Kung av grönt
Rabarber är min trädgårdfavorit.
Den är så krusig, vacker och god!
Idag har jag lagat egen chutney och bakat rabarbermuffins. Resten av skörden har jag fryst till i vinter.
Rabarberchutney
Skölj 500g rabarber och skär den i tunna skivor. Blanda i 1½dl russin, 3½dl strösocker, 1 tsk malen kanel, 1 rågat kryddmått curry, 1 rågat kryddmått chilipulver och 2 msk vinäger. koka chutneyn på svag värme och var noga med att röra om så att den inte bränner fast. Ta kastrullen av värmen. Häll upp på rena burkar.
Muffins
1 sats vanlig sockerkakssmet
(2 ägg, , 50 g smält smör, 2 dl socker, 1 1/4 dl mjölk, 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver. blanda torra ingredienser för sig, blöta ingredienser för sig. blanda sedan samman)
några finhackade rabarberstänger
ca 1/2 dl socker
ca 1/2 dl riven kokos
Blanda ihop rabarberbitarna med socker och kokos. Låt stå och dra en kvart. Rabarbern kommer safta av sig. Häll bort (drick upp) vätskan. Blanda i smeten. Häll i fomar och ställ in i ugnen ca 15 min 225 grader.
Läckert!
Rabarberfrön kommer med mig hem till Teneriffa. Hoppas jag lyckas få dem att gro. Skulle mer än gärna ha rabarber i trädgåden, både att äta och för att gjuta med. Den vänstra bilden föeställer betongplattor gjutna med rabarberblast. Den högra en något vanligare variant, som skål, eller fågelbad.
Läckert!