en eller två veckor till utgångsdatum när det slängs. mycket av det som hamnar i soporna är där just pga platsbrist.

2012-04-03 @ 01:45:52
URL: http://lomeyende.blogg.se/
Postat av: Jenny

Jag tycker något av det viktigaste att motverka miljöförstöring att ta vara på det som finns istället för att producera nytt (nu snackar jag förstås inte mat och dylikt som är färskvaror) utan istället slopa att köpa nya saker. För det finns ju så mycket som ligger bakom, produkterna har inte valsat in i affärerna på egen hand och ställt sig på hyllorna. De har skapats i mängder (trots att människor egentligen inte behöver det, utan mest för att man har pengar till det) med en enorm påfrestning för miljön, transporterats världen över för västvärldens vinning (för vad tjänar de i t.ex. Asien på att skapa våra prylar egentligen). Och med att skapa nytt kastas det gamla. Loppisar och second hand-affärer är egentligen guld värda av tre anledningar - det är roligt, billigt och MILJÖVÄNLIGT!

2012-04-03 @ 03:46:46
URL: http://jennyheltenkelt.blogg.se/
Postat av: Jenny

M. Jag vet ställen som sätter ut mat i kassar vid entrén vid stängning så uteliggarna kan ta maten om dom vill. Eller så går det att ha en avdelning i affären där det är prissänkta varor som har kort tid till bäst före-datum. Eller studentrabatter på varor som butikerna lärt sig att det brukar finnas mycket över av. Jag går på en skola där jag vet många som springer i sopconteinrarna på nätterna för att i ren pengabrist få tag på ätbar mat som alltid finns där (alltså inte för gammal mat). Bättre att brainstorma och komma med miljövänliga idéer som företag än att bara fokusera på pengavinningen.

2012-04-03 @ 03:55:25
URL: http://jennyheltenkelt.blogg.se/
Postat av: Hanna - Mode och min vardag

Vilket bra inlägg!

2012-04-03 @ 06:48:15
URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Postat av: Linnie - zingogirls

Hej hej !! Vill du vinna ett påskägg värt drygt 300 kr ?

Isåfall anmäl dig här --> http://ziingogirls.blogg.se/2012/april/pasktavling.html#comment .



/ linnie - zingogirls

2012-04-03 @ 07:53:14
URL: http://ziingogirls.blogg.se/
Postat av: Markus

Fantastiskt bra skrivet! Några klasskamrater till mig drev under vårt projektblock en ide om att ge hemlösa mat som ICA slängde. Det slutade med att en organisation som jobbade med hemlösa och gav de lunch varje dag får en massa bröd och frukt alldeles gratis :)

Postat av: Sofia

anonym: jag såg det avsnittet (om det är uppdrag granskning du menar) Jag hade faktiskt en diskussion med en klasskamrat (jag studerar fairtrade) om detta häromdan. hur vi snart får applicera fairtrade-märket på svenska arbetsgivare (det är idag reserverat för "u"-länder). men situationen kan vara värre än man tror. inte bara indiska sömmerskor och kinesiska stenarbetare pressas till personlig oigenkännlighet, utan det sker mitt framför våra näsor, på fina gatan i stan! som tur var konfronteras detta, och vi får hoppas på en rejäl uppföljning!



EVA: aj då men det är ju inte säkert att upphittaren visste vad din kopp var till för iaf;)



Markus: härligt att höra, det är ju precis sånt som behövs!

2012-04-04 @ 01:45:40
URL: http://lomeyende.blogg.se/
Postat av: Sofia

Jenny: jovisst jag håller med. vi överkonsumerar den här planeten och den kollektiva stoppa-huvudet-i-sanden-strategin är vår tids största utmaning. det finns för många som tjänar pengar på utarmandet och smiter från allt ansvar.

jag ska erkänna att jag aldrig känt mig friare än när jag levt som enklast. så länge jag haft tak och mat och kärlek.

2012-04-04 @ 02:08:07
URL: http://lomeyende.blogg.se/
Postat av: Jenny

Verkligen. Det är synd att så få fått perspektiv på det hela. Och det är ju dessutom lätt att köra på när man bara styr personer man aldrig träffat. Som t.ex. vi i väst som kan göra beställningar till storföretagen där varje person som gör produkten får in precis så han/hon (knappt) klarar sig medan de själva tjänar ihop för att kunna köpa lyxprylar och leva "drömlivet". Hade alla chefer träffat sina anställda, sett att det är vanliga människor som jobbar 14 timmar om dygnet för ingenting som de sen ska försörja sina familjer på så hade det förhoppningsvis sett annorlunda ut. Likadant som med barnen i Afrika, har vi i Sverige något som helst perspektiv på det? Eller är det så att vi kan gå en hel dag utan att tänka på det? Ja. Skulle vi alla åka ner och träffa dom och se hur dom har det, skulle vi då fortsätta "ignorera" problemen? Jag tror inte det. För om man ska vara realistisk är det inte på kartan just nu att sluta massproducera, så lätt får man inte över alla människor i världen att köpa på second hand, så då är väl det minsta man kan göra iallafall att sluta behandla sina anställda illa och tvinga dom till svältlöner för att man själv ska tjäna så mycket som möjligt.



Och jag håller med helt om att det inte behövs mer än vad man klarar sig på. Det är väl inpräntat hela biten med status och att prylar får en att må bra. Inte egentligen, det viktigaste i livet är bra relationer runt omkring sig. Ingen har väl nytta av ett stort hus och tre bilar om man inte har någon att dela sin tid med. Att folk inte förstår det. Som programmet som går på reklam. Svenska miljonärer eller vad det heter, blir så besviken, ledsen och arg när jag ser vilken onödig skit både tv och miljonärerna lägger sina pengar på. Operationer, halsband för miljonbelopp, lyxbilar. Fatta vilken makt dessa människor har som har så mycket pengar, men de verkar ju bara hamna i fel händer. Skulle jag bli miljonär skulle jag direkt starta upp olika projekt världen över, men som det ser ut idag slängs pengarna iväg på egoister. Vad arg det gör mig..

2012-04-06 @ 17:56:57
URL: http://jennyheltenkelt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0